2014.g. 14.jūlijs
Akadēmiķis
Mārtiņš Beķers
(31.08.1928. – 26.06.2014.)
26. jūnija rītā pēc ilgas un smagas slimības aprāvās Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenā locekļa, profesora, Valsts emeritētā zinātnieka Dr. habil. biol. Mārtiņa Beķera mūža pavediens. Akadēmiķis Beķers ir biotehnoloģijas nozares pamatlicējs Latvijā. Viņa vadībā veikti plaši pētījumi par mikrobioloģisko biosintēzi un atjaunojamo izejvielu mikrobioloģisko konversiju, raugu šūnu anabiozi, saharozes metabolismu rauga Zymomonas mobilis šūnās, šūnu imobilizāciju, jaunu funkcionālo uzturlīdzekļu radīšanu. Mārtiņš Beķers un viņa līdzstrādnieki ir selekcionējuši tautsaimniecībā izmantojamas patentējamas mikrobu kultūras – aminoskābes lizīna, vitamīna B12, pienskābes, etanola un polisaharīda levāna producentus. Pienskābās rūgšanas pētījumi ļāva a/s “Rīgas piena kombināts” uzsākt cilvēku veselībai ļoti nozīmīgas produktu grupas “Lakto” ražošanu, papildinot šo produktu klāstu ar principiāli jaunu Latvijā patentētu ”Auzu biolakto”. Alkoholiskās rūgšanas pētījumu rezultātā a/s “Latvijas Balzāms” pēc Mārtiņa Beķera patenta pirmo reizi Latvijā no vietējām izejvielām uzsāka pašmāju viskija “Aleksandrs” ražošanu. Viņa vadībā radīta valsts mēroga koncepcija – tehniski ekonomiskā bāze biodegvielu bioetanola, biodīzeļa un biogāzes ieguvei, kā izejvielu izmantojot lauksaimniecības produktus un atkritumus. Mārtiņa Beķera un viņa līdzstrādnieku izstrādātā lizīna ražošanas tehnoloģija savulaik īstenota ne tikai Līvānu bioķīmiskajā rūpnīcā, bet arī četros citos bijušās PSRS uzņēmumos. Lizīna ražošanas licences un tehnoloģijas pārdotas Ungārijas, Dienvidslāvijas, Dānijas, Somijas un Dienvidāfrikas firmām.