Latvijas Zinātņu akadēmijas, Latvijas Zinātnes padomes un Latvijas Zinātnieku savienības laikraksts "Zinātnes Vēstnesis"

ISSN 1407-1479 (drukātais laikraksts) ISSN 1407-6748 (elektroniskā versija)

Laikraksts iznāk kopš 1989. gada ne retāk kā reizi mēnesī.

Arhīvs

Galvenie laikraksta uzdevumi, atbilstoši Nolikumam, ir informēt par LZA, LZP un LZS lēmumiem un notikumiem izdevējinstitūcijās, publicēt to paziņojumus un citu informāciju; regulāri sniegt informāciju par LZA nodaļu darbību; nozīmīgākajām starptautiskajām konferencēm un zinātniskajām publikācijām; informēt par zinātnes politikas un zinātnes dzīves aktualitātēm Latvijā, Eiropas Savienībā un pasaulē, pievēršot uzmanību Latvijas aktivitātēm ar zinātni saistītajās starptautiskajās organizācijās; publicēt rakstus par zinātnes politikas jautājumiem un zinātnisku diskusiju materiālus; informēt par izcilu zinātnieku sasniegumiem; informēt par nozīmīgām izmaiņām zinātnisko darbību regulējošajos tiesību aktos; kā arī periodiski publicēt materiālus par Latvijas Jauno zinātnieku apvienības darbību un aktualitātēm; publicēt sludinājumus par gaidāmajām promocijas darbu aizstāvēšanām un paziņojumus par zinātniskā grāda piešķiršanu.

Redakcijas adrese:
Akadēmijas laukums 1, Rīgā, LV 1050
Tālr.: (371) 6721 2706, 67225361
Mobilais tālr.: (371) 26593299
E-pasts: zinatnes.vestnesis@lza.lv



Jauna grāmata

6-09-2013

Akadēmiķis Andris Caune par akadēmiķa Ēvalda Mugurēviča grāmatu
”Mana dzīve – no ganuzēna līdz akadēmiķim”

 

“Ar šo grāmatu mēs nododam atklātībai ievērojamā Latvijas arheologa – vēsturnieka Latvijas ZA akadēmiķa profesora habilitētā vēstures doktora Ēvalda Mugurēviča dzīves hroniku. Jā, hroniku vārda tiešā nozīmē – hronoloģisku notikumu ikgadu pierakstus mūža garumā, nevis memuārus – stāstus par pagātnes notikumiem. Atmiņu autors savā grāmatā pamatojas uz savu unikālo personīgo arhīvu. Jau no studentu gadiem viņš krājis visas saņemtās vēstules, visus savu rakstu melnrakstus, fotogrāfijas, dokumentus, kurus ievietojis katram gadam veltītā mapē. Bez tam viņam bija paradums plānot ikdienā veicamos darbus, tos pierakstot mazā piezīmju grāmatiņā. Arī tās tikušas saglabātas lielajos aktu vākos. Garajā zinātnieka mūžā ir sakrājies vairāk nekā sešdesmit biezu sējumu. Tie nav tikai materiāli par pētnieka personīgo dzīvi un paša paveikto zinātnē, bet arī atspoguļo visas Latvijas arheoloģijas zinātnes attīstību un sasniegumus 20. gadsimta otrajā pusē. Akadēmiķis Ē. Mugurēvičs 25 gadus ir bijis teicams zinātnes organizators, jo vadījis toreizējās Zinātņu akadēmijas Vēstures institūta Arheoloģijas sektoru, kas vēlāk pārveidots nodaļā. Viņš piedalījies daudzās zinātnieku konferencēs un kongresos, braucis ārzemju komandējumos, ievēlēts par biedru vairākās ārzemju zinātnes biedrībās, piedalījies komisiju un padomju darbā, saticis daudzus ievērojamus cittautu zinātniekus. Viss tas atspoguļojas viņa ikgadu pierakstos.

Pēdējā atjaunošana 9-09-2013
Lasīt tālāk...
Powered by Elxis - Open Source CMS