23.marts, 6(590)

LJZA PIEVIENOJAS JAUNS VALDES LOCEKLIS

20-03-2020

Šī gada 8. martā norisinājās ikgadējā LJZA biedru kopsapulce, kurā - bez iepriekšējā gadā padarītā pārrunāšanas un finanšu pārskatu apstiprināšanas - tika ievēlēts arī jauns valdes loceklis. Sakarā ar darba piedāvājuma pieņemšanu prestižā Somijas institūtā darbu LJZA valdē neturpinās Dr. Andris Freimanis.

Lasīt tālāk...

LU LFMI izsludina konkursu uz akadēmiskā amata vietu

20-03-2020

Latvijas Universitātes Literatūras,
folkloras un mākslas institūts (LU LFMI),
pamatojoties uz LU LFMI Stratēģiju (2015-2020),
izsludina konkursu uz akadēmiskā amata vietu:

pētnieka vieta kultūrpētniecībā ar ievirzi sabiedrības reliģisko prakšu izpētē;

Pētnieka darba samaksa, sākot no 525 EUR mēnesī (bruto);

Lasīt tālāk...

ZINĀTNE UN AUGSTĀKĀ IZGLĪTĪBA REFORMU DZIRNĀS

20-03-2020

Latvijas zinātne un augstākā izglītība jau kopš neatkarības atgūšanas ir atradusies duālā situācijā. Visos dokumentos zinātne un augstākā izglītība atzīta par prioritāru, taču finansējuma piešķiršanā (% no IKP) ne tuvu tam. Nepietiekama finansējuma piešķiršana turpinās arī pēc tam, kad Zinātniskās darbības likumā un Augstskolu likumā tika ierakstīts, ka Ministru kabinets, iesniedzot Saeimai gadskārtējo likumu par valsts budžetu, paredz ikgadēju finansējuma pieaugumu zinātniskajai darbībai ne mazāku par 0,15 %, bet studijām valsts dibinātās augstskolās ne mazāku par 0,25 %  no iekšzemes kopprodukta, līdz valsts piešķirtais finansējums zinātniskajai darbībai sasniedz vismaz vienu procentu no iekšzemes kopprodukta, bet studijām valsts dibinātās augstskolās - sasniedz vismaz divus procentus no iekšzemes kopprodukta. Taču zinātnieku un augstākās izglītības darbinieku saime ir nodrošinājusi gan zinātnes dažādu nozaru attīstību, gan speciālistu sagatavošanu, neskatoties uz nepietiekamo finansiālo nodrošinājumu, daļu darba veicot t.s. sabiedriskā kārtā vai nepilna finansējuma apstākļos. Līdztekus tam realizēta virkne reformu zinātniskās darbības novērtēšanā, zinātnisko institūciju uzskaitē un reģistrācijā, augstākās izglītības programmu, virzienu un augstskolu akreditācijā. Turpmākai zinātniskās darbības un augstākās izglītības attīstībai nepieciešamo reformu realizācijas plāns un paredzētā darbība šobrīd atgādina akmens dzirnas, kuras samaļ visu, kas tajās nokļuvis. Rezultāts varētu būt varas monopols, sagraujot šādas reformas dzirnās Trešās atmodas laikā panākto.

Lasīt tālāk...

IN MEMORIAM

20-03-2020

ALDONIS VĒRIŅŠ
(06.01.1929. - 06.03.2020.)

Šī gada. 6. martā mūžībā devies puķkopis un selekcionārs, valsts emeritētais zinātnieks, ilggadējs žurnāla "Dārzs un Drava" galvenais redaktors, grāmatu un publikāciju autors, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktors Aldonis Vēriņš.

Lasīt tālāk...

RTU UN LU IZVEIDO PIRMO KOPĪGO UNIVERSITĀŠU INKUBATORU LATVIJĀ

20-03-2020

Lai veicinātu zinātniski ietilpīgas uzņēmējdarbības attīstību Latvijā, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un Latvijas Universitāte (LU) ir izveidojušas kopīgu universitāšu inkubatoru. Pirmajā uzsaukumā biznesa idejas var pieteikt līdz 14. aprīlim.

Lasīt tālāk...
<< Pirmā < Iepriekšējais. 1 2 Nākamais. > Pēdējā >>
Rezultāti 10 - 15 no 15
Powered by Elxis - Open Source CMS