Induļa Rankas gleznu izstāde "Gals un sākums" Latvijas Zinātņu akadēmijā

11-02-2015

Š.g. 17. februārī Latvijas Zinātņu akadēmijā atklāj LZA goda locekļa (1992) un LZA Raiņa balvas laureāta (1998) mākslinieka Induļa Rankas gleznu izstādi "Gals un sākums", kas veltīta Raiņa 150 gadu jubilejai.

Dainu kalns Turaidā, kas kļuvis par vienu no Latvijas kultūrvides simboliem, memoriāls Andrejam Eglītim dzejnieka atdusas vietā Ļaudonā, neskaitāmi citi tēlniecības darbi - skulptūras, monumenti un pieminekļi, gleznas - tas ir tēlnieka un gleznotāja Induļa Rankas neparasti bagātais un daudzpusīgais radošais mantojums.

Pirms 10 gadiem Indulis Ranka rakstīja: "Mēs joprojām dzīvojam cietsirdīgā, karu un terora ietekmētā pasaulē. Tikai iedziļinoties vēsturē un folklorā, sākam apjaust ieilgušo atsvešinātību no mūsu autentiskā mantojuma, no nevardarbīgas, uz dabu centrētas kultūras. Apzinoties šo skaudro patiesību, mākslinieku, kultūras menedžeru un ideologu tiešs uzdevums tagad jaunās Eiropas rītausmā būtu patiesi iedziļināties vēstures procesos un atmodināt, celt gaismā to pozitīvo, nevardarbīgas radošas enerģijas pilno pagājības slāni, kas guļ Pasaules un arī Vecās Eiropas dažādās joslās, atgriezt kultūru tuvāk Zemei, kas ir tās barotāja, skolotāja un iedvesmotāja" ("Mans Dao, mans ceļš", Latvijas Vēstnesis, Nr. 7 (2955), 2004. gada 15. janvāris).

Izstādes atklāšana 17. februārī plkst. 13.00, Latvijas Zinātņu akadēmijas 2. stāvā, Akadēmijas laukumā 1.

Indulis Ranka - CV .  

Papildu informācija šeit .

Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:
tālrunis: 67223567
fakss: 67821153
www.lza.lv

Powered by Elxis - Open Source CMS