Gruzijas prezidents pasniedz LU Akadēmiskās bibliotēkas direktorei LZA goda doktorei Ventai Kocerei Gruzijas Goda ordeni

26-04-2015

16. aprīlī Gruzijas prezidents Georgijs Margvelašvili (Giorgi Margvelashvili) pasniedza Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskās bibliotēkas direktorei Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktorei Dr.h.c.philol. Ventai Kocerei Gruzijas Goda ordeni. Ventu Koceri sveica arī LZA prezidents Ojārs Spārītis, LZA Senāta priekšsēdētājs Jānis Stradiņš un LZA Lauksaimniecības un Meža zinātņu nodaļas priekšsēdētāja Baiba Rivža. Augstais apbalvojums Ventai Kocerei piešķirts par Gruzijas un Latvijas kultūras attiecību veicināšanu.

Gruzijas Goda ordenis tika ieviests ar 1992. gada 24. decembra Gruzijas Parlamenta lēmumu, un tas tiek piešķirts personām, kas devušas ieguldījumu Gruzijas neatkarīgās valsts veidošanā, stiprināšanā, kā arī sekmējušas sasniegumus tādās jomās, kā valsts pārvalde, aizsardzība, likuma vara un tiesiskums, zinātne un kultūra.

V. Kocere daudzus gadus sadarbojusies ar Gruzijas zinātniskajām bibliotēkām un kultūras iestādēm. 2007. gadā sadarbībā ar LZA īstenots pētniecības projekts „Gruzijas un Latvijas kultūrvēsturiskās saiknes", atklāta izstāde Tbilisi, un noslēgts LU Akadēmiskās bibliotēkas un Gruzijas Nacionālās Zinātniskās bibliotēkas sadarbības līgums.

Kopš 2008. gada V. Kocere ir Gruzijā iznākošā starptautiskā zinātniskā periodiskā izdevuma „Intercultural Communications" redakcijas locekle un vairāku rakstu autore, kā arī Gruzijas vēsturnieka LZA goda doktora Dr.h.c.hist. Nikolaja (Niko) Džavahišvili grāmatas „Ieskats Gruzijas un Baltijas tautu attiecību vēsturē" (Tbilisi, 2011) recenzente. Pēdējo gadu laikā veiksmīga sadarbība bijusi ar Ivane Džavahišvili (Ivane Javakhishvili) Tbilisi Valsts Universitāti un Suhumi Valsts universitāti, kā arī ar Gruzijas latviešu biedrību „Ave Sol" un Latvijas gruzīnu biedrību „Samšoblo" un „Georgika". Liels atbalsts pasākumu organizēšanā saņemts no Gruzijas vēstniecības Latvijā un Latvijas vēstniecības Gruzijā. Organizētas grāmatu prezentācijas, tikšanās un priekšlasījumi.

Ar Gruzijas vēstniecības Latvijā atbalstu 2014. gada septembrī LU Akadēmiskajā bibliotēkā atklāts Gruzijas Informācijas centrs, kurš kalpo informācijas apmaiņai, divpusējo draudzīgo attiecību stiprināšanai un Gruzijas zinātnes un kultūras popularizēšanai.

Informācija: Viktors Urvačovs, LU Akadēmiskā bibliotēka

Gruzijas prezidents Georgijs Margvelašvili un LZA goda doktore Venta Kocere, saņemot Gruzijas Goda ordeni

Ojārs Spārītis, Baiba Rivža, Georgijs Margvelašvili, Venta Kocere, Jānis Stradiņš

Powered by Elxis - Open Source CMS