Ģertrūdes fon den Brinkenas autobiogrāfiskā romāna „Nogrimusī zeme" atvēršanas svētki Durbes pilī

14-05-2015

2015. gada 8. maijā Latvijas Zinātņu akadēmijas Humanitārās un sociālās zinātņu nodaļas (LZA HSZN) priekšsēdētāja Raita Karnīte un zinātniskā sekretāre Līva Griņeviča apmeklēja Ģertrūdes fon den Brinkenas autobiogrāfiskā romāna „Nogrimusī zeme" atvēršanas svētkos „Durbes pilī" (Tukumā, M.Parka ielā 7). 

Vācbaltiešu dzejnieces un rakstnieces Ģertrūdes fon den Brinkenas (1892-1982) autobiogrāfisko romānu „Nogrimusī zeme" („Land unter", J. G. Bläschke Verlag Darmstadt [1976])  latviešu valodā tulkojusi LZA goda doktore, Tukuma muzeja „Durbes pils" vadītāja Inta Dišlere.  

Grāmatas atvēršanas svētki norisinājās dziļi pozitīvā gaisotnē, ko uzbūra „Durbes pils" darbinieki, I. Dišleres aizrautīgais un izsmeļošais stāstījums par Ģertrūdes fon den Brinkenas dzīves stāstu, kā arī aktīvais un dzīvespriecīgais Latvijas Vācu savienības ansamblis „Morgenrot", kas izpildīja dziesmas vācu valodā, godinot Ģertrūdes fon den Brinkenas piemiņu.  LZA pārstāves „Durbes pilī" tika uzņemtas ar neviltotu sirsnību un viesmīlību.

Tukuma muzeja mājas lapā lasām, ka Ģertrūdes fon den Brinkenas romāns „Nogrimusī zeme" ir dziļi simbolisks. Autore dzīvi, reizēm ironiski stāsta, kā 20. gadsimta straujo notikumu dēļ mainījās politiskā situācija Austrumeiropā un Vācijā, kā radās Latvijas Republika, bet uz visiem laikiem pazuda tādi valstiski veidojumi kā Kurzeme, cariskā Krievija un ķeizariskā Vācija. Brinkena atklāj mums 1919. gada sarkanā terora šausmas, kad Tukumā vien tika nogalināti vairāk nekā 30 vācu, latviešu un ebreju civiliedzīvotāju. Vesela nodaļa romānā veltīta Baltijas landesvēram - brīvprātīgajai Latvijas teritorijā dzīvojošo vāciešu zemessardzes vienībai, kas tika izveidota, iekams vēl dibināta Latvijas Republikas armija. Autores īpašo, latviešu sabiedrībai nezināmo skatījumu uz vēsturiskajiem notikumiem papildina tulkotājas Intas Dišleres skaidrojumi par notikumiem un procesiem, tajā minētajām personām un vietām.

Detalizētāka informācija pieejama šeit.

Foto: Kristīne Ozola


Vācbaltiešu dzejnieces un rakstnieces Ģertrūdes
fon den Brinkenas autobiogrāfiskais romāns
„Nogrimusī zeme" (latviešu valodā tulkojusi
I. Dišlere)

LZA goda doktore, Tukuma muzeja „Durbes pils"
vadītāja Inta Dišlere

Tukuma muzeja direktores vietniece zinātniskajā
darbā Santa Silava

LZA goda doktore, Tukuma muzeja
„Durbes pils" vadītāja Inta Dišlere,
vizuālās reklāmas dizaina speciālists
Juris Visockis

Latvijas Vācu savienības ansamblis
„Morgenrot"
 

Pēdējā atjaunošana 14-05-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS