Ieskats Konstantīnam Karulim veltītās zinātniskas konferences „Senie un mūsdienu raksti" norisē

15-05-2015

2015. gada 10. februārī Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā notika latviešu valodniekam, kultūrvēsturniekam un literātam Konstantīnam Karulim (1915 - 1997) veltīta zinātniska konference „Senie un mūsdienu raksti".

Konstantīns Karulis ir vairāku grāmatu autors, starp kurām pazīstamākā ir „Latviešu etimoloģijas vārdnīca" (2 sēj., 1992). Viņš pētījis arī latviešu rakstības, grāmatniecības vēsturi, latviešu mitoloģijas un folkloras jautājumus, piedalījies „Latviešu literārās valodas vārdnīcas" izstrādāšanā, regulāri publicējis apceres „Latviešu valodas kultūras jautājumos".

Pirms kara Karulis bija laikraksta  „Jaunākās Ziņas" kultūras dzīves referents, radiofona žurnāla „Latvijas Vilnis" redaktors (1940), kā ārpolitiskais komentētājs darbojies „Daugavas Vēstnesī". Laikrakstā „Brīvā Zeme" bijis ārlietu nodaļas redaktors. 1944. gadā mobilizēts latviešu leģionā, frontes avīzes „Latvijas Kareivis" redakcijas loceklis (1944 - 1945). Pēc atgriešanās no izsūtījuma strādājis  LZA Valodas un literatūras institūtā (1957 - 1964), LZA Fundamentālajā bibliotēkā (1964 - 1975) u.c. Izmēģinājis roku literārajā darbībā, periodikā publicējot īsromānus „Admirālis gūstā" un „Admirāļa vadībā" (1933./1934; kopā ar Aleksandru Liepu), „Pēdu dzinēji", aizraujošus ceļojuma aprakstus, populārzinātniskus rakstus.

Konferencē par K. Karuļa dzīves un personības līkločiem referēja akadēmiķi Tālavs Jundzis un Jānis Stradiņš, par devumu zinātnē un grāmatniecībā Dr.h.c.philol.Venta Kocere un akadēmiķe Ilga Jansone, par K.Karuļa vēstuļu liecībām - akadēmiķe Janīna Kursīte. Atsevišķi referāti bija veltīti K. Karulim kā valodniekam (O.Bušs, I. Koškins u.c.). Konferences gaitā tika atklāta arī Konstantīnam Karulim veltīta izstāde.

LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore,
LZA goda doktore,
Dr.h.c.philol. Venta Kocere


Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents Tālavs
Jundzis

Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta
priekšsēdētājs Jānis Stradiņš

Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķe Janīna
Kursīte


 LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta
Kocere


LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere


LU Latviešu valodas institūta direktora vietnieks
Ojārs Bušs


Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta
priekšsēdētājs Jānis Stradiņš, LU Akadēmiskās
bibliotēkas Austrijas un Šveices literatūras
nodaļas vadītāja Ņina Kočetkova


Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķe Ilga
Jansone



Konstantīna Karuļa meita Māra Vīksniņa, LU
Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere


Pēdējā atjaunošana 15-05-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS