Atvadoties no LZA ārzemju locekļa Gundara Ķeniņa-Kinga

22-05-2015

Pirmā siltākā maija diena ir atnesusi mums skumju ziņu - esam zaudējuši patiesu Latvijas patriotu, lielisku kolēģi, domubiedru un profesionālu ekonomistu Gundaru Ķeniņu-Kingu (19.04.1926.-16.05.2015.). 

G. Ķeniņš-Kings ir dzimis Rīgā 1926. gada 19. aprīlī. Kara vētru aizrauts uz Vāciju, Gundars Ķeniņš-Kings studējis J.V.Gētes universitātē. 1950. gadā devies uz Ameriku. Pēc studijām Stanforda Universitātē kļuvis par ekonomikas doktoru. No 1966. līdz 1991. gadam bijis Pacifika Luterāņu universitātes Uzņēmumu vadības fakultātes dekāns.

Gundars Ķeniņš-Kings ir bijis "Boeing", "Weyerhaeuser" un citu firmu padomnieks apgādes jautājumos, darbojies ASV sagādes komisijā un ASV Vašingtona štata apgādes padomē, izveidojis apgādes programmu ASV Kara flotes augstskolā un sagādes apmācības gaisa spēkiem un kara flotei. Valdības uzdevumā viņš pētījis izglītības procesus Tunisijā un Taizemē, ir bijis ASV vēstniecības konsultants Rīgā.

Latvijā Gundars Ķeniņš-Kings kļuva redzams tūlīt pēc neatkarības atgūšanas. 1990. gadu pašā sākumā (1992. gadā) atvērta viņa dibinātā Rīgas Tehniskās universitātes Rīgas Biznesa skola - pirmā uzņēmējdarbības mācību iestāde Latvijā, kur izglītību varēja iegūt arī angļu valodā. Līdz pat nesenai pagātnei Gundars Ķeniņš-Kings bija nenogurstošs tirgus ekonomikas likumu un principu skaidrotājs un skolotājs Latvijā. Kad pašam uzstāties auditorijā kļuva par grūtu, viņš rakstīja grāmatas. Savam milža augumam un lepnajai stājai piemērotā nedaudz augstprātīgā tonī, tomēr pamatoti, viņš skaidroja Latvijas ekonomiskās attīstības neveiksmju cēloņus.   

Par darbošanos Latvijas labā Gundars Ķeniņš-Kings ir saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni un Spīdolas balvu. 2006. gada 11 aprīlī publiskotajā ziņojumā „Atskats uz manu darbu un publikācijām 65 gados" Gundars Ķēniņš Kings atzinis: „Atskatoties uz pēdējiem mana darba 15 gadiem, es esmu lepns uz to, ka es tos esmu varējis veltīt Latvijai. Savukārt, mana pieredze Amerikā ir ļoti bagātinājusi visu, ko es esmu paveicis šajos gados. Man uzņēmības netrūkst. Stāsta gan, ka jau visagrākā bērnībā es esot tiecies sasniegt neiespējamo un sagrābt pilnu mēnesi ar abām rokām. Šī mērķtiecība man ir palīdzējusi daudz paveikt vienam pašam. [...] Šie panākumi un par tiem saņemtā atzinība, īpaši valsts apbalvojums Triju Zvaigžņu ordenis, pagodina ne vien mani, bet arī visus manus līdzstrādniekus gan Amerikā, gan Latvijā."

No tā laika iepriekšējai dzīvei pievienoti gandrīz desmit ražīgi darba gadi. Ķeniņš-Kings ir vairāk nekā 100 publikāciju autors, ieskaitot kādas 10 monogrāfijas un citus plašākus pētījumus. Krietns skaits no angļu valodā publicētiem rakstiem pēdējo 10 gadu laikā saistīts ar saimnieciskās attīstības un pārbūves jautājumiem Baltijas valstīs. Vairums no tiem ir publicēti žurnālos "Biznesa partneri", "Estonian Business School Review", "Journal of Baltic Studies" un "Kapitāls". Viņa referāti lasīti ASV, Latvijā un citās Eiropas valstīs.

Gundars Ķeniņš-Kings mums atstājis bagātu mantojumu un parādījis, ko nozīmē mīlēt savu tēvu zemi. Paturēsim viņu mūžīgā gaišā piemiņā.

Pēdējā atjaunošana 22-05-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS