Rīga kļūst par vienu vēsturiskās piemiņas zīmi bagātāka

1-07-2015

Rīgas Doma Krustejā, piektdien, 3. jūlijā, pulksten 14 atklās atjaunoto piemiņas zīmi - postamentu un urnu „COR JOCHMANNI", kurā glabājas izcilā publicista, kultūras filozofa un sava laika kritiķa Karla Gustava Johmana sirds. Ar Heidelbergas Johmana biedrības finansiālu atbalstu, piedaloties fon Zengbušu dzimtas pārstāvim Verneram fon Zengbušam, unikālā kultūrvēsturiskā piemiņas zīme - urna ar Johmana sirdi un tai izveidotais postaments ir restaurēti. Ikviens apmeklētājs to varēs apskatīt Rīgas Doma krustejā.

K.G. Johmans dzimis 1789. gadā Pērnavā, Livonijā (šodien Pērnava, Igaunijā), miris 1830. gadā Naumburgā pie Zāles, Vācijā. K.G. Johmans mācījies Doma skolā, studējis Leipcigā, Heidelbergā un Getingenā, tad atgriezies Rīgā un strādājis par advokātu. No 1810. gada līdz 1819. gadam ar pārtraukumiem viņš bija praktizējošs advokāts Rīgā, bet pēdējos desmit dzīves gadus pavadīja Vācijā, Francijā un Šveicē. Viņa ievērojamākie darbi ir Heidelbergā apkopotās esejas „Pārdomas par protestantismu" (1826) un „Par valodu" (1828).  Johmana dzīve aprakstīta Vācijā izdotajā grāmatā „Nelaikmetīgā patiesība".

Savā testamentā K.G.Johmans par savas pēdējās gribas izpildītāju iecēla Rīgas tirdzniecības nama "A.G.Sengbusch & Co" vadītāju Konrādu Heinrihu von Zengbušu. Testamentā Johmans rakstījis: „Mana karstākā vēlēšanās un gaužs lūgums ir, lai tad, kad būs konstatētas manas nāves drošas pazīmes, tiktu izņemta mana sirds, ievietota porcelāna vāzē un nosūtīta manam mīļotam draugam Konrādam Heinriham fon Zengbušam, kura dārzā gan aiz vecas draudzības atradīsies tai vieta". Izpildot K.G.Johmana pēdējo vēlēšanos, viņa sirds porcelāna traukā tika atsūtīta uz Rīgu un nodota glabāšanā Zengbušu ģimenei.

Sākotnēji urna atradās Zengbušu ģimenes vasaras rezidences dārzā Rīgā, Dārza ielā 1, bet 1910. gadā tā tika nodota Rīgas Doma muzejam (tagadējam Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam) un novietota Rīgas Doma klostera dārzā, vēlāk pašā Rīgas Domā.

Plašāka informācija pa tālruni: 29611402 (Latviešu-vācbaltiešu centra DOMUS RIGENSIS biroja vadītāja Nora Rutka).

 

Powered by Elxis - Open Source CMS