LZA HSZN sēde - Brīvības pieminekļa apskate

17-11-2015

2015. gada 13. novembrī norisinājās Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas (HSZN) izbraukuma sēde, kuras ietvaros,  sakarā ar Latvijas valsts 97. gadadienu un Brīvības pieminekļa 80. gadskārtu, bija paredzēta Brīvības pieminekļa apskate un iepazīšanās ar tā vēsturi.

Izbraukuma sēdē piedalījās gan LZA HSZN nodaļas locekļi, gan arī pārstāvji no Latvijas Nacionālās Operas un Baleta. Izbraukuma sēde tika organizēta ar Rīgas pašvaldības aģentūras „Rīgas pieminekļu aģentūra" direktora Gunta Gailīša atbalstu.

Sēdes iesākumā Guntis Gailītis dalībniekus iepazīstināja ar Brīvības pieminekļa vēstures un kultūrvēsturiskajiem aspektiem.

Sēdes ietvaros tika apmeklēta arī Brīvības pieminekļa goda telpa un uzklausīts Rīgas pašvaldības aģentūras „Rīgas pieminekļu aģentūras" Sabiedrisko pieminekļu nodaļas vadītājas Mārītes Šenbergas stāstījums par Brīvības pieminekļa vēsturi. Klātesošiem tika dota iespēja no Brīvības pieminekļa skatu platformas aplūkot Rīgas centra un Vecrīgas panorāmu.

Pēc Brīvības pieminekļa apskates G. Gailītis un M. Šenberga LZA HSZN locekļiem uzdāvināja grāmatas „Brīvības piemineklis - tautas celts un aprūpēts" (Rīga: Brīvības pieminekļa atjaunošanas fonds, 2002., 224. lpp.) un „Rīgas Brāļu kapi. 1915-1936-2011" (Grāmata tapusi sadarbībā ar Rīgas pieminekļu aģentūru un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldi, Rīga: Izdevējs apgāds „Jumava", 2011, 256. lpp.).

LZA HSZN zinātniskās sekretāres p.i. Līva Griņeviča

Kāpjot augšup pa trepēm, uz margām redzamas neskaitāmas vainagu lentes- tās saglabātas kopš
2006. gada un šobrīd ir izveidojusies vesela kolekcija.

Guntis Gailītis uzņem viesus Brīvības pieminekļa apmeklējumam.

Mārītes Šenbergas stāstījums viesiem. Vēl pirms četriem gadiem aiz Brīvības pieminekļa durvīm bijusi
slotu glabātava, taču jau vairākus gadus aiz šīm durvīm ir izveidota svinīga pieņemšanas telpa.
Telpas vidū atrodas galds ar grāmatu, kurā viesi veic ierakstus. 

 Skats no Brīvības pieminekļa.

Pēdējā atjaunošana 17-11-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS