Humanitāro un soc.zin.nod.

HUMANITĀRO UN SOCIĀLO ZINĀTŅU NODAĻA

Akadēmijas laukumā 1, Rīga, LV 1050
Tel.: 67225889. Fakss: 67821153. E pasts: humana@lza.lv

Nodaļas padome

Nodaļas priekšsēdētāja Raita KARNĪTE
Nodaļas priekšsēdētāja vietnieks Juris URTĀNS
Zinātniskās sekretāres p. i. Vera HOHLOVA

Padomes locekļi

Saulvedis CIMERMANIS, Māra GRUDULE, Tatjana KOĶE, Oļģerts KRASTIŅŠ,
Juris KRŪMIŅŠ, Maija KŪLE, Dace MARKUS, Guntis ZEMĪTIS

Nodaļa apvieno 151 LZA locekli, t.sk. 49 īstenos, 47 goda, 34 ārzemju un 32 korespondētājlocekļus. Ar nodaļas darbu saistīti 34 LZA goda doktori.


Ekspertu konsīliji (doc)


Dokumenti

Nodaļas nolikums (pdf)

Nodaļas 2020. gada darba plāns (pdf)


Izdota LZA Goda locekļa Ilgoņa Bērsona grāmatas „Segvārdi un segburti. Noslēpumi un meklējumi" 2. daļa

22-12-2016

Autors ievadā uzsvēris, ka „segvārdi un segburti ir īpaši slēpšanās/ slēpšanas veidi, un to atklāšana un izpēte dod jaunas asinis mūsu garīgajai apritei".

Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs, rakstnieks, literatūrzinātnieks Arno Jundze par I. Bērsona grāmatu teic: „Katrs, kurš kaut reizi sadūries rakstos ar 19. un arī 20. gadsimta modi latviešu avīzēs un žurnālos autorus paslēpt zem neko neizsakošu burtu kombinācijām vai segvārdiem un atskārtis, ka noskaidrot autorību viņam nav ne mazāko iespēju, jo pietrūkst laika, zināšanu un bezgalīgas pacietības, man piekritīs - šī ir unikāla grāmata. To vajadzēs pēc pieciem un piecdesmit pieciem gadiem, kamēr vien dzīva būs latviešu valoda un interese par attiecīgo laika posmu. Zinu, nav šāda žanra, bet Ilgoņa Bērsona pieredze un zināšanas grāmatu „Segvārdi un segburti" padara - kā nu kurā vietā - par pētniecisku trilleri, detektīvu, dēku, reizēm ar politisku, reizēm ar traģikomisku nokrāsu. Tas, kā viņš prot ielūkoties mūsu kultūrvēstures aizkulisēs, ir elpu aizraujošs lasīšanas piedzīvojums."

Pēdējā atjaunošana 22-12-2016
Lasīt tālāk...

Latvijas Vēstures institūtam - 80! Sveicam!

16-12-2016

Šodien, 16. decembrī LU Akadēmiskajā bibliotēkā norisinās zinātniskie lasījumi, veltīti Latvijas Vēstures institūta 80 gadu jubilejai. Sveicot Latvijas Vēstures institūtu nozīmīgajā gadskārtā, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis dalās pārdomās par vēsturnieka misiju:

Pēdējā atjaunošana 16-12-2016
Lasīt tālāk...

Eiropas civilizācijas krīzes cēloņi un iespējamie risinājumi izejai no krīzes

7-12-2016

Latvijas Zinātņu akadēmijas Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļa aicina piedalīties ekspertu konsīlijā „Eiropas civilizācijas krīzes cēloņi un iespējamie risinājumi izejai no krīzes".

Pēdējā atjaunošana 7-12-2016
Lasīt tālāk...

Viktora Hausmaņa grāmata „ANŠLAVS EGLĪTIS. Cilvēks grib spēlēt"

21-11-2016

Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā izdota LZA īstenā locekļa, Dr. habil. philol. Viktora Hausmaņa apceru grāmata „ANŠLAVS EGLĪTIS. Cilvēks grib spēlēt".

„1989. gadā Dailes teātrī spoži iemirdzējās Anšlava Eglīša komēdijas „Kazanovas mētelis" izrāde, ko iestudēja Kārlis Auškāps. 1990. Gadā grāmatu apgāds „Zinātne" izdeva Eglīša lugu kopojumu, taču palika vairāki viņa dramatiskie darbi, kas Latvijā ne reizes nebija publicēti, tāpēc radās doma tos salikt kopā vienos vākos un izdot atsevišķā grāmatā. Virsraksts radās pats no sevis - „Cilvēks grib spēlēt" - tā sauc vienu no Eglīša lugām. Latvieši mīlējuši dziedāt, taču par visu vairāk kopš vecā Ādolfa Alunāna laikiem alkuši spēlēt teātri. Par Anšlava Eglīša lugu tapšanas procesu un nonākšanu līdz izrādei esmu pastāstījis savās apcerēs", ievadvārdos teic Dr. habil. philol. Viktors Hausmanis.

Izdota monogrāfija "Ekonomiskā krīze Latvijā: veiksmes stāsta pēcgarša"

9-11-2016

Izdota monogrāfija „Ekonomiskā krīze Latvijā: veiksmes stāsta pēcgarša," kurā atspoguļoti Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pētnieku no 2013. līdz 2015. gadam īstenotā pētījuma „Krīzes pārvarēšana Latvijā: ekonomiskie, sociālie un komunikācijas aspekti" rezultāti. Monogrāfija izdota profesora Sergeja Kruka redakcijā.

Analīzes pamatā ir plaša empīrisko pētījumu bāze: nacionālās reprezentatīvās iedzīvotāju aptaujas, daļēji strukturētās un dziļās intervijas, Centrālās statistikas pārvaldes, tirgus un sabiedriskās domas centra SKDS un Eurostat dati, Lursoft datu bāzē uzkrātie uzņēmumu darbības finanšu rādītāji. Tā kā krīze skārusi vairākumu iedzīvotāju (aptaujā to atzinuši 80% respondentu), pētnieki izvirzīja pieņēmumu, ka negatīvā pieredze būs aktivizējusi viņu sociālo dzīvi, kopīgas problēmas risinot mijiedarbībā ar līdzpilsoņiem un sniedzot solidāru atbalstu citām interešu grupām.

Lasīt tālāk...
Powered by Elxis - Open Source CMS