Humanitāro un soc.zin.nod.

HUMANITĀRO UN SOCIĀLO ZINĀTŅU NODAĻA

Akadēmijas laukumā 1, Rīga, LV 1050
Tel.: 67225889. Fakss: 67821153. E pasts: humana@lza.lv

Nodaļas padome

Nodaļas priekšsēdētāja Raita KARNĪTE
Nodaļas priekšsēdētāja vietnieks Juris URTĀNS
Zinātniskās sekretāres p. i. Vera HOHLOVA

Padomes locekļi

Saulvedis CIMERMANIS, Māra GRUDULE, Tatjana KOĶE, Oļģerts KRASTIŅŠ,
Juris KRŪMIŅŠ, Maija KŪLE, Dace MARKUS, Guntis ZEMĪTIS

Nodaļa apvieno 151 LZA locekli, t.sk. 49 īstenos, 47 goda, 34 ārzemju un 32 korespondētājlocekļus. Ar nodaļas darbu saistīti 34 LZA goda doktori.


Ekspertu konsīliji (doc)


Dokumenti

Nodaļas nolikums (pdf)

Nodaļas 2020. gada darba plāns (pdf)


Mārtiņš Buclers -150

24-08-2016

No 2016. gada 5. augusta Latvijas Zinātņu akadēmijas Prezidija 2. stāva foajē apskatāma izstāde „Mārtiņš Buclers - 150".

19. un 20. gs. mija vēsturē ir iezīmēta ar jaunu atziņu izaicinājumiem un sociālo pārmaiņu izraisītām konfrontācijām.

Fotogrāfija šo pārmaiņu procesā spēlēja pašas tolaik vēl neapjaustu, bet spēcīga fermenta ierosinātāja lomu. Tā piegādāja pasaulei jaunu pieredzi, kura, kā zināms, izraisa jaunu atziņu sekas.

Mārtiņš Buclers viennozīmīgi  ir redzamākā personība Latvijas profesionālās fotogrāfijas kvalitātes veidošanā 20. gs. sākumā. Viņa iniciatīvas būtiski paplašināja sava laika atstarotās gaismas satveršanas amatnieku profesijas nozīmību un šīs nodarbes iespēju izpratni. Šīs iniciatīvas savukārt  viennozīmīgi skāra regulāras un sistēmiskas izglītības nepieciešamības apjēgumu. M. Buclers to centās īstenot praksē ar savas rīcības piemēru, uzņemoties speciālās literatūras tulkošanu, terminu latviskošanu un šo mācību vai derīgo padomu grāmatu izdošanu.

Pēdējā atjaunošana 24-08-2016
Lasīt tālāk...

Latvijas Mākslas akadēmija ielūdz uz izstādes "Reiz sensenos laikos. Poļu animācijas māksla" atklāšanu 2016. gada 4. augustā

3-08-2016

Latvijas Mākslas akadēmija ielūdz uz izstādes "Reiz sensenos laikos. Poļu animācijas māksla" atklāšanu

trešdien, 2016. gada 4. augustā, plkst. 17.00

Latvijas Mākslas akadēmijas 1. stāva izstāžu zālē,
Kalpaka bulvārī 13, Rīgā.

Pēdējā atjaunošana 3-08-2016
Lasīt tālāk...

Rakstu krājuma „Kultūrvēstures avoti un Mālpils novads" atvēršanas svētki

18-07-2016

2013. gada 29. augustā Mālpils kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas un izpētes biedrība „Idoves mantojums" sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju un ar Mālpils novada domes finansiālu atbalstu organizēja konferenci, kas veltīta Mālpils novada kultūrvēstures jautājumu izzināšanai. Šobrīd sagatavošanā ir rakstu krājums „Kultūrvēstures avoti un Mālpils novads", kurā apkopoti apcerējumi gan par konferencē izskanējušiem referātiem, gan arī par jaunām tēmām, kas tika ierosināti pēc konferences norises. Grāmata top ciešā sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju un ar grāmatu apgādu „Zinātne". Rakstu krājuma autoru vidū ir gan mālpilieši, gan arī pētnieki un vēsturnieki, kuru līdzšinējie pētījumi bijuši vairāk vai mazāk saistīti ar Mālpils novada kultūrvēstures jautājumiem.

Lasīt tālāk...

Jānis Tālivaldis Ozoliņš LZA HSZN uzdāvinājis grāmatu „Religion and Culture in Dialogue. East and West Perspectives"

15-07-2016

Grāmata „Religion and Culture in Dialogue. East and West Perspectives" (Springer, 2016, 226 lpp.) ir pētījuma rezultāts, kas apvienojis dažādus filozofijas un teoloģijas akadēmiķus no dažādām institūcijām.  Šī grāmata pievēršas jautājumam par cilvēka sastapšanos ar Dieva noslēpumu un cilvēka dzīves mērķiem. Grāmatā aprakstīta tematika par dažādām kultūras un filozofijas tradīcijām, kā arī iekļauti jautājumi par ētiku un individualitāti, cilvēka cieņu un cilvēktiesībām. Grāmatā ikviens temats veicina jaunu dialogu starp reliģiju un kultūru.

Interesentiem ar grāmatu iespējams iepazīties LZA HSZN.

Gleznotāja Jāņa Zemīša piemiņas izstādes „PASTEĻTOŅI" atklāšana

20-06-2016

2016. gada 14. jūnijā Latvijas Zinātņu akadēmijas 2. stāva foajē telpās tika atklāta gleznotāja Jāņa Zemīša (1940-1008) piemiņai veltītā izstāde „PASTEĻTOŅI".

Pēdējā atjaunošana 28-05-2024
Lasīt tālāk...
Powered by Elxis - Open Source CMS