Humanitāro un soc.zin.nod.

HUMANITĀRO UN SOCIĀLO ZINĀTŅU NODAĻA

Akadēmijas laukumā 1, Rīga, LV 1050
Tel.: 67225889. Fakss: 67821153. E pasts: humana@lza.lv

Nodaļas padome

Nodaļas priekšsēdētāja Raita KARNĪTE
Nodaļas priekšsēdētāja vietnieks Juris URTĀNS
Zinātniskās sekretāres p. i. Vera HOHLOVA

Padomes locekļi

Saulvedis CIMERMANIS, Māra GRUDULE, Tatjana KOĶE, Oļģerts KRASTIŅŠ,
Juris KRŪMIŅŠ, Maija KŪLE, Dace MARKUS, Guntis ZEMĪTIS

Nodaļa apvieno 151 LZA locekli, t.sk. 49 īstenos, 47 goda, 34 ārzemju un 32 korespondētājlocekļus. Ar nodaļas darbu saistīti 34 LZA goda doktori.


Ekspertu konsīliji (doc)


Dokumenti

Nodaļas nolikums (pdf)

Nodaļas 2020. gada darba plāns (pdf)


Viedās restaurācijas un zinātnes sintēze Leipcigas gadatirgū

10-11-2014

No 6. līdz 8. novembrim Leipcigā norisinājās kultūras mantojuma aizsardzībai, arhitektūras un mākslas objektu restaurācijai, kā arī nekustamo īpašumu tehniskā stāvokļa un estētisko vērtību saglabāšanai veltīts gadatirgus "Denkmal". Tas ir lielākais šādas specializācijas gadatirgus pasaulē, kurā tiek eksponēti produktu paraugi, un to rīko kopā ar muzeju un izstāžu ierīcībai, restaurācijai un mākslas vērtību saglabāšanas tehnoloģijām veltīto daļu "Mutec".

Pēdējā atjaunošana 10-11-2014
Lasīt tālāk...

Ojārs Spārītis: novadu vēstures un kultūras pētījumos zinātne var tikai iegūt un kļūt bagātāka

3-11-2014

30. oktobrī Alūksnē notika kārtējais LZA Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas izbraukuma seminārs, kura nepieciešamību jau vairākkārt bija motivējusi Alūksnes novada pašvaldība. Tās līdzšinējā pieredze sadarbībā ar Latvijas zinātņu akadēmiju un Rīgas pedagoģijas un izglītības vadības akadēmiju ir vainagojusies ar divkārtēju akadēmisku rakstu krājuma "Kultūrvēstures avoti un Alūksnes novads" izdošanu grāmatu sērijā "Letonikas bibliotēka".


LZA prezidents O.Spārītis un akadēmiķe Dace Markus

Pēdējā atjaunošana 3-11-2014
Lasīt tālāk...

Iznākusi pirmā Latvijas mākslas vēstures septiņu sējumu izdevuma grāmata "Neoromantiskā modernisma periods: 1890-1915"

31-10-2014

Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas vēstures institūts laidis klajā institūta direktora profesora Eduarda Kļaviņa sastādīto sējumu "Neoromantiskā modernisma periods: 1890-1915" un tā tulkojumu angļu valodā.

Plašāk šeit (pdf).


Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:

tālrunis: 67223567
fakss: 67821153

Pēdējā atjaunošana 31-10-2014

Atvadoties no Ilgas Tālbergas

20-10-2014

Apritējusi jau nedēļa, kopš esam uz mūžu zaudējuši mūsu mīļo LZA Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas zinātnisko sekretāri Dr.hist. Ilgu Tālbergu. Ceturtdien daudzi no mums teica viņai siltus atvadu vārdus Jaunciema kapos, pieminēja Ilgas Tālbergas uzticību Latvijas Zinātņu akadēmijai, spēju saprasties ar cilvēkiem, īpašo mājīgo gaisotni, ko viņa radīja LZA Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļā. Klusi un neuzkrītoši viņa darīja ikdienas darbu, kas likās sīku pienākumu sakopojums, bet patiesībā bija - nodaļas darba vadīšana. Kā to trāpīgi raksturoja akadēmiķis Jānis Stradiņš, viņa bija nodaļas dvēsele. Nodaļas vadītāji nāca un gāja, bet viņa palika. Viņa zināja par galvenajiem notikumiem, sasniegumiem humanitārajās zinātnēs, zināja akadēmiķu, akadēmijas goda locekļu, ārzemju locekļu, korespondētājlocekļu un goda doktoru biogrāfijas, ar cieņu un rūpību izturējās pret viņu problēmām un centās palīdzēt tās atrisināt, skuma par katru no mums aizgājušo ... Viņai jautāja par piemērotām kandidatūrām Akadēmijas locekļu skaita papildināšanai un balvu piešķiršanai, Viņai uzticēja sadarbību ar plašsaziņas līdzekļiem.

Lasīt tālāk...

Šogad UNESCO nedēļa Latvijā veltīta nacionālajam kultūras mantojumam

15-10-2014

No 13. līdz 19. oktobrim Latvijā jau ceturto gadu atzīmē UNESCO nedēļu, kad UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) aicina izcelt vērtības, ar kurām lepoties gan Latvijā, gan pasaulē. Šogad UNESCO nedēļā ikviens aicināts caur personisko pieredzi vai kāda cita tuva cilvēka atmiņām, stāstiem un leģendām iepazīt un izcelt kultūras mantojumu, kas iekļauts kādā no UNESCO starptautiskajiem vai nacionālajiem sarakstiem.

Plašāk, skat. http://www.unesco.lv/lv/jaunumi/sogad-unesco-nedela-latvija-bus-veltita-nacionalajam-kulturas-mantojumam/ .


Powered by Elxis - Open Source CMS