Izdota Dairas Āboliņas grāmata „JĀŅA STREIČA MAĢISKAIS REĀLISMS"

22-12-2016

Šī grāmata ir visaptverošākais pētījums par Latvijā populārākā kinorežisora Jāņa Streiča radošo biogrāfiju. Katrai no viņa 22 spēlfilmām veltīta atsevišķa grāmatas nodaļa, katru no tām savukārt veido kinokritiķes Dairas Āboliņas eseja par filmu un saruna ar režisoru par filmas tapšanas laiku un procesu. Grāmata bagātīgi ilustrēta ar fotogrāfijām, filmu plakātiem, dekorāciju skicēm un citiem materiāliem, papildināta ar kataloga informāciju, uzņemšanas grupu sarakstiem, skaidrojošām piezīmēm un katras filmas dramaturģijas grafisku attēlojumu - filmas „kardiogrammu".

Jānis Streičs teic, ka „intervijās jutu, ka dzīvoju divos laikos,- pagātnē un tagad, ar sajūtu, ka esmu tiesnesis pats sev. Jo ne viss, kas veikts, man šodien sirdij tuvs. Kādas ir pašas Autores domas par šīm 22 filmām, vēl nezinu. Taču fakts, ka esmu pirmais latviešu kinorežisors, kuram tāda uzmanība tiek veltīta, ir liela atzinība. Paldies Tev, Daira, no visas sirds par tādu godu!"

Grāmata tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu un biedrības Ekrāns gādību, grāmatas daudzveidīgās kvalitātes aprūpējusi profesionāla komanda - tekstu redaktore Kristīne Matīsa, ilustratīvā materiāla redaktore Agnese Zeltiņa, zinātniskā redaktore Zane Balčus, grāmatas māksliniece Katrīna Vasiļevska, filmu kardiogrammu dizainu veidojis Toms Harjo.

Powered by Elxis - Open Source CMS