Norisinājusies LZA LMZN un LLMZA prezidija kopsēde

6-11-2014

2014.gada 20. oktobrī notika LZA Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas (LMZN) un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas (LLMZA) prezidija kopsēde, kurā piedalījās LZA LMZN, LLMZA prezidija locekļi, kā arī pieaicinātie dalībnieki - LZA P.Lejiņa vārdbalvas pretendente un LLMZA rīkotā jauno zinātnieku darbu konkursa dalībnieki.

LZA P.Lejiņa vārdbalvas pretendente LLU Lauksaimniecības fakultātes Augsnes un augu zinātņu institūta profesore, Dr.habil.agr., Dr. biol. Ināra Turka klātesošos iepazīstināja ar saviem zinātniskajiem pētījumiem lauksaimniecības kultūraugu aizsardzībā 1974. - 2014. gadā.

Otrais sēdes darba kārtības jautājums bija veltīts LLMZA rīkotā jauno zinātnieku darbu konkursa dalībnieku ziņojumiem:

  • LLU Veterinārmedicīnas fakultātes doktorante Žanete Šteingolde uzstājās ar ziņojumu „Listeria monocytogenes un Listeria ivanovii ierosināto infekciju epidemioloģija govīm, aitām un kazām Latvijā"; darba zinātniskais vadītājs - Dr.med.vet., Ph.D. Aivars Bērziņš;
  • LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes doktorante Viktorija Zaļūksne uzstājās ar ziņojumu „Pilsētu sistēma Latvijā un tās attīstības perspektīvas"; darba zinātniskā vadītāja - Dr. habil. oec. Baiba Rivža;
  • LLU Lauksaimniecības fakultātes doktorants Jānis Gailis uzstājās ar ziņojumu "Skrejvaboles (Coleoptera: Carabidae) kā integrētās augu aizsardzības elementi kviešu sējumos"; darba zinātniskā vadītāja - Dr. habil. agr., Dr. biol. Ināra Turka;
  • LLU Lauksaimniecības fakultātes doktorante Jana Apše uzstājās ar ziņojumu „Slāpekļa ietekme uz krūmmelleņu šķirnes ‘Chippewa' ražas veidošanos un ogu bioķīmisko sastāvu"; darba zinātniskie vadītāji - Dr. agr. Aldis Kārkliņš, Dr. biol. Anita Osvalde.


Sēdes turpinājumā B.Rivža klātesošos informēja par aktualitātēm, kas saistītas ar Valsts pētījumu programmām. Ar LZA LMZN nodaļas un LLMZA darbību ir saistītas trīs Valsts pētījumu programmas:

  • Tautsaimniecības transformācija, gudra izaugsme, pārvaldība un tiesiskais ietvars valsts un sabiedrības ilgtspējīgai attīstībai - jaunas pieejas ilgtspējīgas zināšanu sabiedrības veidošanai (EKOSOC-LV)" (vadītāja B.Rivža);
  • Lauksaimniecības resursi ilgtspējīgai kvalitatīvas un veselīgas pārtikas ražošanai Latvijā (AgroBioRes)" (vadītāja R.Galoburda);
  • Meža un zemes dzīļu resursu izpēte, ilgtspējīga izmantošana - jauni produkti un tehnoloģijas (ResProd)" (vadītājs B.Andersons).


B.Rivža informēja, ka EKOSOC-LV programmas ietvaros 15. oktobrī notika programmā ietilpstošo projektu vadītāju sanāksme, kurā piedalījās arī Studiju un zinātnes administrācijas pārstāve I.Paredne. Sanāksmes laikā tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar EKOSOC-LV būtību (mērķi, uzdevumiem), programmas pirmajā posmā veicamajām aktivitātēm, plānotajiem rezultātiem un to sasniegšanas iespējām. Projektu vadītājiem bija iespēja uzdot jautājumus SZA pārstāvei.

EKOSOC-LV 5.2.3. projekta „Latvijas lauku un reģionālās attīstības procesi un iespējas zināšanu ekonomikas kontekstā" (vadītāja B.Rivža) ietvaros 7. oktobrī notika projekta izpildītāju tikšanās, kurā piedalījās pārstāvji no Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Vidzemes Augstskolas, Ventspils Augstskolas un Latvijas Zinātņu akadēmijas. Šajā sēdē tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar projekta vispārējo metodoloģisko shēmu, pirmā posma ietvaros veicamo uzdevumu sadali starp izpildītājiem, kā arī tika pārrunāti jautājumi saistībā ar finansējuma sadalījumu starp projektā iesaistītajām institūcijām. Tika nolemts, ka 9. decembrī LZA notiks 5.2.3. projekta izpildītāju tikšanās, uz kuru tiks aicināti arī pašvaldību pārstāvji. Semināra tematika būs saistīta ar ES un Latvijas dokumentu izpēti par pētāmo problemātiku; pētījumu (gan Latvijas, gan citu valstu) raksturojumu par telpas attīstību ietekmējošiem faktoriem pilsētu attīstībā, reģionu attīstībā, lauku telpas attīstībā.

Sēdes turpinājumā B.Rivža informēja par vēl divu projektu aktualitātēm, kuros piedalās LLMZA - Zviedru Institūta tematisko partnerību ICE un SUMFOREST. ICE projekta ietvaros 5. novembrī tiks rīkota LLMZA izbraukuma sēde "ICE - Support system for potential innovators in microbusiness of rural women", kas norisināsies Zemkopības ministrijā. Uz sēdi ir aicinātas Latvijas Lauku Sieviešu asociācijas pārstāves un citi interesenti. Sēdes darba gaitā dalībniekus ir paredzēts iepazīstināt ne tikai ar ICE projekta būtību, saistītajiem jautājumiem, bet arī ar Valsts pētījumu programmā EKOSOC - LV paredzētajām aktivitātēm.

Pie dažādiem jautājumiem B.Rivža sēdes dalībniekus informēja par VAS „Altum", LLMZA un LLU rīkoto konkursu jaunajiem zinātniekiem. Līdz 2014. gada 15. novembrim jaunajiem zinātniekiem ir iespēja pieteikties VAS „Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum", Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas un Latvijas Lauksaimniecības universitātes balvām par ieguldījumu lauku attīstības zinātniskajos pētījumos. Sīkāk ar konkursa nolikumu var iepazīties LLMZA mājas lapā sadaļā „Konkursi" → „ALTUM, LLMZA un LLU konkurss".

Pēdējā atjaunošana 6-11-2014
Powered by Elxis - Open Source CMS