LZA LMZN un LLMZA prezidija 17. februāra kopsēde

19-02-2015

2015.gada 16. februārī Latvijas Zinātņu akadēmijā notika LZA Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas (LZA LMZN) un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas (LLMZA) prezidija kopsēde.

Sēdes sākumā ar ziņojumu „LV Koksnes ķīmijas institūts no Bioekonomikas aspekta" uzstājās LZA īstenais loceklis Bruno Andersons. Ziņojumā bija ietverti jautājumi par meža nozares lomu Latvijas tautsaimniecībā, tendencēm/ zinātniskajiem pētījumiem koksnes pārstrādes nozares konkurētspējas palielināšanai 2014. - 2020. gadā Eiropas un pasaules mērogā. Klātesošie sīkāk tika iepazīstināti ar Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta (LVKĶI) darbību - nepieciešamajām rīcībām LVKĶI starptautiskās konkurētspējas palielināšanai, LVKĶI pētniecības virzieniem (fundamentālajiem/lietišķajiem pētījumiem), LVKĶI piedāvājumu nozares uzņēmējiem konkurētspējas palielināšanai. Akadēmiķis B.Andersons uzsvēra fundamentālo pētījumu nozīmību, minot konkrētus šādu pētījumu piemērus (jaunas metodes koksnes struktūras pētījumiem, bio-slēdža princips koksnes aizsardzībā, kriogēno izolācijas materiālu attīstīšana šķidrā ūdeņraža tvertnēm utt.). Tika sniegta informācija arī par LVKĶI realizētajiem projektiem.

WoodWisdom-Net projekta nacionālā koordinatore Dace Tirzīte iepazīstināja ar ERA - NET projektu „WoodWisdom - Net 2" un „WoodWisdom - Net +" norises gaitu. „WoodWisdom - Net 2" (2009. - 2012.) ietvaros bija izsludināti divi projektu konkursi. Pirmajā konkursā iesniegti 38 pieteikumi, t.sk., 7 projekti ar Latvijas dalību. No iesniegtajiem projektiem finansēti 9, t.sk., 1 projekts ar Latvijas dalību: Development of advanced lignin-cellulose-composites with high impact properties for Logistics (LiLo); Latvijas dalībnieks - LVKĶI.

Otrajā konkursā iesniegts 81 pieteikums, t.sk., 14 ar Latvijas dalību. No iesniegtajiem projektiem finansēti 13 projekti, t.sk., 2 projekti ar Latvijas dalību:

  • High-Value Products from Lignin Side Streams of Modern Biorefineries (ProLignin); Latvijas dalībnieks - LVKĶI;
  • Pinosylvins as novel Bioactive Agents for Food Applications (PINOBIO); Latvijas dalībnieks - LVKĶI.

„WoodWisdom - Net +" (2012. - 2016.) ietvaros izsludināts viens projektu konkurss, kurā iesniegti 80 pieteikumi, t.sk., 7 ar Latvijas dalību. Finansēti 23 projekti. Diemžēl nevienā no tiem nav iesaistīti Latvijas pārstāvji.

Sīkāka informācija par WoodWisdom - Net, t.sk., iepriekš minētajiem projektiem, pieejama: http://www.woodwisdom.net/.

Ar ziņojumu par ERA-NET „WoodWisdom - Net" projekta „Pinosylvins as novel Bioactive Agents for Food Applications (PINOBIO)" ietvaros veikto pētījumu rezultātiem uzstājās doktorante Līga Lauberte no LVKĶI. Projekta mērķis: Pinosilvīnu daudzuma noteikšana priežu koksnē, kas aug projekta valstu dalībnieku teritorijās; novērtēt to izmantošanas iespējas kā izejvielai rūpnieciskai pinosilvīnu ražošanai, izstrādāt to izdalīšanas nosacījumus un to izmantot kā prekursoru, antimikrobiālos un/vai antidiabētiskos savienojumos pārtikas rūpniecībā. Projekts ilga no 2011. gada decembra līdz 2014. gada novembrim. Kā sadarbības partneri tajā bija iesaistītas 5 zinātniskās institūcijas no 4 dažādām valstīm (Somijas, Spānijas, Slovēnijas, Latvijas).

LLU pētnieks Jānis Krūmiņš klātesošos iepazīstināja ar ERA - NET projekta SUMFOREST norises gaitu. Pētnieks informēja par piedalīšanās SUMFOREST vadības sapulcē Briselē (01.12.2014.) un 2014. gada decembrī veikto Latvijas zinātnisko institūciju anketēšanu (mērķis - noskaidrot organizāciju pašreizējās iestrādnes un apzināt to nākotnes redzējumu attiecībā uz pētījumiem nozarē). Šī gada maijā Varšavā notiks SUMFOREST darba grupas sanāksme, kurā lems par vairāku starpvalstu projektu uzsaukumiem daudzfunkcionālās mežsaimniecības jomā. Kā nozīmīgāko SUMFOREST Latvijas pārstāvju uzdevumu J.Krūmiņš uzsvēra aktīvas komunikācijas nodrošināšanu ar zinātniskajām institūcijām un atbildīgajām ministrijām, lai no Latvijas puses potenciālajiem projektiem 2016. gadā būtu paredzēts līdzfinansējums. Sīkāka informācija par SUMFOREST pieejama: https://www.sumforest.org/.

LLMZA prezidente, LZA LMZN priekšsēdētāja Baiba Rivža informēja par noslēgto sadarbības līgumu starp LLMZA un Baltkrievijas Nacionālo zinātņu akadēmiju. Vienošanās mērķis - iesaistīto pušu zinātniski tehniskā potenciāla uzlabošana lauksaimniecības un meža zinātnēs; abu pušu zinātnisko institūciju savstarpējo attiecību veicināšana un nostiprināšana; zinātniskās sadarbības  veicināšana; kopīgu zinātnisko un tehnisko sasniegumu ieviešana. Sīkāka informācija pieejama: http://llmza.lv/index.php/lv/240-noslegts-sadarbibas-ligums-starp-latvijas-lauksaimniecibas-un-meza-zinatnu-akademiju-un-baltkrievijas-nacionalo-zinatnu-akademiju.

Turpinājumā klātesošie tika iepazīstināti ar LLMZA un LZA LMZN paveikto 2014. gadā, notika 2015. gada pirmajā pusgadā paredzēto pasākumu apspriešana. B.Rivža aicināja LLMZA nodaļu pārstāvjus līdz marta sēdei apzināt iespējamos kandidātus uz LLMZA locekļu vakancēm.

Viens no nozīmīgākajiem pasākumiem ir 16. - 18. jūnijā plānotais Ziemeļvalstu un Baltijas valstu lauksaimniecības zinātnieku apvienības (NJF) 25. kongress, kura organizēšanā iesaistīta arī LLMZA. Sīkāka informācija pieejama: http://njfcongress.eu/.

Pie dažādiem jautājumiem LLMZA prezidente informēja par:

  • aktualitātēm Zviedru Institūta tematiskās partnerības ICE ietvaros, t.sk., martā plānoto nacionālo semināru par jautājumiem, kas saistīti ar inovatīvas uzņēmējdarbības atbalstu kā mūsdienu izaicinājumu reģionālā kontekstā;
  • aktualitātēm valsts pētījumu programmā EKOSOC - LV, t.sk., 17. februārī plānoto 5.2.3. projekta „Latvijas lauku un reģionālās attīstības procesi un iespējas zināšanu ekonomikas kontekstā" (vadītāja - akadēmiķe B.Rivža) izpildītāju tikšanos.
Pēdējā atjaunošana 24-02-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS