LLMZA prezidija un LZA LMZN kopsēde

14-04-2015

23. martā Latvijas Zinātņu akadēmijā notika LLMZA prezidija un Latvijas Zinātņu akadēmijas Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas kopsēde. Sēdes gaitā tika apskatīti sekojoši jautājumi:

  • LLU doktorants Arnis Lēnerts uzstājās ar ziņojumu "Bioekonomikas trīs aspekti Latvijas lauku attīstībā" (prezentācija), kura ietvaros tika apskatīta bioekonomikas būtība, galvenie aspekti, jautājumi saistībā ar lauksaimniecības nozaru ilgtspējīgu intensifikāciju un to ietekmējošajiem faktoriem, kurus autors sadalījis četrās dimensijās: ekonomiskie, sociālie, vides, inovāciju rādītāji. Kā savu galveno pienesumu tēmas izpētē jaunais zinātnieks minēja darbu pie metodoloģijas izstrādes ilgtspējīgas intensifikācijas rādītāju noteikšanai saimniecību līmenī un pēc tam nozarē kopumā.
  • Tika nolemts izsludināt konkursu uz LLMZA vakantajām īsteno locekļu vietām: Lauksaimniecības zinātņu nodaļa -5 vakances; Pārtikas un veterinārmedicīnas zinātņu nodaļa -4 vakances; Agrārās ekonomikas zinātņu nodaļa -5 vakances; Inženierzinātņu nodaļa -5 vakances; Mežzinātņu nodaļa -5 vakances. LLMZAīstenos locekļusar doktora grādukonkursa kārtībā ievēlē no autoritatīvākajiem lauksaimniecības, veterinārmedicīnas, pārtikas, agrārās ekonomikas, inženierzinātņu un meža nozaru zinātniekiem, kuri ar savu darbu sekmējuši zinātnes un ražošanas attīstību. Sīkāka informācija par iesniedzamajiem dokumentiem pieejama LLMZA mājas lapā.
  • Tika veikti grozījumi nolikumā par LZA un LLMZA Pauļa Lejiņa balvas piešķiršanu. Šī balva tiek piešķirta ik pēc diviem gadiem individuāliem zinātniekiem par fundamentāliem pētījumiem (monogrāfijām vai vienotas tematikas zinātnisko darbu kopām), kas būtiski sekmējuši Latvijas lauku attīstību. Nozīmīgākās izmaiņas nolikumā saistītas ar institūciju precizēšanu, kuru iemaksas veidos balvas fondu. Saskaņā ar grozījumiem, „Pauļa Lejiņa balvas fondu ar iemaksām balvas piešķiršanas gadā vienlīdzīgās daļās veido LZA, LLMZA, LLU un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts BIOR". Pauļa Lejiņa balvas nolikuma četrpusēja parakstīšana paredzēta 16. aprīlī.
    P.Lejiņa balvu ir saņēmuši - J.Latvietis (1994), J.Neilands (1996), A.Boruks (1997), C.Šķiņķis (1998), S.Timšāns (1999), M.Skrīvele (2002), R.Baltakmens un A.Jemeļjanovs (2003), U.Osītis (2006), A.Adamovičs (2007), A.Ruža (2009), A.Kārkliņš (2011).
    Pauļa Lejiņa balvas laureāte 2015. gadā - LLU Lauksaimniecības fakultātes Augsnes un augu zinātņu institūta profesore Ināra Turka - par zinātniskiem pētījumiem un publikācijām lauksaimniecības kultūraugu aizsardzībā no 1974. līdz 2014. gadam.
    Jebkuram zinātniekam LZA un LLMZA Pauļa Lejiņa balva tiek piešķirta tikai vienu reizi.
  • LLMZA prezidente un LZA LMZN priekšsēdētāja Baiba Rivža sēdes dalībniekus informēja par Horizon 2020 un ERA-NET projektu iespējām.
  • Tika izskatīts un pieņemts LZA LMZN nolikums, kas nosaka nodaļas darbības mērķus un uzdevumus, nodaļas darba formas, tiesības un pienākumus, nodaļas pašpārvaldi u.c. jautājumus.


Pie dažādiem jautājumiem klātesošie tika informēti par:

  • 23. februārī parakstīto nodomu protokolu starp LZA, LLMZA un Zemkopības ministriju, kas paredz sadarbību šādās jomās: informācijas apmaiņā starp ZM, LZA un LLMZA par augstākās izglītības un zinātnes jautājumiem; ieteikumu izstrādē politikas plānotājiem par uzlabojumiem augstākās izglītības un zinātnes jomā, tostarp par nepieciešamajām darbībām zinātnisko institūciju starptautiskās konkurētspējas veicināšanai, kā arī ciešākai sasaistei ar industrijas vajadzībām; kopīgu pasākumu rīkošanā zinātnes sasniegumu popularizēšanai; topošo zinātnieku izaugsmes veicināšanā ZM kompetencē esošajās nozarēs, t.sk. sniedzot iespēju doktorantūras studentiem ziņot par savu pētījumu rezultātiem LZA sēdēs un citur; jauno zinātnieku konkursa rīkošanā lauksaimniecības zinātnes jomā; atbalsta sniegšanā ražas svētku „Vecauce - 2015" norisei; Zemkopības ministrijas konkursa „Sējējs" grupas „Zinātne lauku attīstībai" darbu vērtēšanā, starptautiskās zinātniskās sadarbības veicināšanā. Nodomu protokols starp ZM, LZA un LLMZA tiek parakstīts kopš 2006. gada.
  • aktualitātēm projektos, kuru īstenošanā iesaistītas LLMZA un LZA LMZN (Zviedru Institūta tematiskā partnerība ICE, valsts pētījumu programma EKOSOC-LV, projekts SUMFOREST); Baltic Bonus programmas piedāvātajām iespējām zinātniskajām institūcijām; iespēju izvirzīt kandidātus Latvijas Valsts apbalvojuma un Baltijas Asamblejas balvas saņemšanai; aktualitātēm jautājumā par kompetences centriem.


Nākamā LLMZA prezidija un LZA LMZN kopsēde plānota 20. aprīlī.

Pēdējā atjaunošana 15-04-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS