Norisinājusies Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas kopsapulce

9-06-2008

Šī gada 6.jūnijā Latvijas Zinātņu akadēmijā norisinājās Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas (turpmāk - LLMZA) kopsapulce. Par LLMZA prezidenti atkārtoti ievēlēta akadēmiķe Baiba Rivža, savukārt viceprezidentu amatus turpmākos trīs gadus ieņems Latvijas Lauksaimniecības universitātes (turpmāk- LLU) Biotehnoloģijas un veterinārmedicīnas zinātniskā institūta „Sigra” direktors un LLU profesors, akadēmiķis Aleksandrs Jemeļjanovs, LLU rektors, profesors Juris Skujāns un LLU profesore, LZA korespondētājlocekle Daina Kārkliņa.

Notikušas izmaiņas arī nodaļas vadītāju sastāvā – Agrārās ekonomikas zinātņu nodaļu turpmāk vadīs LLU Ekonomikas fakultātes dekāne, docente Irīna Pilvere, Inženierzinātņu nodaļas vadītāja amatā iecelts LLU profesors Kaspars Vārtukapteinis, Mežzinātņu nodaļas vadītāja vietu ieņems LLU profesors Leonards Līpiņš, savukārt Lauksaimniecības zinātņu nodaļas un Pārtikas un veterinārmedicīnas zinātņu nodaļas vadītāji palikuši nemainīgi – LLU profesors Dainis Lapiņš un Biotehnoloģijas un veterinārmedicīnas zinātniskā institūta „Sigra” direktora vietnieks zinātniskajā darbā Dr.biol. Jānis Mičulis.

Kopsapulces laikā tika pārvēlēta arī revīzijas komisija un ievēlēti jauni īstenie locekļi, goda locekļi un ārzemju locekļi.

Savā uzrunā LLMZA prezidente, akadēmiķe Baiba Rivža norādīja uz LLMZA līdzšinējiem darbības principiem, kā arī nākotnes plāniem. Kā būtiskākais uzdevums periodā līdz 2010.gadam uzskatāms Eiropas Lauksaimniecības, pārtikas un dabaszinātņu akadēmiju apvienības prezidentūras nodrošinājums, kas 2008.gada 29.maijā tika uzticēts Latvijai. Attiecīgi LLMZA turpinās īstenot arī Zemkopības ministrijas finansētus projektus, piedalīties Zemkopības ministrijas Zinātnes konsultatīvajā darba grupā, organizēt konferences un izbraukuma sēdes par dažādiem, ar lauksaimniecības attīstību saistītiem jautājumiem un sadarboties ar Jauno zemnieku klubu, organizējot kopīgus konkursus vidusskolu un arodskolu jauniešiem par lauksaimniecībai aktuāliem tematiem. Jau vairākus gadus LLMZA organizē arī konkursa „Sējējs” grupas „Zinātne lauku attīstībai”, kā arī LLMZA, Hipotēku bankas un LLU konkursam iesniegto darbu izvērtēšanu.

LLMZA ir sabiedriska zinātnieku apvienība (biedrība), kurā uz brīvprātības principiem apvienoti lauksaimniecības, veterinārmedicīnas, pārtikas, inženierzinātņu, meža un koksnes pārstrādes nozares zinātnieki.

LLMZA galvenais uzdevums ir noteikt prioritāros pētniecības virzienus un virzīt tās zinātnieku darbību fundamentālās un pielietojamās zinātnes attīstībā, koordinēt zinātnisko darbību saistībā ar nozares faktiskā stāvokļa analīzi, perspektīvās attīstības prognozēšanu, lauksaimniecības, veterinārmedicīnas, pārtikas, inženierzinātņu un meža svarīgāko zinātniski tehnisko un tautsaimniecības problēmu risināšanu, zinātnes sasniegumu reklamēšanu, kā arī pārstāvēt lauksaimniecības un meža zinātņu intereses valdībā, ārzemēs, integrēt augstskolu un nozaru zinātniskās pētniecības iestāžu darbību jauno speciālistu un zinātnes darbinieku sagatavošanā.

M.Briekmane

Powered by Elxis - Open Source CMS