LZA LMZN un LLMZA prezidija kopsēde 25.01.2016.

12-02-2016

Latvijas Zinātņu akadēmijas Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas (LZA LMZN) un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas (LLMZA) prezidija kopsēde

Protokols
1/2016

Rīgā                                                                                              2016. gada 25. janvārī.

Sēdē piedalās: Baiba Rivža, Ilga Gedrovica, Irina Pilvere, Kaspars Vārtukapteinis, Tālis Gaitnieks, Īzaks Rašals, Juris Skujāns, Dainis Edgars Ruņģis.

Sēdi vada: LZA LMZN priekšsēdētāja un LLMZA prezidente Baiba Rivža.

Sēdi protokolē: LZA LMZN zinātniskā sekretāre Viktorija Zaļūksne.

Darba kārtība

1. 2015. gada 10 Latvijas zinātnes sasniegumu konkursa laureātes ziņojums.

Ziņo: Dr.sc.ing. Ilga Gedrovica
"Graudaugu pārslas "Milzu!" Produkta tapšana: no laboratorijas līdz zīmolam"

2. Atskaite par LZA LMZN un LLMZA darbību 2015. gadā.

VPP EKOSOC.LV 2. posma veikums un izaicinājumi 3. posmam;

LZA LMZN un LLMZA paveiktais 2015. gadā (t.sk. projekti SUMFOREST un ICE);

LZA LMZN un LLMZA darba plāns 2016. gada I pusgadam;

Uzsākts jauns Horizon 2020 projekts "Data Driven Dairy Decisions for Farmers"(4D4F);

Ziņo: LZA LMZN priekšsēdētāja, LLMZA prezidente Baiba Rivža

3. Dažādi jautājumi:

Nodaļas kolēģu atskaites (Nodomu protokols - LZA, LLMZA, ZM);

Latvijas Augstskolu profesoru asociācijas 20 gadu jubilejas konference 2016. gada 3. februārī;

LZA jubilejas pasākums 2016. gada 16. februārī;

LZA pavasara pilnsapulce 2016. gada 7. aprīlī, LZA senāta locekļu ieteikšanas plānošana, LZA prezidenta kandidāta ieteikšanas plānošana;

Vienošanās par turpmākā pusgada darba plāniem. 

1.

Ziņo: Ilga Gedrovica

Saskaņā ar darba kārtību sēdē ar ziņojumu uzstājās Dr.sc.ing. Ilga Gedrovica, stāstot par graudaugu pārslām "Milzu!", un produkta ceļu no  laboratoriskās izstrādes līdz atpazīstamam preču zīmolam. Ilga Gedrovica klātesošos iepazīstina ar produktiem, kuri tiek veidoti sadarbojoties uzņēmējiem un Latvijas Lauksaimniecības universitātes Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļai (TEPEK). Uzņēmēju sadarbība ar TEPEK ļauj īstenot ieceres dažādu pārtikas un kosmētikas produktu izstrādē. Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektore Dr.oec. Irina Pilvere uzsver zīmola "Milzu!" lielo uzdrīkstēšanos un drosmi ienākt piesātinātā tirgus segmentā. Ilga Gedrovica turpinājumā stāsta par galvenajām produkta konkurences priekšrocībām.

Nolemj:

Pieņemt informāciju zināšanai.

2.

Ziņo: Baiba Rivža

Iepazīstina klātesošos ar LZA LMZN un LLMZA darbību 2015. gadā. Stāsta par  VPP EKOSOC-LV norisēm. Informē, ka pašlaik notiek intensīvs darbs pie otrā posma sasniegumu apkopošanas un trešā posma uzdevumu formulēšanas. Informē, ka 2016. gada 3.-4. novembrī tiks rīkots EKOSOC-LV forums "Gudra izaugsme. Izaicinājumi un risinājumi". Foruma plenārsēde ir plānota Latvijas Universitātes Mazajā aulā, bet darbs foruma sekcijās notiks programmas sadarbības universitātēs, piemēram 5.2.3. projekta sekcija notiks Latvijas Lauksaimniecības universitātē.

Stāsta par sadarbības līguma noslēgšanu ar Baltkrievijas Nacionālo zinātņu akadēmiju. Stāsta par darbu pētnieciskajos projektos ERANET SUMFOREST un Zviedru institūta tematiskajā pētījumā „ICE - Innovation. Creativity. Equality -  Inovācija. Radošums. Vienlīdzība." Informē, ka 2016. gada aprīlī tiks uzsāks jauns pētnieciskais projekts "Data Driven Dairy Decisions for Farmers"(4D4F). Pētījums veltīts piensaimniecības saimniecību izpētei.

Stāsta, ka 2015. darba gadā Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļā tika ievēlēti jauni locekļi. Ievēlēta Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekle LLU profesore, Dr.biol. Ina Alsiņa un ievēlēts Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju loceklis Baltkrievijas Nacionālās zinātņu akadēmijas akadēmiķis Vladimirs Gusakovs.

Atskatās notikumos saistībā ar Pauļa Lejiņa balvas konkursa nolikuma izmaiņām un šīs balvas laureātiem iepriekšējos gados.

Stāsta par dalību Ziemeļvalstu lauksaimniecības zinātnieku asociācijas kongresa organizācijā.

Iepazīstina ar LZA un Eiropas Zinātņu akadēmijas konsultatīvās padomes kopīgo darbu pie "Circular Economy" koncepcijas izstrādes.

Stāsta par LZA LMZN apbalvošanai izvirzītiem zinātniekiem: prof. Arvīda Kalniņa balvas ieguvēju Dr.habil.chem. Gaļinu Teliševu, kurai balva piešķirta par lielo ieguldījumu Latvijas koksnes zinātnes attīstībā un jauno zinātnieci Astru Zaļumu, kura LZA Jaunā zinātnieka balvu ieguvusi par pētījumu "Pinus contorta var. latifolia un Pinus sylvestris uzņēmība pret Heterobasidion annosum sensu lato". Astras Zaļumas darba vadītāji ir  Dr.silv. Tālis Gaitnieks, Dr.silv. Āris Jansons.

Iepazīstina ar pirmajiem nodaļas locekļu zinātniskās darbības atskaišu rezultātiem.

Ziņotāja informē, ka 2016. gada 17. februārī plānots parakstīt nodomu protokolu starp LZA, LLMZA un ZM. Noslēdzot ziņojumu izsaka gatavību arī turpmāk darboties kā LZA LMZN priekšsēdētāja un turpināt iesāktos darbus.

Ziņo: Irina Pilvere

Noklausoties Baibas Rivžas ziņojumu un sakarā ar nepieciešamību izvirzīt kandidātu LZA LMZN nodaļas priekšsēdētāja amatam ierosina izvirzīt un iesaka atbalstīt Baibas Rivžas kandidatūru arī turpmāk pildīt LZA LMZN priekšsēdētājas darbu.

Nolemj:

Vienbalsīgi atbalstīt Baibas Rivžas kandidatūras izvirzīšanu  LZA LMZN priekšsēdētajas vēlēšanām.

3.

Ziņo: Baiba Rivža

Ziņotāja pateicas klātesošiem par izteikto uzticību un apstiprina, ka arī turpmāk piekristu vadīt LZA Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļu. Ierosina pārrunāt ar klātesošiem  darba plānus 2016. gada pirmajam pusgadam un iesaka ieplānot 2016. gada 10. jūniju LLMZA ikgada kopsapulces rīkošanai Latvijas Lauksaimniecības universitātē.

Nolemj:

Pieņemt informāciju zināšanai un uzsākt organizatorisko jautājumu risināšanu.

Baiba Rivža: saņem locekļu ieteikumus darba plāna papildināšanai.

Īzaks Rašals: piesaka, ka 2016. gada vasarā tiek plānots Latijas Ģenētiķu un selekcionāru biedrības kongress.

Baiba Rivža piesaka Latvijas Augstskolu profesoru asociācijas 20 gadu jubilejas pilnsapulci 2016. gada 3. februārī, Latvijas Universitātes Lielajā aulā.

Baiba Rivža: atgādina par LZA pavasara pilnsapulci 2016. gada 7. aprīlī, kurā tiks godināti nodaļas izvirzītie balvu ieguvēji. Iesaka pārdomāt kandidatūras ietekšanu LZA prezidenta amatam un LZA senāta locekļu sastāvu, par kuriem tiks spriests kārtējā LZA LMZN un LLMZA kopsēdē 2016. gada 29. februārī.

Ņemot vērā sēdes darba kārtības izpildīšanu ierosina slēgt sēdi.

Nolemj:

Slēgt sēdi un nākošai darba sanāksmej pulcēties 2016. gada 29. februārī.

Sēde noslēdzas plkst. 17.30

Pēdējā atjaunošana 12-02-2016
Powered by Elxis - Open Source CMS