Pirmās uzņēmēju - zinātnieku tikšanās “Zinātnieks satiek uzņēmēju!” materiāli

19-04-2016

Lai vecinātu Latvijas uzņēmēju sadarbību ar zinātniekiem, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju 15. aprīlī organizēja uzņēmēju - zinātnieku tikšanos, kas bija veltīta pārtikas un lauksaimniecības nozarei. Par pasākuma lietderīgumu liecināja tā kuplā apmeklētība un interese par pārtikas tehnologu, selekcionāru un inženieru izstrādātajiem produktiem un tehnoloģijām un veiktajiem pētījumiem.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārstāves no Pārtikas Tehnoloģijas fakultātes un Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas centra  prezentēja vairākus zinātnieku un uzņēmēju sadarbības rezultātā  izstrādātos produktus, kas guvuši augstu novērtējumu gan zinātnieku, gan patērētāju vidū. Šo produktu kvalitāti un konkurētspēju apliecināja arī SIA "Milzu!" dibinātāja, uzņēmēja Enno Ences sacītais, ka graudaugu pārslas "MILZU!" ne tikai ir pieprasītas vietējā tirgū, bet pašlaik tiek eksportētas uz Igauniju un Lietuvu, uzņēmums intensīvi strādā pie tirgus paplašināšanas iespējām uz Baltkrieviju, Vāciju un Zviedriju.

LLU Dārzkopības institūts iepazīstināja ar jauniem produktiem un inovatīvām tehnoloģijām dārzkopībā un pārstrādē, ilustrējot to ar piemēriem, kas sasniegti, strādājot vairākos prioritārajos pētījumu virzienos. Tā piemēram, institūts izstrādā jaunas tradicionālo un netradicionālo augļaugu kultūru bez atlikumu un funkcionāli aktīvu vielu saglabājošas pārstrādes tehnoloģijas inovatīvu pārtikas produktu ieguvei, dārzaugu uzglabāšanas un pārstrādes tehnoloģijas, darbojas selekcijas laukā, veic pētījumus par uzglabāšanas režīmiem dažādām augļaugu kultūrām un šķirņu tradicionālās un pazemināta skābekļa satura glabātavās, ozona izmantošana dārzkopībā u.c.

Agroresursu un ekonomikas institūta zinātnieces akcentēja, kāda nozīme vietējā tirgū un veselīgu produktu patēriņa daudzveidošanā ir īpaši selekcionētām laukaugu šķirnēm - sākot ar graudaugiem un beidzot ar pākšaugiem un kartupeļiem. Tā piemēram, jaunā cieto kviešu šķirne, ko jau pārstrādā AS "Dobeles dzirnavnieks", var apmierināt vietējo pieprasījumu pēc tradicionāli importētiem miltu izstrādājumiem - makaroniem, kuskusa, bulgura.

Ulbrokas zinātnes centrs prezentēja inovatīvas bioetanola dehidratēšanas tehnoloģijas, saules enerģijas izmantošanas iespējas, ekoloģiskas graudu kaltes mikroklimata monitoringa tehnoloģijas, industriālo kaņepju audzēšanas un novākšanas tehnoloģijas u.tml.

Zinātnieku un uzņēmēju sadarbība un zinātnisko institūtu izstrāžu komercializācija ir pamats inovatīvas tautsaimniecības veidošanai un attīstīšanai. Institūtu pārstāvji jau šobrīd aktīvi strādā ar uzņēmējiem, kuru interese par zinātnisko darbu rezultātiem ir jūtami pieaugusi. Šī tikšanās pierādīja, ka jaunas šķirnes vai ražošanas tehnoloģijas ir tā joma par kuru jārunā ar uzņēmējiem dzīvā komunikācijā, nodrošinot iespēju lauksaimniecības zinātniekiem satikt uzņēmējus un demonstrēt gan neparastas šķirnes, gan tehniskās un intelektuālās iespējas.

Fotogalerija

Video (2016. gada 15. aprīlis, LTRK)

Dalībnieku prezentācijas:

LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāte un TEPEK

LLU APP Dārzkopības institūts

LLU APP Agroresursu un ekonomikas institūts

LLU, TF LTI, Ulbrokas zinātnes centrs

Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:
tālrunis: 67223567
fakss: 67821153
www.lza.lv
twitter.com/LZA_LV

Pēdējā atjaunošana 19-04-2016
Powered by Elxis - Open Source CMS