2016. gada 28. novembrī notikusi LZA LMZN un LLMZA prezidija kopsēde

2-12-2016

Pirmdien, 2016. gada 28. novembrī norisinājās Latvijas Zinātņu akadēmijas Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas (LZA LMZN) un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas (LLMZA) prezidija kopsēde.

Svinīgā gaisotnē tika sveikti jaunievēlētie nodaļas korespondētājlocekļi Dr.sc.ing. Sandra Muižniece-Brasava un  Dr.sc.ing. Uģis Cābulis, savukārt jaunievēlētais nodaļas ārzemju loceklis, profesors Dr.habil.agr. Zenonas Dabkevičius tiks sveikts kopā ar visiem ievēlētajiem LZA akadēmiķiem un korespondētājlocekļiem š.g. 19. decembrī, plkst. 16 Latvijas Zinātņu akadēmijā, diplomu pasniegšanas pasākumā.

Sēdē bija izveidota arī neliela ekspozīcija, kurā bija skatāmi Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģiju fakultātē un Dārzkopības institūtā izstrādātie produkti, kuri tapuši sadarbībā ar uzņēmējiem. To skaitā brokastu pārslas MILZU!, ābolu čipsi Garden Snack, bērnu biezeņi Rūdolfs, bišu maize BEE BITE u.c.

Pēc jaunievēlēto LZA korespondētājlocekļu sveikšanas tika uzklausīti attīstības finanšu institūcijas "Altum" un LLMZA kopīgi rīkotā konkursa dalībnieki: jaunās zinātnieces Dr.agr. Līga Vilka un Mg. Lāsma Aļeksējeva, kuru veiktais darbs tika atzīmēts kā nozīmīgs ieguldījums lauku attīstības zinātniskajos pētījumos.

Dr.agr. Līga Vilka uzstājās ar referātu  "Lielogu dzērveņu ogu puves un to ierosinātāji Latvijā".  Mg. Lāsma Aļeksējeva uzstājās ar referātu "Inovāciju attīstības potenciāls bioloģiskajā lauksaimniecībā Latvijā". Abu pētnieču referāti izraisīja klātesošo interesi un rosināja zinātnisku diskusiju, jaunās zinātnieces profesionāli un saturīgi atbildēja uz klausītāju uzdotajiem jautājumiem.

Sēdes turpinājumā LLMZA prezidente, LZA LMZN priekšsēdētāja, LZA pārstāve Latvijas Zinātnes padomē Dr.habil.oec. Baiba Rivža izklāstīja aktuālo situāciju sakarā ar MK noteikumu projektu "Noteikumi par zinātnes nozarēm un apakšnozarēm" un pāreju uz jauno OECD/FOS zinātnes nozaru klasifikāciju. Baiba Rivža informēja, ka LZP apkopo universitāšu, zinātnisko institūtu un citu ar izmaiņām saistīto partneru viedokli, par izmaiņām klasifikatora struktūrā. LLMZA biedre, LLU profesore un vadošā pētniece Inga Ciproviča uzsvēra nepieciešamību iekļaut klasifikatora sastāvā Pārtikas zinātnes nozari, kas pašreizējā klasifikatora versijā nav iekļauta. Inga Ciproviča un LZA īstenā locekle Edīte Kaufmane uzsvēra, ka Latvijas Lauksaimniecības universitāte ir izstrādājusi savu redzējumu, par nozarēm, kuras būtu iekļaujamas klasifikatorā un lūdza ņemt tās vērā. LZA kor.loc. Tālis Gaitnieks uzsvēra, ka ir ļoti nozīmīgi ņemt vērā iesaistīto institūciju viedokli, jo ar laiku klasifikators kļūs saistošs visām iesaistītajām pusēm. Pašlaik LZA LMZN un LLMZA locekļi piekrīt LZP nostājai, ka MK noteikumos par zinātnes nozarēm un apakšnozarēm iestrādātais klasifikators, izmantojams tikai statistikas uzskaites vajadzībām. Savukārt turpmākai lietošanai promocijas padomēs, augstskolās, zinātniskos institūtos u.c. būtu nepieciešams saglabāt iepriekšējos gados aprobēto un pielietoto praksi zinātnes nozaru klasifikācijā.

Sēdes darba turpinājumā Baiba Rivža informēja par LZA konkursu "Desmit gada zinātniskie sasniegumi Latvijā" un atgādināja, ka pieteikumi tiek pieņemti līdz 8. decembrim un izvērtēti līdz 19. decembrim.

Sēdes noslēgumā Baiba Rivža informēja par aktuālākajiem notikumiem. 25. novembrī Skrīveru novadā tika godināts LLU Zemkopības institūts, kurš atzīmēja 70 darbības gadu jubileju un Latvijas Lauksaimniecības zinātnisko iestāžu Direktoru padome, kura atzīmēja 30 darbības gadu jubileju.

Baiba Rivža informēja arī par pēdējiem notikušajiem pasākumiem: VPP EKOSOC-LV forumu "GUDRA IZAUGSME. IZAICINĀJUMI UN RISINĀJUMI" (3. - 4. 11.) un Zemgales forumu "VIEDĀ EKONOMIKA: ZINĀTNE, TEHNOLOĢIJAS UN INOVĀCIJAS" (15.11.).

Vairāk par norisēm forumos: LZA Vēstneša  21. novembra numurā vai sekojot saitei: http://www.lza.lv/index.php?option=com_content&task=view&id=3484&Itemid=490

Vairāk par  Zemgales forumu sekojot saitei:

http://www.lza.lv/index.php?option=com_content&task=view&id=3475&Itemid=55

***

Īsumā par jaunievēlētajiem LZA LMZN korespondētājlocekļiem un ārzemju locekli.

Dr.sc.ing. Uģis CĀBULIS - LV KĶI vadošais pētnieks, Polimēru laboratorijas vadītājs, institūta direktors.

Zinātnisko pētījumu virzieni. Uz zināšanām balstīta bioekonomika, materiāli no dabā atjaunojamām izejvielām - meža un lauksaimniecības resursiem, t.sk. Latvijas izcelsmes, to iegūšanas tehnoloģijas. Poliuretānu ķīmija un tehnoloģija. Cietie poliuretāna putuplasti, kā kriogēnās izolācijas materiāli, sadarbība ar Eiropas kosmosa aģentūru un kompāniju Airbus.

Publicētie darbi: >180 publikācijas (t.sk. 38 Scopus un WoS publikācijas; Hirša indekss - 6; 10 autorapliecības un patenti; >120 konferenču tēzes (t.sk. nolasīti 19 referāti)).

Pedagoģiskais darbs: vadīti 7 MSc darbi, t.sk. ārvalstu studentiem. Šobrīd vadītājs 4 promocijas darbiem.

Organizatoriskais darbs: Šobrīd LV KĶI direktors, institūts ir saņēmis augstu novērtējumu Latvijas zinātnisko institūciju starptautiskajā vērtējumā un šobrīd sekmīgi strādā vienā no Latvijas viedās specializācijas virzieniem - zināšanu ietilpīgā bioekonomikā. Organizējis "Workshop on Green Chemistry and Nanotechnologies in Polymer Chemistry" Rīgā, kā arī bijis zinātniskās komitejas loceklis, minētajai konferencei citās pilsētās.

Zinātniskie projekti: Dalība >20 Latvijas un starptautiskos projektos, bijis Latvijas puses koordinators vairākiem FP7 projektiem: FORBIOPLAST, EVOLUTION, BBPM, BIOPURFIL. Divpusējo līgumu ar Airbus koordinators.

Korespondētājlocekle Dr.sc.ing.  Sandra MUIŽNIECE-BRASAVA - LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes asociētā  profesore, LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas  vadītāja.

Zinātniskie pētījumu virzieni:  Pētījumi par termiskās apstrādes procesu, inovatīvu tehnoloģiju, un iepakošanas materiālu (konvencionālo, biodegradēajmo un aktīvo) ietekmi uz pārtikas produktu kvalitāti uzglabāšanas laikā. Nacionālo Bruņoto spēku pārtikas (uzturdevu) izstrāde, nodrošinot gatavo ēdienu ilglaicīgu un īslaicīgu uzglabāšanu ar nemainīgu kvalitāti, kā arī sabalansēta uztura izstrādi.

4 promocijas darbu vadītāja (t.sk. 2 aizstāvēti).

Zinātniskās publikācijas: kopējais zinātnisko publikāciju skaits 67, (18 indeksētas  SCOPUS, datubāzē), 1 monogrāfijas līdzautore.  Pētījumu rezultāti prezentēti vairāk nekā 90 starptautiskās un vietējās zinātniskās konferencēs.

Zinātniskie projekti: Piedalījusies 17 projektos, tajā skaitā arī piektā un septītā ietvara projektos.

 

Powered by Elxis - Open Source CMS