Aktualitātes LMZN

1-03-2017

2016. gada 27. februārī notikusi Latvijas Zinātņu akadēmijas Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas (LZA LMZN) un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas (LLMZA) prezidija kopsēde.

Sanāksmē uzstājās SIA Bioefekts direktore, Dr.biol. Anita Lielpētere, stāstot par  mikrobioloģisko preparātu pielietojumu Latvijas lauksaimniecībā un augu mikrobioloģisko augu aizsardzību. Anita Lielpētere iepazīstināja ar savu zinātnisko biogrāfiju un pieredzi augsnes mikroorganismu pētniecībā. Daudzus gadus pētniece ir strādājusi LLU  Mikrobioloģijas katedrā, kuras aizsākumi meklējami tālajā 1921. gadā. Gadu gaitā institūts piedzīvojis daudzas transformācijas nosaukumu un vadītāju nomaiņas, tomēr nav zudusi augsnes mikrobioloģijas izpētes aktualitāte. Pašlaik institūts darbojas kā  LLU Augsnes un augu zinātnes institūts, kuru vada LZA īstenais loceklis, Dr.habil.agr. Aldis Kārkliņš. Anitas Lielpēteres vadītais uzņēmums Bioefekts uztur un savos izstrādājumos izmanto Latvijas augsnēm raksturīgu mikroorganismu kopu. Bioefekta produktu klāsts ir plašs un vislabāk iederas bioloģiskas un videi draudzīgas lauksaimniecības saimniecībās.

Sēdes turpinājumā nodaļas priekšsēdētāja Dr.habil.oec. Baiba Rivža informēja klātesošos par projektu pieteikumiem, kas sagatavoti un iesniegti programmas H2020 ietvaros.

Pašlaik LZA LMZN un LLMZA realizē H2020 projektu "The Data Driven Dairy Decisions for Farmers (4D4F)" Šis projekts fokusējas uz sensoru lomu reālā laika datu apkopošanā, palīdzot pieņemt uz informāciju balstītus lēmumus piensaimniecībā.

Tā 3 galvenie uzdevumi ir:

  • — Zemnieku saimniecību labās prakses izplatība 10 valstu mērogā;
  • — Zemnieku un tehnikas ražotāju sasaiste;
  • — Zinātnieku- pieredzējušo un jauno kontakti- kopīgas publikācijas, atbalsts maģistru un promocijas darbu izstrādē, kopīgi pētījumu projekti nākotnē.
  • — Projekts tiek īstenots no 2016.līdz 2019.gadam. Vairāk informācijas par šo projektu var atrast vietnē www.4d4f.eu.


Nodaļas priekšsēdētāja arī īsumā informēja par iesniegto projektu pieteikumu tematisko ievirzi.

Iesniegto projektu skaitā ir:  

H2020 projekts "Food for Citizens and Urban Sustainable Farming (FoCUS Farm)", kas ir veidots kā tematiskais tīkls, kurš  apvieno zemniekus, pilsētu pārvaldes iestādes, arhitektus un pilsētu plānotājus, konsultantus, pilsonisko sabiedrību un pētniekus, lai attīstītu pilsētu lauksaimniecības sistēmu, kas piemērota salātu, dārzeņu, augļu u.c. pārtikas kultūraugu audzēšanai.  Tīklā tiks pētītas paraugprakses tehnoloģijas kultūraugu audzēšanai pilsētu lauksaimniecībā (piemēram kultūraugu sistēmu konstrukcijas, atkritumu apsaimniekošana un kultūraugu audzēšana). Uz izpētītā materiāla bāzes tiks veidots pilotprojekts -  kā šīs tehnoloģijas var apvienot komerciāli dzīvotspējīgā un ilgtspējīgā sistēmā pilsētu lauksaimniecības attīstībai.

Arī H2020 projekts "Disseminating Innovative Solutions for Antibiotic Resistance Management (DISARM)" paredz pētnieciskā tīkla, izveidi starp lauksaimniekiem, veterinārārstiem, nozares ekspertiem un pētniekiem. Viens no tā mērķiem ir  uzskaitīt un veicināt labākās prakses stratēģijas, kas ļautu samazināt antibiotiku rezistenci intensīvā lopkopībā. Projektā kā partnerorganizāciju ir izdevies piesaistīt uzņēmumu SIA ''Ogres piens'', kura fermā ir 562 slaucamas govis.

H2020 ERA-NET+ CoFund projekta  "Innovating the forest-based bioeconomy (ForestValue)" kopīgā uzsaukuma tēmas ir vērstas uz to lai pārveidotu Eiropas ekonomiku no atkarības, no fosilo un neatjaunojamo izejvielu izmantošanas uz ilgtspējīgu "bio-balstītu ekonomiku". Galvenais mērķis ir dot  konsorcija partneriem iespēju veiksmīgi īstenot un finansēt kopīgu uzsaukumu mežsaimniecības un koksnes apstrādes un pārstrādes nozarē. Projekta finansēšanā LZA LMZN un LLMZA piedalās kā konsorcija dalībniece ar Zemkopības Ministrijas atbalstu.  Vēl viens H2020 ERA-NET+ CoFund ir "Sustainable Crop Production (SusCrop)". projekta pieteikums ir saistīts ar  Eiropas mēroga pētniecības tīkla un starpvalstu sinerģijas  pētniecības programmas izveidi, kas veidota lai risinātu sekojošas problēmas:

  • — Pārtikas un barības drošība, pieaugošā zemes iedzīvotāju skaita un klimata pārmaiņu apstākļos.
  • — Sistēmpieeja modernā augkopībā, ņemot vērā visu pārtikas vērtību ķēdi, kultūru daudzveidību un noturību, resursu izmantošanas efektivitāti, ekosistēmu pakalpojumus.
  • — Negatīvās ietekmes uz vidi mazināšana, integrētā augu aizsardzība.
  • — Atkritumu samazināšana un otrreizēja pārstrāde.
  • — Aprites ekonomika, kas dos ilgtspējīgu augkopības pārtikas un uztura drošību.


LZA LMZN
un LLMZA uzrauga pieteikumu sagatavošanu, projektu monitoringu un novērtējumu, komunikāciju un zināšanu apmaiņas pasākumu koordināciju.

Sēdē tika apspriestas plānotās aktivitātes tuvākajiem mēnešiem to skaitā:

  • Bioekonomikas forums «Ceļā uz ilgtspējīgu un inovatīvu bioekonomiku», kas notiks 2017. gada 9. martā, Rīgā, Zaļo Tehnoloģiju inkubatorā, Pulka ielā 3/3.
  • LZA LMZN, LLMZA, LLU Meža fakultātes un LVMI Silava zinātniski praktiskā konference"ZINĀTNE UN PRAKSE NOZARES ATTĪSTĪBAI" notiks no 15.03. līdz 17.03. 2017.
  • 12. aprīlī notiks Latgales forums - Rēzeknē, kam maijā sekos Kurzemes un vēlāk arī Pierīgas forums, kas noslēgs LZA reģionālo forumu sēriju.
  • I Eiropas - Latvijas ekonomikas forums notiks 26.-27. aprīlī
  • LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes 17. starptautiskā zinātnsikā konference "Ekonomikas zinātne lauku attīstībai 2017" notiks no 27.04. līdz 28.04. 2017, notiks Jelgavā, ESAF.
  • Latvijas Lauksaimniecības zinātnisko institūtu Direktoru padomes sanāksme, plānota 24. aprīlī.
  • ALTUM, LLMZA UN LLU Jauno zinātnieku konkursa izsludināšana, kura plānota aprīlī.
  • Jelgavā, J.Čakstes bulv. 5, TF - Starptautiskā zinātniskā konference "Engineering for Rural Development" 24.-26. maijā.
  • Maijā tiks uzsāktas ikgada Lauku izmēģinājumu un laboratoriju- eksperimentu

            skates 2017.

  • 2. jūnijā LLU Aulā notiks Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas 25 gadu jubilejas kopsapulce.

 

Sagatavoja:
Dr.oec. Viktorija Zaļūksne
LZA LMZN un LLMZA zinātniskā sekretāre

   
   
 

Pēdējā atjaunošana 1-03-2017
Powered by Elxis - Open Source CMS