27.03. notikusi Latvijas Zinātņu akadēmijas Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas prezidija kopsēde

7-04-2017

27.03. notikusi Latvijas Zinātņu akadēmijas Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas (LZA LMZN) un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas (LLMZA) prezidija kopsēde

Sēdē ar ziņojumiem piedalījās LLMZA īstenās locekles kandidāte agrārās ekonomikas nodaļā  Dr.oec. Gunta Grīnberga-Zālīte stāstot par savas  zinātniskās darbības virzieniem agrārās ekonomikas apakšnozares attīstības jomā un LLMZA īstenās locekles kandidāte agrārās ekonomikas nodaļā Dr.oec. Inguna Leibus, stāstot par savu  zinātniskās izpētes pieredzi  reģionālā ekonomikā finanšu un kredīta jomā.

LLMZA īstenās locekles kandidāte lauksaimniecības zinātņu nodaļā Dr.agr. Lilija Degola iepazīstināja klātesošos ar pētījumu par pākšaugu izēdināšanas ietekmi  uz cūku nobarošanas īpašībām un gaļas kvalitāti. Savukārt LLMZA īstenās locekles kandidāte lauksaimniecības zinātņu nodaļā Dr.agr. Dace Siliņa (Šterne) sniedza ziņojumu  dārzkopības problemātikā par  krūmmelleņu audzēšanas tehnoloģiju izpēti un optimizācijas zinātnisko pamatojumu. Pretendentes informēja klātesošos par savu zinātnisko darbību un motivāciju kļūt par LLMZA īstenajām loceklēm.

LZA LMZN priekšsēdētāja Baiba Rivža iepazīstināja klātesošos ar LLMZA Lauksaimniecības nodaļas sēdes protokolu un Agrārās ekonomikas nodaļas sēdes protokolu. (Protokoli skatāmi sekojot saitei: Lauksaimniecības zinātņu nodaļas sēdes protokols, Agrārās ekonomikas zinātņu nodaļas sēdes protokols.)

Sēdē nolēma virzīt LLMZA kopsapulces aizklātai balsošanai īsteno locekļu kandidātes agrārās ekonomikas nodaļā Dr.oec. Guntu Grīnbergu-Zālīti un Dr.oec. Inguna Leibus, kā arī LLMZA īsteno locekļu kandidātes lauksaimniecības zinātņu nodaļā Dr.agr. Liliju Degolu un Dr.agr. Daci Siliņu (Šterni).

Sēdē tika pieņemti LLMZA Agrārās ekonomikas un Lauksaimniecības zinātņu nodaļu ieteikumi LLMZA valdes sastāvam. Abas nodaļas piedāvā izvirzīt aizklātam balsojumam LLMZA kopsapulcē,  LLMZA Prezidenta amatam Dr.habil.oec. Baibas Rivžas kandidatūru. Savukārt LLMZA viceprezidentu amatam, kopsapulces aizklātam balsojumam, izvirzīt Dr.habil.biol. Īzaka Rašala un Dr.oec. Irinas Pilveres kandidatūru. Lauksaimniecības zinātņu nodaļa piedāvāja LR Zemkopības ministrijas Valsts sekretāres Daces Lucauas kandidatūru LLMZA goda locekles statusam, un Dr.agr Ieviņas Stūrītes kandidatūru ārzemju locekles statusam. Savuklārt Agrārās ekonomikas nodaļa piedāvā LLMZA ārzemju locekles   statusam virzīt Brasavas universitātes (Rumānija) profesori PhD Dianu Foris.

Turpinājumā, Baiba Rivža sēdes dalībniekus informēja par gaidāmo LZA Pavasara pilnsapulci. Viens no pilnsapulces darba kārtības punktiem ir LLU profesora Dr.agr. Daiņa Lapiņa apbalvošana. Profesors ieguvis godpilno Pauļa Lejiņa vārdbalvu par mūža ieguldījumu augkopības zinātnēs, augstākajā izglītībā, kā arī aktīvo darbību, veicot daudzos sabiedriskos pienākumus lauksaimniecības zinātnes attīstības veicināšanai. Pilnsapulcē tiks godināta arī jaunā zinātniece Mg. Tatjana Lejava par pētījumu "Jauniešu bezdarba analīze un samazināšanas iespējas Jelgavas pilsētā un novadā".

Sēdes ietvaros profesors emeritus, LZA Dr.h.c. Voldemārs Strīķis piedāvāja papildināt darba kārtību ar jautājumu par pretendenta izvirzīšanu Alberta Krastiņa balvai informācijas tehnoloģiju zinātnē. Sēdes dalībnieki piekrita šādam papildinājumam. V.Strīķis  informēja, ka vēlas izvirzīt Dr.sc.ing. Pētera Rivžas kandidatūru Alberta Krastiņa balvai. Pēteris Rivža savā darba mūžā ir pildījis LLU rektora pienākumus, 1992. gadā uzsāka vadīt Ekonomiskās kibernētikas katedru, ko bija dibinājis un ilgus gadus vadījis A. Krastiņš. Pētera Rivžas vadībā katedra attīstījās par Informātikas institūtu un 2001. gadā uz institūta bāzes tika nodibināta informācijas tehnoloģiju fakultāte, kurā tika realizētas divas bakalaura studiju programmas, kā arī maģistra un doktora programmas. Pēteris Rivža ir izstrādājis nozīmīgus zinātniskus pētījumus graudu pirmapstrādes sistēmas modelēšanas un optimizācijas metožu izstrādē, ražošanas tehnoloģisko procesu imitācijas modelēšanā, informācijas un telekomunikāciju tehnoloģiju ietekmē uz Latvijas reģionu attīstību, risku analīzes informācijas sistēmu analīzē u.c. Līdz ar to Voldemārs Strīķis lūdza klātesošos atbalstīt Pētera Rivžas kandidatūras virzīšanu jaundibinātās Alberta Krastiņa balvas konkursam, par nozīmīgo ieguldījumu informācijas tehnoloģiju zinātnē. Sēdes dalībnieki noklausījās V.Strīķa ziņojumu un izteica vienbalsīgu atbalstu.

Pēdējā atjaunošana 7-04-2017
Powered by Elxis - Open Source CMS