26.maijs 10(365)

Latvijas Zinātņu akadēmijas vadība – uz nākamajiem četriem gadiem

23-05-2008

13. maijā notika LZA Senāta sēde, kurā, atbilstoši Statūtiem, pilnvaras pieņēma Pavasara pilnsapulcē ievēlētais prezidents Juris Ekmanis, notika Senāta priekšsēdētāja vēlēšanas – atkārtoti tika ievēlēts akadēmiķis Jānis Stradiņš, nodaļu priekšsēdētājiem Raimondam Valteram (ĶBMZN), Jurim Jansonam (FTZN) un Ilgai Jansonei (HSZN) tika piešķirtas viceprezidenta pilnvaras nodaļas kompetences ietvaros.

Pēdējā atjaunošana 23-05-2008
Lasīt tālāk...

Sveicam!

23-05-2008

Akadēmiķim profesoram Uldim SEDMALIM

Akadēmijas vārdā sveicam Jūs mūža nozīmīgajā jubilejā!

Pateicamies par aktīvo darbību Latvijas Zinātņu akadēmijā, Jūsu nerimtīgajām rūpēm par silikātu materiālu nozares attīstību un Latvijas dabas bagātību saglabāšanu un lietderīgu izmantošanu. Augsti vērtējot Jūsu ļoti nozīmīgo ieguldījumu mūsu valsts zinātnē, augsti kvalificētu speciālistu sagatavošanā, vienmēr aktīvo dzīves pozīciju, vēlam stipru veselību, izturību un joprojām radošus panākumus daudzo ieceru realizēšanā.

Dziļā cieņā

LZA prezidents Juris Ekmanis
LZA Senāta priekšsēdētājs
Jānis Stradiņš

LZA goda doktors Rauls Čilačava

23-05-2008

zv/zv365-1.JPG

Rauls Čilačava Latvijas Zinātņu akadēmijā
A.Edžiņas foto

Rauls Čilačava, dzejnieks, tulkotājs, literatūrzinātnieks, publicists, filoloģijas doktors, profesors. Ukrainas Nopelniem bagātais mākslas darbinieks. Dzimis 15.05. 1948. gadā Zugdidi, Grūzijā. Beidzis Tbilisi Valsts universitāti. Tā kā R. Čilačavas studiju laikā Grūzijā iznāca daudzi ukraiņu literatūras tulkojumi, Rauls Čilačava apguva ukraiņu valodu un izmantoja iespēju doties uz Kijevu. Stažējies Tarasa Ševčenko Kijevas valsts universitātē. Studējis ukraiņu valodu un literatūru, iepazinies ar laikmetīgajiem ukraiņu dzejniekiem. Pēc profesijas – žurnālists. Aizstāvējis doktora grādu un kļuvis par profesoru Kijevas universitātē. Ilgāku laiku strādājis pedagoģisko un radošo darbu, bijis ministra vietnieks Ukrainas Nacionalitāšu un migrācijas lietu ministrijā. 

Pēdējā atjaunošana 23-05-2008
Lasīt tālāk...

L’OREAL Baltic godina sievietes zinātnē

23-05-2008

 zv/zv365-2.JPG

No labās – Tatjana Voronkova, Jolanta Pupure,
Ilze Aulika.
A.Edžiņas foto

Pasaulē sievietes zinātnē ir mazākumā – vispārzināms fakts Latvijā sievietes zinātnē ir vairākumā (53 %) – arī vispārzināms fakts, tādēļ brīžam tādu kā smaidu izsauc šīs visnotaļ cildenās un nepieciešamās kustības patoss Latvijas apstākļos, kur īstenībā jārunā nevis par pretnostatījumu sieviete – vīrietis, bet par konkurences cīņu sieviešu zinātnieču starpā, jo, kā par savu laureāti teica akadēmiķis Pauls Pumpēns no Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra, “grūti sevi apliecināt kā sievieti zinātnē tādā institūtā, kur strādā gandrīz tikai sievietes”.  

 

Pēdējā atjaunošana 23-05-2008
Lasīt tālāk...

Īsumā

23-05-2008

9.maijā notika LZA Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļas un ķīmijas, bioloģijas un medicīnas zinātņu nodaļas kopsēde no cikla “2007. gada nozīmīgie zinātniskie sasniegumi” – “Jauni hologrāfisko ierakstu materiāli”. Sēdes dalībnieki noklausījās un apsprieda 3 ziņojumus par pētījumiem, kas veikti RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē – “Azosavienojumi ar iekšmolekulāru lādiņa pārnesi kā universālas darbības hromofori” (akad. Valdis Kampars), “ No fotojutīgu arēndiazonija atvasinājumu pētījumiem līdz organiskiem materiāliem virsmas reljefa hologrammu tiešam ierakstam spektra sarkanajā daļā” (prof. Dr.chem. Valdis Kokars) un “ Tiešais virsmas reljefa hologrammu ieraksts stilbēna azosavienojumos” (kor.loc. Andris Ozols). Pētījumu rezultātā uz jaunu organisko stiklu bāzes, kas satur stilbēna atvasinājumu azosavienojumus, izstrādāti fotojutīgi materiāli efektīvu un stabilu virsmas reljefa hologrammu ierakstam, pirmo reizi izmantojot lāzeru spektra sarkanajā daļā.

<< Pirmā < Iepriekšējais. 1 2 Nākamais. > Pēdējā >>
Rezultāti 1 - 9 no 12
Powered by Elxis - Open Source CMS