12.jūlijs, 9(405)

Jaunais Latvijas Zinātnes padomes sastāvs

8-07-2010


7.jūlijā notika LZP vadības vēlēšanas.

Par LZP priekšsēdētāju ievēlēja Andreju Siliņu, par priekšsēdētāja vietnieku – Ivaru Lāci.


Ministru kabineta rīkojums Nr.365

Rīgā 2010.gada 30.jūnijā (prot. Nr.33 18.§)


Par Latvijas Zinātnes padomes sastāvu

1. Saskaņā ar Zinātniskās darbības likuma 14.panta pirmo daļu apstiprināt Latvijas Zinātnes padomi šādā sastāvā:

B.Andersons – Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis, Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta zinātniskās padomes priekšsēdētājs

I.Bondare – Latvijas Zinātnieku savienības valdes priekšsēdētāja vietniece

V.Dzērve-Tāluts – Latvijas Zinātnes padomes Bioloģijas un medicīnas zinātnes ekspertu komisijas loceklis

Pēdējā atjaunošana 8-07-2010
Lasīt tālāk...

Latvijas UNESCO Nacionālajai komisijai

8-07-2010

zv/zv405-1.JPG
Šī gada 21. jūnijā Zinātņu akadēmija sveica savus
Jāņus – Jāni Kristapsonu un Jāni Stradiņu

A.Edžiņas foto
 

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis un Senāta priekšsēdētājs Jānis Stradiņš ierosina Latvijas UNESCO Nacionālajai komisijai izteikt oficiālu ierosinājumu par latviešu seno Jāņu (Saulgriežu) tradīciju iekļaušanu UNESCO Pasaules nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. 

Šīs Jāņu svinēšanas tradīcijas pilnībā atbilst Nemateriālā kultūras mantojuma konvencijai (2003), proti, tās ietver valodu (tautas dziesmas, dziesmas), spēles mākslas, rituālus, svētkus, zināšanas un paražas, kas saistītas ar dabu un Kosmosu, ieskaitot paleoastronomijas atziņas. Atzīmējot Jāņus, uzplaukst arī tradicionālās amatniecības un kulinārijas prasmes, gatavojot tautas tērpus, sienot sieru, darot alu.

Pēdējā atjaunošana 8-07-2010
Lasīt tālāk...

LZA Lielo medaļu saņem profesors Kurts Švarcs

8-07-2010

zv/zv405-2.JPG
Kurts Švarcs
A.Edžiņas foto
 
Šķiet, ir iemesls iedibināt jaunu tradīciju un Latvijas Zinātņu akadēmijas gadskārtējo Lielo medaļu pasniegt laureātam īpaši veltītā sarīkojumā. Parasti medaļu saņem un savu akadēmisko lekciju laureāts nolasa LZA pilnsapulcē līdz ar dažiem citiem darba kārtības jautājumiem. Šoreiz LZA Lielās medaļas laureātu akadēmiķi profesoru Kurtu Švarcu (LZA Lielā medaļa par izciliem darbiem un praktiskiem risinājumiem radiācijas fizikā un hologrāfijā), ne bez Īslandes vulkāna līdzdalības, sveica īpašā akadēmijas sēdē. Var teikt, ka iejaucās augstie dabas spēki, lidmašīna no Darmštates paredzētajā laikā aprīlī nelidoja, un tā nu iznāca, ka 16. jūnijā Latvijas Zinātņu akadēmijas mājīgajā Jaunajā zālē kuplā skaitā bija pulcējušies profesora bijušie studenti, aspiranti un kolēģi no Zinātņu akadēmijas Fizikas institūta, kur viņš vairāk nekā 30 gadus (1961– 1992) strādāja dažādos amatos: laboratorijas vadītājs, zinātniskais direktors, Salaspils atomreaktora zinātniskais vadītājs. 

Pēdējā atjaunošana 8-07-2010
Lasīt tālāk...

XVI Starptautiskā konference “Kompozīto materiālu mehānika”

8-07-2010

Š.g. 24.–28. maijā Rīgā tika organizēta XVI Starptautiskā konference “Kompozīto materialu mehānika” (http://www.pmi.lv/html/ConfInf.htm). Organizētāji un atbalstītāji – Latvijas Universitātes Aģentūra “LU Polimēru mehānikas institūts”, Latvijas Zinātņu Akadēmija, Latvijas Zinātnes padome, Latvijas Nacionālā Mehānikas komiteja, Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, žurnāla “Mechanics of Composite Materials” redkolēģija.

Lasīt tālāk...

LZA izstāžu zāle. Vasara

8-07-2010

Ainava. 21. gadsimts. Latvija. Francija. Itālija

zv/zv405-3.JPG
Aleksejs Naumovs
A.Edžiņas foto
 
LZA prezidents Juris Ekmanis, atklājot LMA rektora profesora Alekseja Naumova darbu izstādi, sacīja: Nupat beidzās LZA Senāta sēde, kurā mēs runājām par bioloģisko daudzveidību. Secinājām, ka pasaule ir skaista un daudzveidīga, tikai vajag mācēt to saskatīti. Alekseja Naumova darbos pasaule ir skaista, krāsas košas, saule spoža un spilgta. Šajā izstādē ir daudz jaunu gleznu, tā sakot, pirmpublicējumi. Paldies, tas dara godu Zinātņu akadēmijai. Radošā darba procesā tā ir – kas dziļāk rok (iedziļinās), tam atklājas interesanta pasaule. Izsakot visnotaļ patiesu atziņu, prezidents uzdāvināja māksliniekam akadēmiķa Andra Caunes grāmatu “Rīgas arheoloģija”.  

Pēdējā atjaunošana 8-07-2010
Lasīt tālāk...
<< Pirmā < Iepriekšējais. 1 2 Nākamais. > Pēdējā >>
Rezultāti 1 - 9 no 10
Powered by Elxis - Open Source CMS