23.maijs, 7(418)

Jaunas vakances

19-05-2011


2011.gada LZA jaunu locekļu vēlēšanām Zinātņu akadēmija ir pieņēmusi lēmumu izsludināt 5 īsteno locekļu (akadēmiķu) vakances, 3 ārzemju locekļu vakances un 12 korespondētājlocekļu vakances.

Pēdējā atjaunošana 19-05-2011
Lasīt tālāk...

Skaistie mirkļi ar “L’OREAL”

19-05-2011

zv/zv418-0.jpg
zv/zv418-1.jpg
Stipendiātes ar Goda patronesi Vairu Vīķi-Freibergu un IZM ministru Rolandu Broku

Katru pavasari Latvijas Zinātņu akadēmijā norisinās prieka, gandarījuma un optimisma caurstrāvots notikums – gadskārtējā “L’OREAL Baltic” kopā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Latvijas Zinātņu akadēmiju piešķirto stipendiju “Sievietēm zinātnē” pasniegšana vienai jau gatavai doktorei un divām topošajām doktorēm dzīvības zinātnēs un materiālzinātnē. Atmoda dabā, par ko liecina krāšņais zāles noformējums un ziedu kompozīcijas laureātēm, sasaucas ar sievišķīgā šarma un gudrības plaukumu, un atliek tikai pabrīnīties, cik talantīgas, vispusīgas un daiļas ir mūsu zinātnes “sieviešu spārna” pārstāves. 

Pēdējā atjaunošana 25-05-2011
Lasīt tālāk...

Latvijas Zinātņu akadēmijas Pavasara pilnsapulce 2011. gada 7. aprīlī

19-05-2011

Latvijas Zinātņu akadēmijas Pavasara pilnsapulce
2011. gada 7. aprīlī

Debates

LZA korespondētājloceklis
J.Skujāns

Gribu ļoti īsi pieskarties tiem jautājumiem, kas skar struktūrfondu apgūšanu un plānošanu. Doktoru līmeņa zinātne ir augšējā daļa, tai apakšā ir vesela piramīda. Piramīda sākas no skolas un pat vēl agrāk – kā ieinteresēt jauniešus izzināt? Augstākā izglītība ir tā, kas “ieliek” studentu zinātniskajā darbā: ir maģistrantūra, tad doktorantūra, tad tikai ir doktors. Tam ir vajadzīga materiāli tehniskā bāze. Bila laiks, kad LLU studiju procesa nodrošināšanai bāzes finansējums bija ~ 12,3 miljoni, pēc tam bija 57% kritums un bija 5,3 miljoni, no tiem nodokļos mēs nomaksājam 3,5 miljonus, paliek 1,8 miljoni. Mēs pašreiz ļoti ceram uz Eiropas fondu apgūšanu, bet ir atkal vairāki bloki. Šie bloki būtu pieņemami, ja mēs viņus veiksmīgi apgūsim. LLU plānotais finansējums tiek virzīts trīs virzienos: Veterinārmedicīnas fakultātei, Pārtikas tehnoloģijas fakultātei un Lauksaimniecības fakultātes laboratoriju veidošanai. Pārējām fakultātēm tiek mazāk.

Lasīt tālāk...

Deviņdesmit devītais Rauls Čilačava

19-05-2011
zv/zv418-5.jpg 

5. maijā Latvijas Zinātņu akadēmijas Jaunajā zālē bija pulcējusies neierasta sabiedrība – pārsteidzoši lielā skaitā juku jukām sēdēja Akadēmijas cilvēki, dzejnieki, rakstnieki, dažādu vēstniecību darbinieki, plašās Latvijas ukraiņu novadniecības (tagad saka – diasporas) pārstāvji. Notika Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktora, gruzīņu un ukraiņu dzejnieka un atdzejotāja, publicista, Ukrainas eksvēstnieka Latvijā profesora Raula Čilačavas jaunās grāmatas “Tuvošanās Latvijai. Vēstnieka atklāsmes” prezentācija. Šajā grāmatā autors apkopojis četrarpus gadu laikā (09.12.2005–25.06.2010) Latvijā Ukrainas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka postenī piedzīvoto un pārdzīvoto, iepazīstot Latviju un tās iedzīvotājus, veicinot oficiālos starpvalstu kontaktus (tas bija laiks, kad Ukraina centās tuvoties NATO un Eiropas Savienībai, tādēļ tik svarīgi bija iegūt Latvijas atbalstu un iepazīties ar tās pieredzi) un ne mazāk svarīgos dvēseliskos, literāros kontaktus (virkne grāmatu ar Raiņa, Aspazijas, Čaka, Vācieša dzejas atdzejojumiem ukraiņu un gruzīņu valodā, kopā ar dzejnieku Imantu Auziņu sagatavotā un izdotā 91 ukraiņu dzejnieku dzejas antoloģija latviešu valodā). 

Pēdējā atjaunošana 19-05-2011
Lasīt tālāk...

Izstāde

19-05-2011
zv/zv418-6.jpg
Indulis Ranka pie saviem darbiem     A.Edžiņas foto

Debesīs kāpjot, soļus neskaita 

LZA goda locekļa Induļa Rankas pavasara izstāžu moto – Latvijai un manai dzimšanas dienai. 2011. gada 17. maijā LZA izstāžu telpā atklātā ir īpaša. Pirms pusgada mākslinieks nokļuva mediķu aprūpē. Sekoja atveseļošanās laiks un novēlējumi atklāt tādu izstādi, kuras sagatavošana neprasītu lielu fizisko piepūli, kaļot lielos akmeņus. 

Pēdējā atjaunošana 19-05-2011
Lasīt tālāk...
Powered by Elxis - Open Source CMS