11.jūlijs 9(420)

Sākas reģistrācija Pasaules latviešu zinātnieku kongresam

7-07-2011

zv/zv420-2.jpg 15. jūlijā sāksies reģistrācija dalībai Apvienotajā pasaules latviešu zinātnieku III un Letonikas IV kongresā “Zinātne, sabiedrība un nacionālā identitāte”, kurš norisināsies Rīgā, Liepājā, Jelgavā un Daugavpilī no š.g. 24. līdz 27. oktobrim.

Pēdējā atjaunošana 7-07-2011
Lasīt tālāk...

Latvijas Zinātņu akadēmijas Senātā

7-07-2011
zv/zv420-1.jpg
Četri Jāņi ar Jāņu kroņiem: Jānis Kristapsons,
Jānis Stradiņš, Jānis Bērziņš un Jānis Endzelīns
A.Edžiņas foto
 

21. jūnijā notika LZA Senāta sēde. Tajā LZA korespondētājloceklis Ēriks Kupče uzstājās ar ziņojumu “Hiperdimensijas, paralēlie uztvērēji, kompresīvā detektēšana un pēcspīdēšanas (afterglow) novērošana KMR spektroskopijā”. Ēriks Kupče ir Latvijas Zinātņu akadēmijas Lielās medaļas laureāts (2008), dzimtajā Organiskās sintēzes institūtā atrodas ilgstošā “bezalgas atvaļinājumā”, jo strādā Oksfordā, Lielbritānijā, firmas Agilent Technologies nodaļā. Pati firma atrodas Silicija ielejā, ASV, un viens no tās darbības virzieniem ir arvien jaunu kodolmagnētiskās rezonanses (KMR) aparātu, kā arī pētniecības un pielietošanas metožu izstrādāšana. Plašāku interviju ar Ēriku Kupči lasiet kādā no turpmākajiem “Zinātnes Vēstneša” numuriem Šoreiz – īsa ziņojuma anotācija. 

Pēdējā atjaunošana 7-07-2011
Lasīt tālāk...

Izstāde

7-07-2011

Pasaules skats LZA

zv/zv420-3.jpg

A.Edžiņas foto 

Jānis Gunārs Kalnmalis, dzimis rīdzinieks, dzīvo Aizputē. LMA profesoru E. Kalniņa un I. Zariņa skolnieks. Ražīgs mākslinieks, sarīkojis vairāk nekā 35 personālizstādes. 21. jūnijā akadēmijā ienāca viņa krāsainā pasaule – tā varētu nosaukt izteiksmīgās pasaules ainas – gan tālās, gan tuvās. Te ir “Vecais un jaunais Temzas krastā”, “Tauera tilts”, “Venēcija”, “Jahtu osta”, “Ieliņa Marakešā”, ir arī “Tebras krastā” , “Pavasaris purvā”, “Ziedu virpulī” un citas.  

LZA prezidents Juris Ekmanis, izstādi atklājot, secināja, ka šeit mēs jūtam pasaules skatu. Krāsains dzīvesprieks pasaulē – Londonā, Venēcijā, Marokā, Latvijā.

Akadēmiķis Jānis Stradiņš: senā ceļojumu aprakstā teikts, ka Aizpute ir pusceļā no Lisabonas uz Kamčatku. Šodien Senātā noklausījāmies referātu par Latvijas eiropeizāciju. Te mākslinieka gleznās tā Eiropa redzama – Venēcija, Londona, Roma.

Pēdējā atjaunošana 7-07-2011
Lasīt tālāk...

Turaidas vēsturiskais centrs un muzejrezervāts

7-07-2011


Godātie Zinātņu akadēmijas locekļi un darbinieki! Esiet sveicināti Turaidā!

zv/zv420-4.jpg 

Mans ziņojums būs par Turaidas vēsturisko centru, tā saglabāšanu, uzturēšanu un muzejrezervātu, kas šo darbu veic.

Turaidas vēsturiskais centrs ir pilsētbūvniecības pieminekļa “Siguldas, Krimuldas un Turaidas vēsturisko centru komplekss” sastāvdaļa. Šie trīs vēsturiskie centri kopā ar Gaujas senieleju veido vienu no Latvijas unikālākajām dabas un kultūras mantojuma pērlēm. Gaujas senieleja paaudžu paaudzēs ir saudzēta, un izcilais dabas veidojums gadsimtu gaitā nav apbūvēts. 

Pēdējā atjaunošana 7-07-2011
Lasīt tālāk...

Lauksaimniecības un pārtikas zinātnieki spriež par Eiropas nākotnes scenārijiem

7-07-2011


Maijā un jūnijā notikušas trīs nozīmīgas apspriedes Eiropā par lauksaimniecības attīstības nākotnes scenārijiem.

Lasīt tālāk...
Powered by Elxis - Open Source CMS