24.oktobris, 12 (423)

Pasaules latviešu zinātnieku kongresa dalībniekiem

20-10-2011
zv/zv420-2.jpg Latvija vienmēr ir lepojusies ar savu intelektuālo potenciālu. Pasaules latviešu zinātnieku kongress ir reize, kad mēs to varam nodemonstrēt ne tikai šaurai zinātnieku elitei, bet visai plašajai sabiedrībai. Kongresa vadmotīvs “Zinātne, sabiedrība un nacionālā identitāte” ir arī aicinājums mums visiem patiesā vienotībā parādīt zinātnei un sabiedrībai savu nacionālo identitāti.

Lai mums šīs četras kongresa dienas ir jaunu atziņu pilnas, lai rodas jauni draugi un sadarbības partneri, lai darbs un prieks iet rokrokā!

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis
                                                                            zv/zv423-0.jpg

Pēdējā atjaunošana 20-10-2011

LR Ministru kabineta balvas pieciem LZA locekļiem!

20-10-2011


Noticis unikāls gadījums – visi pieci 2011. gada Ministru kabineta balvu ieguvēji, gan dažādu organizāciju ieteikti, ir Latvijas Zinātņu akadēmijas locekļi.

Izcilais ķīmiķis organiķis EDVARDS LIEPIŅŠ ir akadēmiķis, habilitētais ķīmijas doktors, Organiskās sintezes institūta laboratorijas vadītājs, RTU profesors, Nobela prēmijas laureāta Kurta Vītriha skolnieks, proteīna pētniecības jaunu metožu attīstītājs.

Pēdējā atjaunošana 20-10-2011
Lasīt tālāk...

Jāņa Streiča otrā tūre

20-10-2011
zv/zv423-1.jpg

Attēlā: J.Streičs ar kundzi Vidu A.Edžiņas foto 

Otrā tūre – tik vienkārši un nepretenciozi LZA goda loceklis Jānis Streičs nosauca savu dzimšanas dienas dāvanu LZA un sava talanta cienītājiem. Tāpēc, ka savulaik bija pirmā tūre – gleznu izstāde ar smeldzīgu moto – to vietu vairs nav, kur staigāju basām kājām. Nostalģiski liriskais atmiņu stāsts par autora bērnības zemi kopš 2004. gada ir aizkustinājis skatītājus daudzviet Latvijā un ienesis režisora vārdu glezniecības pasaulē. 
Pēdējā atjaunošana 20-10-2011
Lasīt tālāk...

LZA īstenā locekļa kandidāti

20-10-2011


Fundamentālie un lietišķie pētījumi augļaugu selekcijā, inovatīvu audzēšanas un pārstrādes tehnoloģiju izstrādē

Dr. biol. Edīte Kaufmane
(Latvijas Valsts augļkopības institūts)

Pētījumi veikti LV Augļkopības institūtā, daļa – Zviedrijas Lauksaimniecības universitātes Dārzkopības institūtā. Pētījumus nosacīti var iedalīt vairākās grupās.

1. Plūmju reproduktīvās sfēras attīstības citoembrioloģiskie pētījumi (1980.–1991.g.)

Pēdējā atjaunošana 21-10-2011
Lasīt tālāk...

Ēriks Kupče – starp Rīgu un Oksfordu

20-10-2011

zv/zv423-3.jpg Jau divdesmit gadus habilitētais ķīmijas zinātņu doktors, Dr. habil. chem. ĒRIKS KUPČE Latvijas Organiskās sintēzes institūtā skaitās bezalgas atvaļinājumā, jo strādā Oksfordā, Anglijā. Šajā laikā viņš paspējis atskriet uz habilitētā doktora disertācijas aizstāvēšanu, 1992. gadā ievēlēts par Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekli, 2008. gadā saņēmis Latvijas Zinātņu akadēmijas Lielo medaļu un Akadēmijas Rudens pilnsapulcē nolasījis akadēmisko lekciju “Hiperdimensionālā KMR spektroskopija”. Tradicionālo Laudatio Ērikam Kupčem toreiz teica viņa nenogurstošais zinātniskais vadītājs, nu jau aizsaulē aizgājušais akadēmiķis Edmunds Lukevics. Šogad jūnijā Ēriks Kupče Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta sēdē nolasīja referātu “Hiperdimensijas, paralēlie uztvērēji, kompresīvā detektēšana un pēcspīdēšanas (afterglow) novērošana KMR spektroskopijā”. Dienu pirms Jāņu vakara tikāmies sarunai par to, kā izveidojās viņa zinātnieka ceļš Latvijā un ārzemēs un kā, viņaprāt, Latvijas zinātne varētu sekmīgi iekļauties Eiropas un pasaules zinātnes norisēs.

Pēdējā atjaunošana 20-10-2011
Lasīt tālāk...
<< Pirmā < Iepriekšējais. 1 2 Nākamais. > Pēdējā >>
Rezultāti 1 - 9 no 13
Powered by Elxis - Open Source CMS