30.janvāris 2 (428)

LZA vārdbalvas

26-01-2012


LZA Senāta lēmums 2012. gada 17.janvārī

1. Apstiprināt balvu ekspertu komisiju lēmumus un piešķirt sekojošas vārdbalvas:

akadēmiķim Viktoram Hausmanim – (LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts) – Raiņa balva par latviešu literatūras un kultūras procesu izpēti un izcilu ieguldījumu Raiņa daiļrades pētniecībā;

Lasīt tālāk...

Es esmu latvietis

26-01-2012
zv/zv428-1.jpg
A.Edžiņas foto 

Es necenšos gleznot īpaši latvisko, es esmu latvietis – tā uz skatītāju komentāriem atbildēja gleznotājs Andrejs Ģērmanis (attēlā).

Izstādē skatāmas ainavas, pilsētu skati, pašportrets, portreti. 

Pavisam nesen LZA bija Andreja dvīņu brāļa Jura Ģērmaņa darbu izstāde. Abus māksliniekus ar LZA vieno tēva – grāmatnieka un bibliogrāfa Artura Ģērmaņa ilggadējā darbība Latvijas vēstures institūtā.

Pēdējā atjaunošana 26-01-2012
Lasīt tālāk...

Zib mūža rats

26-01-2012


zv/zv428-2.jpg
A.Edžiņas foto 
Piektdien, 20. janvārī LZA bija iespēja noskatīties režisores un žurnālistes Vijas Beinertes veidoto portretfilmu “Zib mūža rats”. Pirmā rindiņa no populārās dziesmas atklāj būtību – tas ir veltījums Raimondam Paulam. Par viņu – par ģēniju, komponistu, pianistu runā laika – un darba biedri. Runā viņš pats, filmā redzamas fotogrāfijas no ģimenes albuma. Komponists stāsta par sevi, par ģimeni, gan sēdēdams atzveltnes krēslā, gan strādādams Baltezera mājā. Bieži uz ekrāna, Gvido Skultes filmētas, redzamas viņa rokas – darba cilvēka rokas, pianista rokas. Par tām grāmatā par Paulu Jānis Peters rakstīja, ka tās “kļuvušas gudrākas”. Tiktāl ārējie līdzekļi portreta veidojumam. Būtiskais filmā ir attieksme un atklātība. Līdz ar cieņas un apbrīnas pilno attieksmi, kas izskan intervējamo runās, skatītāju pārņem savā varā komponista neatdarināmā izteiksme, kuru akadēmiķe Dace Markus nosauca par tipisku “rīdzinieka runu”. Un atklātība, kura ar savu atbruņojošo īstumu filmas demonstrācijas pirmajos seansos esot izvilinājusi skatītāju asaras. Par vecāku ietekmi dzīves ceļa izvēlē un rakstura rūdīšanā, par ģimeni, par skatuves valdzinājuma un atbildības spēku, kurš ir uzvarošs. 

Pēdējā atjaunošana 26-01-2012
Lasīt tālāk...

Pārskats par Latvijas zinātnes sasniegumiem (2002 – 2011)

26-01-2012


Jānis Kristapsons

Ziņojums LZA Senāta sēdē, 2012.gada 17.janvārī

2002.gada decembrī Latvijas Zinātņu akadēmija uzsāka kārtējā aizejošā gada Latvijas zinātnes sasniegumu izvērtēšanu un popularizēšanu, nosaucot nozīmīgākos. Viens no mērķiem šai darbībai ir informēt sabiedrību par to, ko dara un paveic Latvijas zinātnieki. Parasti kā nozīmīgākos nosauc 10 sasniegumus (divas reizes ir nosaukti 12). Ar 2008.gadu sasniegumi tiek sadalīti 2 daļās: teorētiskajā zinātnē un praktiskajos pielietojumos. Tātad, 10 gadu laikā ir “uzkrājušies” 100 Latvijas zinātnes nozīmīgāko sasniegumu. Ir bijuši atsevišķu zinātnieku iebildumi pret 3% no publicētiem sasniegumiem, bet ne tik smagi, lai atceltu pieņemto lēmumu. Sasniegumu sarakstu publicē daudzas avīzes, citi mediji, “Zinātnes Vēstnesis”, LZA Gadagrāmata, internetā tos var atrast LZA mājaslapā (nodaļā “Latvijas zinātne/Sasniegumi”). Sasniegumu saraksts ir guvis atzinību zinātnieku vidū. Piemēram, pretendējot uz ievēlēšanu akadēmijā, kā apliecinājumu pētījumu kvalitātei zinātnieks citē sasniegumu sarakstu, kur minēts viņa rezultāts.

Lasīt tālāk...

Zinātnes attīstības perspektīvas Eiropā un Latvijā

26-01-2012


Akadēmiķis Andrejs Siliņš

Eiropas Komisija (EK) ir izstrādājusi priekšlikumu nākošai ietvara programmai (IeP) pētniecībā un inovācijā Apvārsnis 2020 (Horizon 2020) laika periodam no 2014.gada līdz 2020.gadam un iesniegusi to apstiprināšanai Eiropas Parlamentā (EP) un Eiropadomē (Council). Nākošā IeP ir centrālais elements Eiropas 2020 stratēģijas realizēšanai, lai nodrošinātu gudru un līdzsvarotu izaugsmi. Paredzētais Apvārsnis 2020 finansējums (gandrīz 88 miljardi EUR) ievērojami pārsniedz 7.IeP kopējo finansējumu (ap 57 miljardi EUR). Līdz ar to zinātnes un inovācijas finansējums no ES kopējā katla finansējuma sastādīs apmēram 9% tagadējo 6% vietā. Tas norāda, ka ES līmenī praktiskā izpratne par zinātnes lomu sabiedrības attīstībā ievērojami (1,5 reizes) pieaug. EK cer, ka šāda attieksme pamudinās arī dalībvalstis daudz nopietnāk pievērsties zinātnes attīstībai katrā konkrētajā zemē.

Pēdējā atjaunošana 26-01-2012
Lasīt tālāk...
<< Pirmā < Iepriekšējais. 1 2 Nākamais. > Pēdējā >>
Rezultāti 1 - 9 no 13
Powered by Elxis - Open Source CMS