22.aprīlis 8 (466)

Zinātnes Vēstnesis

8 (466) ISSN 1407–1479 2014. gada 22. aprīlis


Latvijas Zinātnes padomes, Latvijas Zinātņu akadēmijas un Latvijas Zinātnieku savienības laikraksts


Numura saturs

Latvijas Zinātņu akadēmijas Pavasara pilnsapulce 2014.gada 10.aprīlī

No rudens līdz pavasarim

  • LZA prezidenta Ojāra Spārīša ievadvārdi

  • LR Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas uzruna

  • LR izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete

  • LR Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Dana Reizniece-Ozola

  • LZA ģenerālsekretāra Valda Kampara pārskata par LZA darbību 2013.gadā secinājumi

  • LZA Uzraudzības padomes ziņojums

Valstiskumam, brīvībai, Tēvzemes mīlestībai

Aizstāvēšana

LZS biedru ievērībai!


LZA prezidenta Ojāra Spārīša ievadvārdi LZA pavasara pilnsapulcē 2014.gada 10.aprīlī

17-04-2014
zv/zv466-1.jpg

Vīļa Plūdoņa balvu literatūrzinātnē saņem
akadēmiķe Vera Vāvere
A.Edžiņas foto

Augsti godātā premjerministres kundze, augsti godātā izglītības un zinātnes ministres kundze, cienījamā LR Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājas kundze, Saeimas deputāti, ministriju darbinieki, preses un mediju pārstāvji, viesi, mūsu akadēmisko izcilību saime!

Sākot LZA Pavasara pilnsapulci, pats galvenais ir, līdzīgi saimniekam, palūkoties atpakaļ uz to, kāda ir bijusi šī zinātnes ziema, vai tā ir izsaldējusi rudens sējumus, un kādi darbi veicami šajā pavasarī, lai jaunais rudens atnestu mums ne tikai vēlēšanas politiskajā vidē un nepiepildītas vēlēšanās, bet lai rudens krājumā būtu arī kaut kas no nopelnītā.

Pēdējā atjaunošana 17-04-2014
Lasīt tālāk...

LR Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas uzruna LZA Pavasara pilnsapulcē 2014.gada 10.aprīlī

17-04-2014

Labdien visiem! Prieks atgriezties šajās telpās, kur kādreiz pēc augstskolas beigšanas es nostrādāju 15 gadus šīs mājas 8 stāvā Ekonomikas institūtā. Tā es pēc fizikas- matemātikas specialitātes pievērsos ekonomikai. Tā domāšana, kāda ir matemātiķiem, atšķiras no ekonomista domāšanas. Kādreiz A.Kalniņa kungam teicu, ka jābūt tā, kā ir formulā, bet viņš teica, ka ekonomikā var būt tā un šā un varbūt vēl savādāk. To es ar savu matemātiķes domāšanu nevarēju saprast: ka no vieniem un tiem pašiem izejas datiem var iegūt dažādus rezultātus.

Pēdējā atjaunošana 17-04-2014
Lasīt tālāk...

LR izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete

17-04-2014

Cienītā Ministru prezidentes kundze, godājamais Zinātņu akadēmijas prezidenta kungs, kolēģi, dāmas un kungi!

Šīsdienas sanāksme ir lietišķa darba sanāksme un vienlaikus arī svētki, atskats uz mūsu paveikto iepriekšējā laika posmā no rudens līdz pavasarim. Iepriekšējās uzrunās mēs dzirdējām Latvijas zinātnes un Latvijas attīstības svarīgākās problēmas. Mūsu kopīgs uzdevums ir atrast zinātnes vietu šo problēmu risināšanai kopumā un runāt galvenokārt par trim vaļiem, kas balstītu mūsu zinātnes nākotni. Pirmais ir ideja un pārliecība, kāpēc mēs esam, kādā formā mums vajag būt, otrais ir zinātnes organizācija un trešais ir nauda. Vieglāk runāt ir par pēdējo. Pašreiz situācija ir tāda, kas neapmierina nevienu no mums, bet iezīmētās nākotnes perspektīva ir cerīga. Jau minēja to, ka mēs virzāmies uz 1,5% no IKP, kas būtu atvēlēts zinātnei, un uz mana darba galda ir grafiks, kā mēs to sasniegsim ne rīt, bet līdz 2020.gadam. Tad beidzot mēs būsim izpildījuši 2005.gadā pieņemto likumu. Par situāciju, protams, mēs nelepojamies, bet šī valdība beidzot ir ķērusies pie tās risināšanas.

Lasīt tālāk...

LR Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Dana Reizniece-Ozola

17-04-2014

Labdien, Premjerministres kundze, Spārīša kungs, kolēģi!

Šobrīd lasu Mičio Kaku grāmatu, kurš ir fiziķis un raksta par nākotnes fiziku, un viena no viņa vienkāršām, bet man tuvām atziņām ir sekojoša: “Šodiena pieder skaistajiem, apsviedīgajiem un skaļajiem. Tiem ir sabiedrības uzmanība un atzinība, bet nākotni veido zinātnieki. ” Domāju, ka arī jūs esat auditorija, kurai nav jāpaskaidro, ka no tā, cik stipra ir zinātne, ir un būs atkarīgs tas, cik stipra ir ražošana un augstākās izglītības kvalitāte. Tādēļ es ļoti priecājos, ka, neskatoties uz visu kritisko, ko mēs šodien dzirdējām, un ka finansējuma ziņā zinātnei atvēlēta tikai trešā daļa no tā, ko mēs visi vēlētos, nesen veiktajā ārvalstu ekspertu vērtējumā ir atzīts, ka Latvijā joprojām ir spēcīgi pasaulē konkurētspējīgi zinātniskie institūti.

Lasīt tālāk...

LZA ģenerālsekretāra Valda Kampara pārskata par LZA darbību 2013.gadā secinājumi

17-04-2014

2013.gads Latvijas Zinātņu akadēmijai un Latvijas zinātnei kopumā bija bagāts ar nozīmīgām aktivitātēm:

Latvijas zinātnes starptautisko vērtējumu;

risinājumu meklēšanu sakarā ar ārkārtīgi samazināto Latvijas zinātnes finansējumu;

Lasīt tālāk...
Powered by Elxis - Open Source CMS