8.septembris 14 (472)

LZA apsveikums Latvijas Nacionālajai bibliotēkai

5-09-2014

Rīga, 2014. gada 29. augustā

Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktoram
LZA goda loceklim Andrim Vilkam

Augsti godātais Andri Vilka kungs,
augsti godātā Latvijas Nacionālās bibliotēkas darbinieku saime!

Misijas apziņa, krājot, uzglabājot latviešu tautas intelektuālās bagātības un nodrošinot tām vispārēju pieeju, ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas darba pamatuzdevums. Tas sekmīgi pildīts turpat jau gadsimta garumā. Cieņa pret informācijas avotu, augsta profesionalitāte, siržu siltums, iepazīstinot lasītājus ar nenovērtējamām bagātībām ? mēs visi ar prieku parakstāmies zem tāda LNB darbinieku raksturojuma.

Lasīt tālāk...

Sveicam jubilārus!

5-09-2014

4. septembrī – LZA korespondētājlocekli Brigitu Bušmani!
5. septembrī – akadēmiķi Ainu Blinkenu!
10. septembrī – LZA ārzemju locekli Daini Draviņu!
16. septembrī – akadēmiķi Juri Jansonu!
16. septembrī – LZA korespondētājlocekli Ingrīdu Rumbu-Rozenfeldi!
20. septembrī – akadēmiķi Jevgeņiju Kotominu!
26. septembrī – akadēmiķi Jāni Kloviņu!
28. septembrī – LZA korespondētājlocekli Fjodoru Fjodorovu!
29. septembrī – LZA korespondētājlocekli Oļģertu Nikodemus!
30. septembrī – LZA ārzemju locekli Juriju Solovjovu!

Ad multos annos!

Latvijas Zinātņu akadēmija


“Dainu skapi” no ZA Augstceltnes izvadot (2014. gada 26. augustā)

5-09-2014

Jānis Stradiņš

Šī diena mums ir vienlaikus pacilājoša, bet arī skumji nostalģiska. Mūsu Augstceltne un Zinātņu akadēmija atvadās no “Dainu skapja”, no Folkloras krātuves un vienlaikus arī no Literatūras, folkloras un mākslas institūta.

Mūsu ēka ir bijusi patvērums (kāds nu tas ir bijis) latviešu nācijas dārgumam mazliet vairāk nekā 50 gadus, kopš 1963. gada. “Dainu skapis” bija kļuvis par vienu no latviskākajiem elementiem šajā nacionālajām vērtībām pasvešajā namā, Staļina ampīra (Boriss Pasternaks kādreiz asprātīgi parodēja – Staļina vampīra) stilā ieturētajā gaisotnē. “Dainu skapis”, tāpat kā pats Valodas un literatūras institūts tolaik bija latviskuma bastions zinātnes citadelē. Direktors Jānis Kalniņš Mālmeistera un Puriņa prezidentūras laikā bija vai vienīgais, kurš Prezidija sēdēs un ZA kopsapulcēs konsekventi runāja latviešu valodā un uzturēja latvisku garu šajā zinātnes citadelē.


Aiz upītes es izaugu, Pār upīti man aizveda; Paliek mani bāleliņi Aiz upītes raudādami. No rokas rokā pa dainu ķēdi “Dainu skapja” atvilktnes ceļo no Zinātņu akadēmijas augstceltnes trešā stāva uz izeju.
Savu roku pieliek arī akadēmiķis Jānis Stradiņš

Pēdējā atjaunošana 5-09-2014
Lasīt tālāk...

LZA Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļā

4-09-2014

2014. gadā pirmajā pusē nodaļā notika sešas sēdes.

29.janvārī tradicionālajā paplašinātā sēde Atomenerģija Japānā, piedaloties ar Pasaules Enerģijas padomes Latvijas Nacionālās komitejas un Nacionālās enerģētikas konfederācijas pārstāvjiem, AS “Latvenergo” projektu vadītāji Dr.sc.ing. Aivars Cers un Korporatīvas stratēģijas direktors Mg.sc.ing. Uģis Sarma ziņoja par mācību laikā Japānā iegūto informāciju un pieredzi kodolenerģētikas politikas un drošības jomā.

Lasīt tālāk...

LATVIJA PĒC 10 GADIEM EIROPAS SAVIENĪBĀ – CITA LATVIJA?

4-09-2014

Nobeigums. Sākums “ZV” Nr.13

Valsts pārvaldība

Sabiedriskās politikas centra PROVIDUS pētniece Iveta Kažoka

10 gadus kopš iestāšanās ES Latvijas iedzīvotāji daudz neatšķiras no “vidējā statistiskā eiropieša”, vērtējot demokrātijas kvalitāti gan savā valstī, gan Eiropas Savienībā. Caurmērā esam tikpat optimistiski vai, var arī teikt, pesimistiski kā citu valstu iedzīvotāji. Šie rādītāji kopš iestāšanās brīža nedaudz uzlabojušies. Kā nācija esam nedaudz pesimistiskāki kā citi eiropieši, kad domājam par savām partijām vai parlamentu, tikpat skeptiski – kad mums jautā par uzticēšanos valdībai (Ministru kabinetam), salīdzinoši lieli optimisti – vērtējot Eiropas Savienību.

Pēdējā atjaunošana 4-09-2014
Lasīt tālāk...
Powered by Elxis - Open Source CMS