12.janvāris 1 (480)

Latvijas Zinātņu akadēmijas vārdbalvas 2015. gadā

9-01-2015

LZA Senāta lēmums:

1. Apstiprināt balvu ekspertu komisiju lēmumus un piešķirt sekojošas vārdbalvas:

Raiņa balvu par izcilu veikumu zinātnē - Dr.habil.philol., LZA kor.loc. Fjodoram Fjodorovam (Daugavpils Universitāte) - par devumu salīdzināmās un cittautu literatūras izpētē.

Lasīt tālāk...

Sveicam jubilārus!

9-01-2015

4. janvārī - LZA ārzemju locekli Zigmu ZINKEVIČU
5. janvārī - LZA korespondētājlocekli Jāni IKSTENU
5. janvārī - LZA korespondētājlocekli Pēteri VIDENIEKU
10. janvārī - LZA goda locekli Alekseju NAUMOVU
17. janvārī - LZA ārzemju locekli Gunāru BIRKERTU
18. janvārī - LZA īsteno locekli Andri AMBAINI
21. janvārī - LZA goda doktori Rutu OZOLIŅU
24. janvārī - LZA īsteno locekli Arni KALNIŅU
24. janvārī - LZA korespondētājlocekli Imantu KIRTOVSKI
29. janvārī - LZA korespondētājlocekli Guntu SPRIŅĢI

Ad multos annos!

Latvijas Zinātņu akadēmija


Īsumā

9-01-2015

2014.gada 17. decembrī notika jaunās Valsts emeritēto zinātnieku padomes (LR IZM rīkojums 30.09.2014/ Nr. 415 "Par Valsts emeritēto zinātnieku padomi")  sēde. Sanāksmes dalībnieki noklausījās iepriekšējās padomes priekšsēdētāja akadēmiķa Raimonda Valtera pārskata ziņojumu par veikto darbu. Par jauno Valsts emeritēto zinātnieku padomes priekšsēdētāju ievēlēja akadēmiķi Baibu Rivžu.

Lasīt tālāk...

2015. gads - Gaismas gads, "ACADEMIA - 200" gads

9-01-2015

2015. gadu Pasaules fiziķu biedrību apvienība nosaukusi par Gaismas gadu (International Year of Light) . UNESCO annālēs tas ierakstīts kā Raiņa un Aspazijas gads sakarā ar mūsu dižā dzejnieka 150 gadu jubileju. Latvijas Zinātņu akadēmija ar Senāta lēmumu savukārt 2015. gadu pasludinājusi par "ACADEMIA -200" gadu, atzīmējot savas tālās priekšteces - Kurzemes literatūras un mākslas biedrības dibināšanu pirms 200 gadiem, 1815. gada 23. novembrī. 1815 ir pirmais gadskaitlis, kas izšūts Latvijas Zinātņu akadēmijas karogā, aizsākot gadskaitļu virkni, kur katrs gads iezīmē kādu noteiktu posmu Akadēmijas tapšanā par tādu, kāda tā ir šobrīd. Visi šie notikumi ir savstarpēji saistīti, lai 2015. gadu varētu nodēvēt par Gaismas gadu ne tikai fizikālās gaismas, bet arī gara gaismas izpratnē.

Lasīt tālāk...

2014.gada zinātniskie sasniegumi Latvijā

9-01-2015

Pārsoļojot kārtējam astronomiskā gada slieksnim, Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) paziņo, ka 2015. gadu tā sagaidīs akadēmiskās zinātnes divsimtgadu jubilejas zīmē, un šī jubileja uzliek lielu atbildību gan zinātnes kvalitātei, gan zinātnes administrēšanas sekmēm. Tādēļ ar lielu gandarījumu šodien iepazīstinām sabiedrību ar Latvijas zinātnieku izcilākajiem sasniegumiem, kas gūti 2014. gadā. Jau daudzus gadus Latvijas Zinātņu akadēmijas eksperti vērtē dažādu nozaru teorētiskos un praktiskos izgudrojumus un to ietekmi Latvijas un pasaules zinātnē. Nosaucot desmit vai par šo skaitli nedaudz lielāku atklājumu skaitu, raksturojot to zinātnisko novitāti un godinot arī katra atklājuma autoru vai pētnieku komandu, mēs apliecinām Latvijas zinātnieku atpazīstamību, sekmes un starptautisko konkurētspēju, un lepojamies ar zinātnisko sasniegumu ietekmi uz tautsaimniecību, kā arī ar atgriezenisko saiti - jaunu zinātnieku un speciālistu alkas pēc kvalitatīvas izglītības un iespēju iesaistīties peļņu nesošo pētījumos.

Lasīt tālāk...
<< Pirmā < Iepriekšējais. 1 2 Nākamais. > Pēdējā >>
Rezultāti 1 - 9 no 12
Powered by Elxis - Open Source CMS