22.jūnijs 12 (491)

LATVIJAS ZINĀTŅU AKADĒMIJAS VĀRDBALVU KONKURSS 2016. GADAM

19-06-2015

Par labākajiem zinātniskajiem darbiem atsevišķās zinātņu nozarēs un zinātnes popularizēšanā Latvijas Zinātņu akadēmija piešķir balvas, kuras nosauktas izcilu zinātnieku vārdā. Balvu piešķir par atsevišķiem zinātniskiem darbiem, atklājumiem, izgudrojumiem, kā arī par vienotas tematikas zinātnisku darbu kopumu. Par balvas pretendentu var izvirzīt tikai atsevišķu personu, no autoru kolektīviem – galveno autoru. Uz balvu var pretendēt Latvijas zinātnieki un tie ārzemju zinātnieki, kuru darba tematika saistīta ar Latviju. Balvas laureāti saņems LZA piemiņas medaļu un diplomu.

Lasīt tālāk...

DIVI ZAĶI AR VIENU ŠĀVIENU

18-06-2015

Pasniegtas SIA “ITERA Latvija”, AS “Latvijas gāze”, LZA un RTU Attīstības fonda balvas.

Cerama, ka Adrians Dāvis, mednieks būdams, neapvainosies par tādu tautā lietotu salīdzinājumu, jo šajā gadījumā neviens zaķis nošauts netika. Tieši otrādi – septiņi “zaķi” tika pagodināti gan morāli, gan materiāli. Divas no visietekmīgākajām zinātnes mecenātfirmām (arī vieni no visilgstošākajiem un uzticamākajiem Latvijas Zinātņu akadēmijas partneriem) izlēma šoreiz savus 2015. gada laureātus godināt kopā. Pazīstot visus trīs prezidentus: Juri Savicki (“ITERA–Latvija”), Adrianu Dāvi (“Latvijas gāze”) un Ojāru Spārīti (LZA), varēja gaidīt, ka tas būs varen jauks un sirsnīgs pasākums. Gaidītais piepildījās ar uzviju, jo vairāk tādēļ, ka atmosfēru palīdzēja uzturēt RTU stīgu ansamblis “Gaiva” un šarmantā operdziedone Madara Dziedātāja ar savu atraktīvo un kaislīgo dziedājumu.

Lasīt tālāk...

Izdevniecība “Lauku Avīze” laidusi klajā Gunta Eniņa grāmatu “Nezināmā Latvija”

18-06-2015

Izdevniecība “Lauku Avīze” laidusi klajā dabas pētnieka Gunta Eniņa grāmatu “Nezināmā Latvija”, kurā ir aprakstīti vairāk nekā 70 pārsteidzoši dabas veidojumi un objekti Latvijā.

Guntis Eniņš grāmatā rāda Latviju tās skaistumā un bagātībā. Vēstures elpa un dabas spēks ir radījis vietas, kas liek aizrauties cilvēka elpai – kā brīnums un atklāsme. Mūsu zemē ir ne vien peldošas salas, bet arī Eiropā resnākais kadiķis, Baltijā vislielākā ala, dižākā liepa, dziļākais un salām bagātākais ezers un vēl neskaitāmas skaistas un aizraujošas vietas. Grāmata tematiski sadalīta sešās nodaļās – ūdeņi, akmeņi, klintis un alas, kalni, koki, vēji un zibeņi.

Lasīt tālāk...

LZA nodaļās

18-06-2015

LZA Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas sēde

2015. gada 28. maijā Rīgas Latviešu biedrības (RLB) Kluba zālē notika Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas (HSZN) sēde. Bija paredzēts īpaši uzrunāt HSZN goda locekļus un goda doktorus, aicinot klātesošos iepazīstināt ar savām “mazajām vizītkartēm”. Sēdi atklāja un gandarījumu par LZA un RLB sadarbību izteica Rīgas Latviešu biedrības vadītājs, LZA goda loceklis Guntis Gailītis.

Lasīt tālāk...
Powered by Elxis - Open Source CMS