6.jūlijs 13 (492)

Sveicam jubilārus!

2-07-2015

6. jūlijā – LZA goda locekli Kārli ZARIŅU
12. jūlijā – LZA korespondētājlocekli Dainu KĀRKLIŅU
16. jūlijā – LZA ārzemju locekli Trevoru FENNELU
25. jūlijā – LZA korespondētājlocekli Jāni AUZIŅU
29. jūlijā – LZA ārzemju locekli Edmundu BUNKŠI
31. jūlijā – LZA ārzemju locekli Eberhardu VINKLERU
3. augustā – LZA korespondētājlocekli Andreju SKAĢERU
11. augustā – LZA ārzemju locekli Lolitu MUIŽNIECI
12. augustā – LZA korespondētājlocekli Tatjanu KOZLOVSKU
12. augustā – LZA goda locekli Nameju ZELTIŅU
26. augustā – LZA goda doktoru Kamilu IDRISU
30. augustā – LZA goda locekli Raisu DEŅISOVU

Ad multos annos!

Latvijas Zinātņu akadēmija


Jūnijs Latvijas Zinātņu akadēmijā

2-07-2015

Kinorežisore Laima ŽURGINA

4. jūnijā Latvijas Zinātņu akadēmijā notika režisores  Laimas Žurginas filmu retrospekcija, kurā varēja noskatīties kinofilmas “Avangarda amazone” – par Latvijas pirmo sievieti tēlnieci Martu Skulmi, “Džemma” – par gleznotāju Džemmu Skulmi, “Ceturtā dimensija” – kinoeseja par Ojāra Vācieša dzeju un “Imants Ziedonis. Portrets locījumos”.

 


 

Pēdējā atjaunošana 2-07-2015
Lasīt tālāk...

Baltijas ceļš uz neatkarību diasporas arhīvos

2-07-2015

Ir pagājis gadsimta ceturksnis kopš tiem izšķirošajiem notikumiem, kuru rezultātā Baltijas valstis atjaunoja savu neatkarību. Atzīmējot šo gadsimta ceturkšņa jubileju, Latvijas Zinātņu akadēmijā no 30. jūnija līdz 2. jūlijam notika Zinātņu akadēmijas un Baltijas Mantojuma tīkla (Baltic Heritage Network) sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu rīkotā starptautiskā konference “Baltijas ceļš uz neatkarību diasporas arhīvos”. Ceļš uz neatkarību neaizsākās tikai astoņdesmito gadu beigās. Baltiešu diasporas kopienu cīņa par Baltijas valstu neatkarību un pret padomju okupācijas režīma atzīšanu bija nepārtraukta kopš Otrā pasaules kara beigām, un jaunās vēsmas dzimtenē astoņdesmitajos tikai deva šai cīņai jaunu sparu. Pētnieku interese par baltiešu diasporas arhīviem un muzejiem līdz šim ir lielākoties bijusi saistīta ar interesi par kara laika bēgļiem un viņu pēckara likteni. Taču baltiešu diasporas arhīvi, muzeji un bibliotēkas satur arī plašu materiālu par pašām Baltijas valstīm, īpaši jau par sarežģīto ceļu uz neatkarību un arī atjaunoto valstu veidošanu un iekārtošanu.

Lasīt tālāk...

Iznākusi Jāņa Stradiņa gada grāmata

2-07-2015

Latvijas Universitātes Akadēmiskais apgāds laidis klajā rakstu krājumu “Zinātnes un kultūras mijiedarbība Latvijā un pasaulē” ar apakšvirsrakstu “Jāņa Stradiņa gada grāmata” (grāmatas svinīgā atklāšana notika 19. maijā Latvijas Universitātes Mazajā aulā). Tā bija atgriešanās akadēmiķa Jāņa Stradiņa 80. jubilejai veltītajā akadēmiskajā tematiskajā forumā, kas noritēja Mazajā un Lielajā Ģildē akadēmiķa dzimšanas dienā 2013. gada 10. oktobrī.

Nevēlēdamies, lai forums kļūtu par godināšanas rituālu (kas neizbēgami tomēr par tādu kļuva), akadēmiķis piekrita to veltīt aktuāliem zinātnes un kultūras mijiedarbības jautājumiem Latvijā un pasaulē. Jubilejas foruma projektu uzņēmās īstenot Latvijas Inovatoru apvienība un Latvijas Universitāte, taču foruma rakstu krājums nekādā ziņā nav akadēmiķa garā un produktīvā zinātnieka un sabiedriski aktīva cilvēka, īstena Latvijas patriota mūža rezumējums, bet viņa domubiedru no akadēmiskajām aprindām un sabiedriskajām aktivitātēm (Latvijas Universitātes, Latvijas Bankas, Rundāles pils muzeja u.c.) domas par jau pieminētajiem zinātnes un mākslas mijiedarbības jautājumiem.

Lasīt tālāk...

E. Gudrinieces un A. Ieviņa stipendiju konkurss

2-07-2015

Latvijas Zinātņu akadēmijas Fonds, RTU Materiālzinātnes un lietišķas ķīmijas fakultāte un nodibinājums “Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fonds” izsludina konkursu uz akadēmiķu E. Gudrinieces un A. Ieviņa stipendijām ķīmijā un ķīmijas tehnoloģijā 2015. /2016. g. Stipendijas EUR 215, mēnesī uz desmit mēnešiem piešķir konkursa kārtībā, un to mērķis ir veicināt pētījumus ķīmijā un ķīmijas tehnoloģijā un jaunu speciālistu sagatavošanu šajā nozarē.

Konkursam, atbilstoši stipendiju nolikumam, lūdzam pieteikties līdz š. g. 15. septembrim LZA sekretariātā (Akadēmijas lauk. 1, Rīgā, LV – 1050, tel. 67223931).

Ar konkursa nolikumu var iepazīties LZA Fondā vai RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē.


<< Pirmā < Iepriekšējais. 1 2 Nākamais. > Pēdējā >>
Rezultāti 1 - 9 no 10
Powered by Elxis - Open Source CMS