20. jūnijs, 12 (512)

LATVIJAS ZINĀTŅU AKADĒMIJAS VĀRDBALVU KONKURSS 2017. GADAM

16-06-2016

Par labākajiem zinātniskajiem darbiem atsevišķās zinātņu nozarēs un zinātnes popularizēšanā Latvijas Zinātņu akadēmija piešķir balvas, kuras nosauktas izcilu zinātnieku vārdā. Balvu piešķir par atsevišķiem zinātniskiem darbiem, atklājumiem, izgudrojumiem, kā arī par vienotas tematikas zinātnisku darbu kopumu. Par balvas pretendentu var izvirzīt tikai atsevišķu personu, no autoru kolektīviem - galveno autoru. Uz balvu var pretendēt Latvijas zinātnieki un tie ārzemju zinātnieki, kuru darba tematika saistīta ar Latviju. Balvas laureāti saņems LZA piemiņas medaļu un diplomu.

Pēdējā atjaunošana 16-06-2016
Lasīt tālāk...

LZA Senātā

16-06-2016

LZA ir jābūt iniciatoram

14.jūnijā Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāta sēdē LZA viceprezidents prof. Andrejs Ērglis aizsāka diskusiju par Latvijas zinātnes organizatorisko struktūru, finansējuma nodrošināšanu zinātniskajai darbībai un  investīciju piesaisti  P&A&I projektiem.

Lasīt tālāk...

Integrācijas politika Latvijā: turpināt līdzšinējo vai veidot ko konceptuāli jaunu

16-06-2016

Nobeigums. Sākums "ZV" Nr. 11, 6.06.2016

Sabiedrības integrācijas politikas izstrāde

I.Runce norādīja, ka sabiedrības integrācijas politikas veidošanā pastāv dubultā realitāte, kad politiķi uzskata, ka viņi domā tāpat kā valsts iedzīvotāji, un otrādi. Ekspertu viedoklis neinteresē un netiek ņemts vērā. Tāpēc pietrūkst tolerances pret citādo.

Pēdējā atjaunošana 16-06-2016
Lasīt tālāk...

VPP EKOSOC-LV pārstāves piedalās SĒLIJAS 8. KONGRESĀ Jaunjelgavā

16-06-2016

2016. gada 27. maijā Jaunjelgavā norisinājās SĒLIJAS 8. KONGRESS, kura ietvaros ziņojumus nolasīja un kongresa darbā iesaistījās VPP EKOSOC-LV programmas vadītāja, akadēmiķe, Dr.habil.oec. Baiba Rivža un pētnieces Dr.oec. Viktorija Zaļūksne, Dr.oec. Zane Bulderberga un LLU doktorante Līva Griņeviča.

Lasīt tālāk...

Eiropas Zinātņu Akadēmijas Konsultatīvā padome (EASAC) turpina attīstīt apļveida ekonomikas (Circular economy) koncepciju

16-06-2016

Š. g. 4.-5. maijā akadēmiķe Baiba Rivža piedalījās Eiropas Zinātņu Akadēmiju Konsultatīvās padomes (EASAC) ekspertu seminārā par jautājumiem, kas ir būtiski VPP EKOSOC-LV izstrādei saistībā ar ilgtspējīgu attīstību un tautsaimniecības transformāciju. Seminārs bija veltīts apļveida ekonomikas (Circular economy) indikatoru izstrādei, kā arī diskusijai ar Eiropas Komisijas ierēdņiem. Seminārs notika Palais des Academies Hertogsstraat (Brisele, Beļģija). Seminārā piedalījās 10 eksperti no Anglijas, Spānijas, Islandes, Latvijas, Rumānijas, Itālijas, Somijas, Īrijas, Norvēģijas, un Vācijas Zinātņu akadēmijām. Semināra gaitā tika apspriesti ieteiktie rādītāji un uzklausīti visu valstu viedokļi. Katram no grupas ekspertiem maijā jāizstrādā uzticētā materiāla nodaļa gada versijai, kas vēlreiz tiks apspriesta, sagatavotos materiālus visiem izsūtot un Skyp apspriežot. Iepriekš, 2015. gada noslēgumā EASAC izstrādāja konceptuālo ziņojumu "Circular economy: a commentary from the perspectives of the natural and social sciences". Izstrādātais dokuments ietver trīs sadaļas. Pirmajā sadaļā apkopots problēmu loks saistībā ar pāreju no reciklēšanas uz resursu efektīvu apļveida ekonomiku un būtiskāko ieguvumu analīze Eiropas politikas kontekstā. Otrajā un trešajā daļā apkopoti EASAC komentāri par cirkulārās ekonomikas koncepciju un kvantitatīvās analīzes dati.

Materiāli par tēmu pieejami www.easac.eu

Sagatavoja LZA LMZN zinātniekā sekretāre:
Dr.oec. Viktorija Zaļūksne

Powered by Elxis - Open Source CMS