7. novembris, 18 (518)

Sveicam jubilārus!

4-11-2016

2. novembrī - LZA ārzemju locekli Norbertu ANGERMANI
3. novembrī - LZA goda doktoru Leo DRIBINU
4. novembrī - LZA īsteno locekli Juri ZAĶI
13. novembrī - LZA goda doktoru Induli ĶĒNIŅU
20. novembrī - LZA korespondētājlocekli Feliksu SADIRBAJEVU

Ad multos annos!

Latvijas Zinātņu akadēmija

Latvijas Zinātņu akadēmijas RUDENS PILNSAPULCE 2016. gada 24. novembrī

4-11-2016

Latvijas Zinātņu akadēmijas
RUDENS PILNSAPULCE

2016. gada 24. novembrī plkst. 14. 00
LZA Portretu zālē
(Akadēmijas laukumā 1, 3. stāvā)

Lasīt tālāk...

Latvijas Zinātņu akadēmijas nodaļās

4-11-2016

LZA Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļa

2016. gada 28. septembrī Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļa (FTZN) uzklausīja Fizikālās enerģētikas institūta (FEI) direktores Dr.sc.ing. Irinas Oļeiņikovas ziņojumu "FEI attīstība 2020+: Viedā enerģētika. Viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas". I. Oļeiņikova informēja LZA par institūta darbību, tā sasniegtajiem rezultātiem, kā arī par zinātniskās darbības prioritātēm, atbilstoši Latvijas viedās specializācijas stratēģijas jomām, un ārējā finansējuma piesaisti plānoto mērķu sasniegšanai. FEI attīstības stratēģija paredz īpašu uzmanību veltīt ciešākas sasaistes veidošanai starp pētniecību un inovāciju, plašāk izmantojot jau esošo sadarbību ar uzņēmumiem un piesaistot jaunus partnerus. FEI veic Latvijas enerģētikas, klimata un vides politikas veidošanai svarīgus kompleksos pētījumus enerģētikas jomā un šos pētījumu virzienus FEI ir iezīmējis kā galvenos savā pētījumu attīstības stratēģijā arī turpmāk. FTZN locekļu lēmums bija atbalstīt FEI saglabāšanu kā neatkarīgu valsts zinātnisko institūtu.

Lasīt tālāk...

Sociālo zinātņu tālāka integrācija pārējo zinātņu spektrā starptautiskajā līmenī

4-11-2016

Tālavs Jundzis, LZA Ārlietu sekretārs

Sociālo zinātņu tālāka integrācija pārējo zinātņu spektrā starptautiskajā līmenī

Zinātņu tālāka integrācija pasaulē faktiski ir to lēmumu pamatā, kas tika pieņemti 24. oktobrī Oslo, kur notika divu lielu starptautisku pasaules līmeņa zinātnes organizāciju ģenerālo asambleju kopsēde. Viena no tām - Zinātnes starptautiskā padome (International Council of Science, ICSU), kas dibināta 1931. gadā un, ar mērķi veicināt starptautisko zinātnisko sadarbību cilvēcei svarīgu problēmu risināšanā, apvieno dažādu valstu zinātņu akadēmijas un starptautiskas zinātņu savienības no 142 valstīm. Latvijas Zinātņu akadēmija ir šīs organizācijas dalībniece. Otra - Sociālo zinātņu starptautiskā padome (International Social Science Council, ISSC), ko dibināja UNESCO 1952. gadā, apvieno vairāk nekā 50 sociālo zinātņu starptautiskās asociācijas, dažādu valstu zinātņu padomes un zinātņu akadēmijas ar mērķi veicināt sociālo zinātņu attīstību un sadarbību. Latvija nav šīs organizācijas dalībniece, lai arī vairākas Latvijas zinātniskās institūcijas ir iesaistītas dažādās starptautiskajās asociācijās vai to institūcijās. Pasaulē 14 zinātniskās organizācijas un 5 zinātniskās savienības jau tagad ir šo abu starptautisko zinātnisko organizāciju dalībnieces. Abas organizācijas ir iesaistītas pasaulē lielākajā starptautisko pētījumu programmā "Nākotnes zemeslode" (Future Earth). Katra organizācija ik gadu sagatavo savu ziņojumu par attiecīgo jomu zinātņu attīstību un to pētījumu rezultātiem, ko iesniedz Apvienoto Nāciju Organizācijai.

Pēdējā atjaunošana 4-11-2016
Lasīt tālāk...

LZA īsteno locekļu kandidāti

4-11-2016

Donāts ERTS, LZA  korespondētājloceklis

Nanomateriālu sintēze, īpašības, potenciālie pielietojumi

Nanomateriāli ir svarīgi ļoti daudzām jomām, sākot no elektronikas rūpniecības līdz veselības aprūpei. Pētījumi nanomateriālu un nanotehnoloģiju jomās ir vieni no prioritārajiem zinātnes virzieniem pasaulē un ir bijuši iekļauti Eiropas Savienības 5.-7. Ietvara un Apvārsnis 2020 programmās.

Pēdējā atjaunošana 4-11-2016
Lasīt tālāk...
<< Pirmā < Iepriekšējais. 1 2 Nākamais. > Pēdējā >>
Rezultāti 1 - 9 no 12
Powered by Elxis - Open Source CMS