12.marts, 5 (547)

Sveicam jubilārus!

8-03-2018

1. martā - LZA īsteno locekli Māru GRUDULI!
13. martā - LZA korespondētājlocekli Ilgu APINI!
14. martā - LZA korespondētājlocekli Antanu Sauļus SAUHATU!
16. martā - LZA korespondētājlocekli Vjačeslavu KAŠČEJEVU!
22. martā - LZA korespondētājlocekli Aivaru TABUNU!
25. martā - LZA korespondētājlocekli Andri KRĒSLIŅU!
31. martā - LZA īsteno locekli Andri KRŪMIŅU!

Ad multos annos!

Latvijas Zinātņu akadēmija

EIROPAS KOMISIJAS PIEDĀVĀJUMS ZINĀTNES UN INOVĀCIJU EFEKTIVITĀTES PAAUGSTINĀŠANAI LATVIJĀ

8-03-2018

Ceturtdien, 22. februārī Eiropas mājā notika Eiropas Komisijas sagatavotā ziņojuma par Latvijas zinātnes finansēšanas un pārvaldības sistēmu prezentācija. Ziņojuma autori - starptautiska ekspertu grupa, kurā ietilpa Doroteja Šturna (Dorothea Sturn, priekšsēdētāja), Ēriks Arnolds (Erik Arnold, referents), Susana Boras (Susana Borrás), un Hose Hiness Mora Ruiss (José-Ginés Mora Ruiz).

Lasīt tālāk...

PASAULES LATVIEŠU ZINĀTNIEKU IV KONGRESU GAIDOT

8-03-2018

PASAULES LATVIEŠU JURISTU III KONGRESS

Šī gada 18.-20. jūnijā Rīgā gaidāms Pasaules latviešu zinātnieku IV kongress, kura ietvaros Latvijas Universitātē norisināsies nu jau trešais Pasaules latviešu juristu kongress. Pasaules latviešu juristu kongresu rīko Latvijas Zinātņu akadēmija un Latvijas juristu biedrība. Juristu kongresa darbs norisināsies četrās sekcijās, kā kongresa moto izvirzot - "Tiesiska valsts - drošības garants".

Lasīt tālāk...

TIESĪBU ZINĀTNES NOZĪME TIESISKAS VALSTS IZVEIDĒ, NOSTIPRINĀŠANĀ UN ATTĪSTĪBĀ*

8-03-2018

Latvijas Republikas Satversmes ievadā (preambulā) Latvija raksturota "kā demokrātiska, tiesiska, sociāli atbildīga un nacionāla valsts". Tādējādi atzīts, ka arī "valsts tiesiskums" apliecina "Latvijas valsts mūsdienu raksturu", "Latvijas valsts konstitucionālās sistēmas vizītkarti", tas ir "morāls aicinājums sabiedrībai" un "inspirācijas avots tiesību piemērotājiem", kas vienlaikus arī uzliek konkrētus pienākumus.1 Tiesiskas valsts izpratnei, pazīmēm utt. ir veltīti ne mazums pētījumi un diskusijas, kuru atklāšana šoreiz nav šīs publikācijas mērķis. Skaidrs ir viens - tiesību zinātne ir neatņemama tiesiskas valsts nepieciešamība. (..)

Lasīt tālāk...

DIASPORAS ZINĀTNIEKU PIESAISTE UN SADARBĪBAS VEICINĀŠANA

8-03-2018

Kontekstā ar zinātnieku sabiedrībā virmojošo diskusiju par Ekonomikas ministrijas Ministru Kabinetā virzīto noteikumu projektu "Saraksts ar specialitātēm (profesijām), kurās prognozē būtisku darbaspēka trūkumu un kurās darbā Latvijas Republikā var tikt uzaicināti ārzemnieki", kurā iekļauti arī atsevišķās zinātnes nozarēs nodarbinātie, 2018. gada 20. februāra LZA Senāta sēdē tika uzklausīts jomas ekspertes, LU Diasporas un migrācijas pētījumu centra direktores, Eiropas zinātņu un mākslu akadēmijas balvas laureātes Dr.soc. Intas Mieriņas viedoklis. Senatori un klātesošie tika iepazīstināti ar LU Diasporas un migrācijas pētījumu centra veikto pētījumu "Diasporas zinātnieku piesaiste un sadarbības veicināšana". Ar Intas Mieriņas laipnu atļauju publicējam pētījuma kopsavilkumu un secinājumus. Pilns pētījuma teksts atrodams pētījumu centra mājaslapā www.diasporas.lu.lv .

Lasīt tālāk...
<< Pirmā < Iepriekšējais. 1 2 Nākamais. > Pēdējā >>
Rezultāti 1 - 9 no 11
Powered by Elxis - Open Source CMS