26.marts, 6 (548)

Latvijas Zinātņu akadēmijas Pavasara pilnsapulce veltīta Latvijas valsts dibināšanas 100. gadskārtai

23-03-2018

LATVIJAS ZINĀTŅU AKADĒMIJAS PAVASARA PILNSAPULCE VELTĪTA LATVIJAS VALSTS DIBINĀŠANAS 100. GADSKĀRTAI

2018. gada 5. aprīlī 14.00 LZA portretu zālē
Rīgā, Akadēmijas laukumā 1, 3. stāvā

DARBA KĀRTĪBA

1. LZA prezidenta Ojāra Spārīša uzruna

2. Viesu uzrunas

3. "Neatkarīgo Baltijas valstu izveidošanās politiskās un vēsturiskās cēloņsakarības" LZA korespondētājlocekļa Ērika Jēkabsona akadēmiskā lekcija

4. Akadēmijas balvu pasniegšana

5. LZA ģenerālsekretāra Andreja Siliņa pārskats par LZA darbību 2017. gadā

6. LZA Uzraudzības padomes priekšsēdētāja Jura Krūmiņa ziņojums

LZA Prezidijs


LATVIJAS REPUBLIKAI - 100

23-03-2018

1918. gada 18. novembrī Rīgas pilsētas 2. teātrī tika proklamēta Latvijas Republika. Ar šo soli Latvija pievienojās kaimiņvalstīm Lietuvai un Igaunijai, kuras par valsts izveidi paziņoja jau 1918. gada februārī, un vēl citām jaunajām valstīm, kas, tāpat kā Baltijas valstis, pēc I Pasaules kara izveidojās uz sabrūkošo impēriju drupām.

Lasīt tālāk...

LZA SENĀTA LĒMUMS

23-03-2018

LZA Senāts 2018. gada 13. martā nolēma:

Piešķirt LZA Lielo medaļu akadēmiķiem Vijai Zaigai Klušai un Kalvim Torgānam.

LZA Lielā medaļa LZA īstenajai loceklei Dr.habil.med. Vijai Zaigai Klušai piešķirta par radošiem sasniegumiem farmakoloģijas zinātnē, augstākās izglītības jomā un nopelniem Latvijas Zinātņu akadēmijas labā.

LZA īstenais loceklis Dr.habil.iur. Kalvis Torgāns LZA Lielo medaļu saņem par modernas civiltiesību skolas iedibināšanu tiesību zinātnē Latvijā un nozīmīgu ieguldījumu teorētisko atziņu ieviešanā praksē.

LZA Senāta priekšsēdētājs J. Stradiņš
LZA Senāta zinātniskā sekretāre A. Edžiņa


MŪSU VELTE LATVIJAS SIMTGADEI

23-03-2018

Šogad noslēdzas valsts pētījumu programma "Letonika: Latvijas vēsture, valoda, kultūra un vērtības", kuras atbildīgā institūcija ir Latvijas Zinātņu akadēmija. Viens no galvenajiem šīs programmas padarītajiem darbiem četru gadu garumā ir tikko pabeigtais akadēmisko rakstu krājums "Latvija un latvieši" divos sējumos, katrs trīs valodās (latviešu, angļu un krievu). Akadēmiķa Jāņa Stradiņa vadībā krājumu veido tuvu pie pussimts zinātnisku rakstu par Latvijas vēsturi, kultūru, valodu, zinātni, demogrāfiju, kultūrainavu, politisko un ekonomisko vēsturi, kā arī par latviešiem un citām tautībām, kas dzīvo Latvijā. Rakstu autori - Latvijā kompetentākie zinātnieki šajās jomās - centušies parādīt Latviju un latviešus ārzemniekiem saprotamā veidā, kas būs viena no atšķirībām ar 2013. gadā izdoto četrsējumu krājumu "Latvieši un Latvija". Jaunais krājums atšķirsies ar tēmu izvēli - tās būs vairāk piemērotas un noderīgas ārzemju lasītājam, kas vēlēsies uzzināt pašu svarīgāko par Latviju un latviešiem.

Lasīt tālāk...

"LATVIJA VAR!" - SKAN JUBILEJAS SAUKLIS. BET VARĒTU VAIRĀK

23-03-2018

Latvijas zinātnei ir iemesls lepoties, jo tās attīstību un sasniegumus garantē izcilākie mūsu zemē strādājošie vecākās paaudzes un pēc valstiskās neatkarības atjaunošanas Latvijas augstskolu un starptautisku izglītību ieguvušie jaunie, akadēmiski spēcīgākie zinātnieki. Valsts simtajā gadskārtā esam situācijā, kad jādomā, kā nepazaudēt zinātniekus un kā veidot kvalificētu pēctecību. Statistikas dati ir nepielūdzami - ja 1991. gadā Latvijā strādāja 16 000 zinātnieku, tad mūsdienu Latvijā viņu skaits ir sarucis līdz aptuveni 7500 daļējā vai pilnā slodzē nodarbināto.


LZA prezidents O. Spārītis                    Foto J. Brencis

Pēdējā atjaunošana 23-03-2018
Lasīt tālāk...
<< Pirmā < Iepriekšējais. 1 2 Nākamais. > Pēdējā >>
Rezultāti 1 - 9 no 12
Powered by Elxis - Open Source CMS