Izstāde

9-12-2010


Divas Ligitas

Ligita Ulmane-Franckeviča un Ligita Dekšeniece.

Ligita Ulmane-Franckeviča – tēlniece, pārvalda plastiku, veido monumentus, medaļas un Latvijas monētu dizainu. Izmanto visus materiālus – marmoru, bronzu, granītu, dzelzi. Teicama zīmētāja un portretiste kā medaļā, tā apaļskulptūrā, animāliste. Meita Ligita Dekšeniece – LMA studente, māksliniece, veido arī medaļas.

zv/zv411-3.JPG zv/zv411-4.JPG 
 

Māte un meita: Ligita Ulmane-Franckeviča un Ligita Dekšeniece. Tēlnieks Jānis Strupulis ieradies apsveikt kolēģi. Sveikt var arī viņu pašu kā jau trešās sudraba – niobija Laika monētas autoru. A.Edžiņas foto 

LZA Senāta priekšsēdētājs akadēmiķis Jānis Stradiņš, atklājot izstādi, bija gandarīts, ka iepazinies ar mākslinieci laikā, kad Rīgā veidojās A. Puškina kults un tapa piemineklis Annai Kernai. Vēlāk – gods un prieks, darbojoties Latvijas Bankas Monētu komisijā un izraugoties izcilākos variantus Latvijas skaistajai naudai. Arī dzīvnieku mīlestība vieno – Stradiņu ģimenei uzticīgi kalpojusī dalmāciete Abrene nākusi no mākslinieces mājām. Akadēmiķis Raimonds Valters priecājās par gandarījuma vienotību – māksla, nauda (ārējā izskatā), māte un meita, suņi kā cilvēka draugi.

Akadēmiķi Baibu Rivžu sajūsminājusi gan vēstures, gan dzīvnieku tēma. Akadēmiķe atzina, ka mākslinieces ir laimīgi cilvēki – abas dara to, kas patīk, iepazīstot krāsu un formu burvību.

LZA goda loceklis Jānis Strupulis: Mēs esam pazīstami kopš LMA Tēlniecības nodaļas laikiem. Strādājām bronzas lietuvē, bijām akmens praksē Cēsīs pie A. Jansona. Ligita labi pārzina dzīvniekus un šī tēma nav nejaušība viņas darbos. Tāpat kā teātra tēma, jo viņas dvīņu brālis Haralds Ulmanis daudz darījis teātra mākslā. Bija savulaik projekts izveidot zirgu skulptūras pie stacijas. Konkursā uzvarēja Ligita, žēl, ka projekts neīstenojās. Ligitas medaļas, monētas ir pasaules klase. Arī Ligita jun. veido medaļas, piedalās starptautiskās izstādēs.

LZA goda loceklis Jāzeps Pīgoznis: Ir pasaulē pareizība un patiesība. Dažs mākslinieks paliek pareizībā, dažā satiekas abas. Pareizību var aplūkot un aiziet tai garām. Ligitas skulptūras ir ļoti pievilcīgas. Jaunā māksliniece – te ir daudz ceļu cīņā par pievienoto vērtību.

LZA goda loceklis Jānis Streičs, priecājoties par jaunu izstādi LZA un iepazīstot māti un meitu, atzina, ka arī viņam suņi ir ļoti mīļi. (Izstādē ir vesels “mopšu stūris”, veltīts šiem suņiem). Un režisors izstāstīja populāro Karela Čapeka “suņu pasaku”. Aizskrien sunītis pusnaktī pie upes, redz– nāra stāsta, kā radīta pasaule. Suņu daudz, Dievs viens. Cik ilgi skriesi viņam pakaļ? Un suņi sāk pierunāt Dievu darīt tā, lai katram būtu savs Dievs. Dievs atvēl atnest kaulus, suņi atnes ar – cūkas, zirga, govs, lapsas kaulus utt., lai būtu “izejmateriāls”. Dievs radīja Cilvēku. Un no tā laika mūsos ir visādas šiem dzīvniekiem raksturīgās īpašības, nav vienīgi uzticības. Jo – suņa kaulu tak nebija! Režisors un rakstnieks pateicās māksliniecēm par uzticību mākslai un vēlēja panākumus.

Ligita Ulmane – Franckeviča: Izstāde ir Ziemassvētku laikā, tāpēc gribējās izlikt gan dažādību, gan krāsainību. (Krāsainās ir Ligitas Dekšenieces klusās dabas).

Priecāsimies un pratīsim saskatīt Ziemassvētku vēsti gan akmens “kamolos”, gan krāsainajā “pārpilnības ragā”.

I. T.

Pēdējā atjaunošana 9-12-2010
Powered by Elxis - Open Source CMS