Gēnu daudzveidība vienā dzimtā

20-01-2011

zv/ZV413-2.JPG
Jānis un Andžela Strupuļi        A.Edžiņas foto 
Janvāris ir LZA goda locekļa tēlnieka Jāņa Strupuļa mēnesis. Katru gadu uz savu dzimšanas dienu izcilais medaļu un monētu mākslinieks sarīko personālizstādi. Šīgada izstāde tika pieteikta ar nelielu intrigu. “Jānis Strupulis. Medaļas. Andžela Strupule – Smalkā. Gleznas. Guntis Strupulis (1933– 1974). Grafika ” .  

Piebaldzēnu Strupuļu dzimta sazarojoties devusi talantīgus māksliniekus. Līdzās Jānim Strupulim, slavenam, filigrānam medaļu māksliniekam, LZA skatāma īpatnējā, krāsainā Andželas gleznotā ziedu pasaule, zīmēta izaicinošā palielinājumā “Sievišķība, vīrišķība, jutekliskums un spēja uztvert, izjust spēcīgas emocijas ir milzīga Dieva dāvana. Ir grēks nekopt un neizpaust šo skaisto velti...” – saka pati māksliniece. Un ar siltu vārdu jāpiemin gleznotājs un grafiķis Guntis, kurš izveidoja Mākslinieku Savienības filiāli Jelgavā.

LZA prezidents Juris Ekmanis, atklājot izstādi, atzīmēja ģimeniskumu un Jāņa Strupuļa īpaši labo sadarbību ar LZA, veidojot medaļas zinātniekiem – vārdbalvu laureātiem. Ziedu gleznojumi iedvesmo šajā janvāra laikā, kad skatam pietrūkst krāsas dabā. Apbrīnojama dzimtas daudzpusība, tā prezidents. Akadēmiķis Jānis Stradiņš, uzsvēra, ka izpausme mākslā ir latviešu tautas īpatnība, un ka šie krāšņie ziedi ievadīs LZA 65 gadu jubileju, kura atzīmējama februārī.

Akadēmiķe Baiba Rivža, pārstāvot Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmiju, apliecināja savu attieksmi pret ziediem – tajos ir kāds noslēpums. Izskanēja doma, ka LZA varētu pretendēt uz pasākumu “ģimenes glezno” jo iepriekš bija skatāma izstāde “Divas Ligitas”, māte un meita L. Ulmane – Franckeviča un L. Dekšeniece. Pārņemot izstādes “stafeti”, līdz ar sveicieniem Jānis Strupulis no savas studiju biedrenes saņēma krāšņu dekoratīvo ķirbi, kurš tā vien prasās tikt gleznots klusajā dabā. Kā vienmēr šarmants un harizmātisks savos vērtējumos un vēlējumos bija režisors/mākslinieks/rakstnieks LZA goda loceklis Jānis Streičs, kurš mākslinieci Andželu sveica dzejā. Apbrīnojama ir gēnu daudzveidība Strupuļu dzimtā – rezumēja akadēmiķe Vija Zaiga Kluša. Es savulaik ļoti gribēju dabūt Jāņa Strupuļa “Zelta ābeli”, un no Andželas darbiem enerģija tā vien sprāgst laukā!

Skaists vērtējums, kuram var piekrist. Nāciet, pārliecinieties!

I. T.

Pēdējā atjaunošana 20-01-2011
Powered by Elxis - Open Source CMS