Latvijas Zinātnieku savienībā

10-02-2011


20. janvārī notika Latvijas Zinātnieku savienības Valdes sēde. Uz to bija uzaicināta LZA Arodorganizāciju padomes priekšsēdētāja Māra Kazubierne, lai informētu klātesošos par šobrīd esošo stāvokli zinātnes finansēšanā. No Izglītības un zinātnes ministrijas saņemts bāzes finansējums un tā sadalījums. (Ar to var iepazīties “Zinātnes Vēstneša” interneta versijā.)

I. Bondare teica, ka LZP sēdē apstiprināti jaunie granti, bet neviens no tiem, kas bija izgājuši ekspertīzi un guvuši pozitīvu novērtējumu. A. Āboltiņš to skaidroja ar to, ka nav beidzies iepriekšējo grantu trīs gadu termiņš, tādēļ tiem, kas līdz šim nav grantu saņēmuši, šajā laikā nav ne mazākās cerības tādu iegūt. “Kamēr nebūs papildus naudas, neviens iekšā netiks.” H. Zenkēvičs, iepazinies ar bāzes finansējuma sadalījumu, teica, ka finansējums ir izsmērēts pa dažādām sīkām institūcijām un nav kritēriju, kā zinātni novērtēt. Daudzi institūti ir radīti mākslīgi un imitē darbību. I. Bondare atgādināja, ka līdz gada beigām katrai zinātniskai institūcijai un augstskolai jāveic starptautiska ekspertīze un aicināja arodbiedrības pārstāvi rūpēties par to, lai tas nav jādara par pašas institūcijas līdzekļiem un netiek atņemta tā nauda, kas tai ir.

M. Kazubierne izteica bažas, vai paredzētā 50 miljonu konsolidācija neskars augstāko izglītību un zinātni, kas cīnās par elementāra izdzīvošanas līmeņa saglabāšanu. Tam piekrita I. Bondare, jo ir apdraudēts unikālu, neatkārtojamu kolekciju liktenis.

Tika apspriests LZS kongresa iespējamais datums (14. vai 15. aprīlis) un darba kārtība.

Z. K.

Pēdējā atjaunošana 10-02-2011
Powered by Elxis - Open Source CMS