2011.gada stipendija “Sievietēm zinātnē”

10-02-2011
zv/ZV414-2.JPG

R.Broks (no kreisās), J.Ekmanis un B.Žilia
A.Edžiņas foto 

2011.gada L`ORÉAL Latvijas stipendijas “Sievietēm zinātnē” ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu izveidi nosaka ikgadējais sadarbības protokols, ko 25.janvārī parakstīja izglītības un zinātnes ministrs, UNESCO LNK viceprezidents Rolands Broks, LZA prezidents akadēmiķis Juris Ekmanis un L`OREAL Baltic ģenerāldirektors Benuā Žilia (Benoit Julia).  

“Stipendijas “Sievietēm zinātnē” ir nozīmīgs un pozitīvs atbalsts jaunajām pētniecēm. Turklāt šīs stipendijas ir starptautiska tradīcija, kas iesakņojusies un kļuvusi atpazīstama Latvijā,” uzsvēra R.Broks. Ministrs norādīja, ka stipendijas ir ne tikai atpazīstamas, bet arī populāras, kas apliecina šī pasākuma kvalitāti. Ministraprāt, īpaši nozīmīgi ir, ka stipendijas tiek piešķirtas sadarbībā ar uzņēmējiem – ar L`OREAL Baltic, jo šāda pieeja ir konkrēts labās prakses piemērs uzņēmēju un pētniecības sadarbībai, kas ir tik nepieciešama valsts un tautsaimniecības attīstībai.

R.Broks akcentēja, ka stipendijas, kas tiek piešķirtas dzīvības zinātņu un materiālzinātņu jomās, ir būtiskas arī no starp­tautiskā viedokļa. Proti, lai veicinātu ķīmijas popularitāti un izceltu ķīmijas sasniegumus, parādot tās ieguldījumu dažādu jaunu ražošanas nozaru attīstībā un valstu izaugsmē, Apvienoto Nāciju Organizācija 2011.gadu ir pasludinājusi par Starptautisko ķīmijas gadu. Turklāt ar šo gadu un sievietēm zinātniecēm saistās vēl kāds svarīgs notikums: “2011.gadā aprit 100 gadi, kopš Marija Kirī saņēma Nobela prēmiju ķīmijā, un arī šī iemesla dēļ sievietēm zinātnē šis gads būs īpaši nozīmīgs,” atzina ministrs. Viņš pateicās L’OREAL Baltic, LZA un visiem iesaistītajiem par ilggadīgo un sekmīgo sadarbību, kā arī novēlēja panākumus nākotnē.

“Šodien Latvijas zinātnei ir svētku diena, jo tiek parakstīts sadarbības protokols par stipendiju “Sievietēm zinātnē” izsludināšanu 2011.gadā,” teica J.Ekmanis, piebilstot, ka protokols tiek parakstīts jau septīto gadu pēc kārtas, līdz ar to – stipendija kļuvusi par tradīciju. LZA prezidents uzsvēra, ka iepriekšējā pieredze liecina, ka par šīm stipendijām ir liela pretendenšu interese, tās apliecina sieviešu nozīmi pētniecībā, kā arī – tās ir labi zināmas plašākai sabiedrībai, tādējādi tiek veicināta zinātnes atpazīstamība.

“Jau 14 gadus visā pasaulē L’OREAL ir uzņēmies būt kopā ar UNESCO, lai veicinātu pētniecību un atbalstītu izcilas zinātnieces. Parakstot šo protokolu, ir divas spēcīgas emocijas. Pirmkārt, tas ir prieks, jo projekts Latvijā kļuvis par ikgadēju un ilggadēju tradīciju. Tādēļ vēlos pateikties gan LZA un UNESCO LNK, gan žūrijas komisijai un visiem, kas popularizē stipendijas “Sievietēm zinātnē”, kā arī – teikt paldies Goda patronesei Vairai Vīķei – Freibergai. Otrkārt, tas ir lepnums, jo kopā ar partneriem esam spējuši turpināt stipendiju programmu arī krīzes laikā, sniedzot atbalstu un iespējas jaunajām zinātniecēm viņu profesionālajā darbībā, kā arī popularizēt pētniecību un tās nozīmi plašākā sabiedrībā,” sacīja B.Žilia. Viņš atzinīgi novērtēja faktu, ka pagājušajā akadēmiskajā gadā Latvijā palielinājies doktora grādu ieguvušo jauno zinātnieku skaits, piebilstot, ka tas apliecina procesa pareizo virzību. “Latvijai, tāpat kā visai pasaulei, ir nepieciešama zinātne, un zinātnei ir nepieciešamas sievietes,” noslēgumā sacīja B.Žilia.

Estere Braķe
Agnese Korbe

Pēdējā atjaunošana 10-02-2011
Powered by Elxis - Open Source CMS