Gada balva – pirmajiem aknu transplantētājiem

8-04-2011
zv/zv416-2.jpg
Jānis Gardovskis 

Šogad Latvijas Zinātņu akadēmijas, a/s “Latvijas gāze” un RTU Attīstības fonda balvas žurijas komisijas locekļiem nebija ilgi jālemj – balva par izciliem sasniegumiem kardioloģijā, kardioķirurģijā un, balvai tālāk attīstoties, - orgānu transplantācijā pelnīti pienācās ārstiem, kuri veikuši pirmo aknu transplantācijas operāciju Latvijā. Pacients trīs nedēļas pēc sarežģītās operācijas, kā teikts žurijai adresētajā ieteikumā, “labā vispārējā stāvoklī tika izrakstīts no stacionāra”.  

Galvenā balva pienācās LZA akadēmiķim, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Ķirurģijas klinikas vadītājam profesoram Dr. habil. med. JĀNIM GARDOVSKIM, izcilam onkoķirurgam, arī Rīgas Paula Stradiņa universitātes rektoram, kura vadībā 13. janvārī tika veikta vienpadsmit stundu garā aknu transplantācija pacientam, kurš slimoja ar hronisku žultsceļu slimību un aknu cirozi. 

zv/zv416-3.jpg
Jānis Vilmanis (no kreisās), Juris Ekmanis, Jānis Gardovskis,
Adrians Dāvis, Gints Jaudzems, Ivars Knēts
A.Edžiņas foto
 

Aknu transplantācija pirmo reizi tika izdarīta ASV 1963. gadā. Kopš tā laika šo sarežģīto, bet arvien lielākam pacientu skaitam nepieciešamo operāciju ir apguvušas visas Eiropas valstis, Igauniju un Lietuvu ieskaitot. Tikai Latvija bija palikusi pelnrušķītes lomā un savus slimniekus par bargu naudu sūtīja operēties citur. 2008. gadā Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīca tika uzsākts rūpīgs sagatavošanās darbs aknu transplantācijas operāciju ieviešanai ķirurģiskajā praksē. Otrs a/s “Latvijas gāze” 2011. gada balvas laureāts gados jaunākajā zinātnieku un praktiķu grupā dr. JĀNIS VILMANIS tika iecelts par slimnīcas aknu transplantācijas koordinatoru. Tika apzināts nepieciešamais aprīkojums, un ārstu komanda, sastāvoša no ķirurgiem, anesteziologiem un gastroenterologa, devās mācībā uz Karolinskas universitātes Transplantaloģijas klīniku Zviedrijā. Pēc tam, kad vajadzīgās iemaņas bija apgūtas, tika izveidots pacientu gaidīšanas saraksts. Viss jau bija gatavs 2010. gadā, trūka tikai atbilstoša orgānu donora. 2011. gada sākumā gaidīšanas sarakstā jau bija 30 pacienti, no kuriem diviem operācija bija nepieciešama neatliekami. Dr. Jānis Vilmanis piedalījās operācijas sagatavošanā, pacientu saraksta veidošanā, veiksmīgā operācijas norisē un pacienta pēcoperācijas aprūpē.

Konkursam balvai gāzes, siltumtehnikas un ar tām saistītās nozarēs izvirzīta, un balvu arī saņēma, a/s “Latvijas gāze” valdes locekle ANDA ULPE par izcilu darbu un mūža veikumu gāzes nozares attīstībā.

Jauno zinātnieku balvu saņēma RTU 3. kursa doktorants, kurš vienlaicīgi arī lasa lekcijas studentiem RTU Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas institūtā, GINTS JAUDZEMS par pētījumu “Vairākkārtēju plūdu ietekme uz izskalojumiem pie inženiertehniskām konstrukcijām”. Viņš RTU ir ieguvis būvzinātņu bakalaura grādu siltuma, gāzes un ūdens inženiersistēmās, kā arī inženierzinātņu maģistra grādu tajā pašā zinātņu apakšnozarē. Viņa maģistra darbs par ārējo gāzesvadu problēmām saņēma Latvijas Izglītības fonda un a/s “Latvijas gāze” balvu. 2008. gadā Gints Jaudzems iestājās doktorantūrā Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas programmā jau ar zināmu iestrādi izvēlētajā pētījumu virzienā un vairāk nekā desmit gadu praktiskā inženiera pieredzi

30. martā Latvijas Zinātņu akadēmijā notika 2011. gada balvas laureātu apbalvošana ar visām pienācīgajām ceremonijām.

Pēdējā atjaunošana 8-04-2011
Powered by Elxis - Open Source CMS