Izstāde

19-05-2011
zv/zv418-6.jpg
Indulis Ranka pie saviem darbiem     A.Edžiņas foto

Debesīs kāpjot, soļus neskaita 

LZA goda locekļa Induļa Rankas pavasara izstāžu moto – Latvijai un manai dzimšanas dienai. 2011. gada 17. maijā LZA izstāžu telpā atklātā ir īpaša. Pirms pusgada mākslinieks nokļuva mediķu aprūpē. Sekoja atveseļošanās laiks un novēlējumi atklāt tādu izstādi, kuras sagatavošana neprasītu lielu fizisko piepūli, kaļot lielos akmeņus. 

Tēlniecība, zīmējumi, gleznas – Kurzemniece, Saule aiz lielā mākoņa, Dzeltenās puķes, Rudens krāsas, Māte ar meitu, Kādreiz Jaunpiebalgas Abrupēs, Narcises, Nepāliete Dolma Balode, Kurzemnieces mazmeita Līva, Rekviēms Mārtiņam Freimanim, Par ideāliem, Tēlnieka hortenzijas, Andrejam Eglītim aizejot. Un skulpturālie veidojumi – Gamma baltā Nr. 4., Mollīgā, Šļaksts. Nosaukumi parāda ievirzi.

LZA prezidents Juris Ekmanis atzina, ka katrā darbā saskatāma priekšvēsture, leģenda. Bet skulpturālajos darbos – noslēpums.

Akadēmiķis Jānis Stradiņš skatītājus apsveica ar izstādi, kur atklājas mīlestība uz Latviju, etnogrāfiju, ziediem. Ja Dainu kalns mums ir kā svētvieta, pavadot svētdienu pie mākslinieka, viss liekas kā pasakā, jo pašlaik tiek sakopts Mārupītes krasts. Mākslinieks nesaudzē sevi, viņš atkal kaļ. Izveidots Ūsiņa tēls, selekcionāru Aldoņa Vēriņa un Jāņa Rukšāna skulptūras. Top jauna detaļa sapostītajam Pētera Vaska tēlam.

Akadēmiķe Vija Zaiga Kluša. Gleznas ir brīnišķīgas. Māksliniekam iekodēts skaitlis – sasniegti 77 gadi, ir septītās debesis, svētlaime.

Māksliniece Ligita Caune Induli Ranku nodēvēja par latviešu pašapziņas simbolu.

LZA goda loceklis Jānis Streičs. Mākslinieks domā mūžības kategorijās. Liela personība. Kals un veidos, gleznos. Akadēmijā mēs jūtamies kā viena saime.

LZA goda loceklis Jāzeps Pīgoznis, I. Rankas J. Rozentāla skolas un studiju biedrs. Kopš 13 – 14 gadu vecuma mūsu ceļi ir gājuši kopā. Reiz I. Ranka teica: “Debesīs kāpjot, soļus neskaita.” Cik viņš ir paveicis, soļus neskaitot! Cilvēks ar dzelžainu gribu, ļoti emocionāls. Tik mērķtiecīgi, pašaizliedzīgi iet, kāpjot mūžības trepēs.

Mākslinieku savienības priekšsēdētājs Mārtiņš Heimrāts. Nācu uz izstādi – kura no šķautnēm tiks rādīta? Cik māksliniekam svarīgs pasūtītājs – kaut vai bīskaps vai valsts? Indulis Ranka ir pretējais piemērs– uzstāda lielo mākslas sapni un realizē to. Kā Dainu kalnu, piemēram.

Indulis Ranka. Pusgads pagājis, paldies LZA un Turaidas muzejrezervātam (viņi atsūtīja apsveikumu uz izstādes atklāšanu), ka varēju atpūsties pēc operācijas. Ziema pagāja sniegos, ideālos apstākļos. Bija jāšaubās, vai varēšu kalt. Zīmēju pasteli, gleznoju. Katrā darbā ir kā lādiņš, kurš turpinās. Un jūsu labie vārdi mani tā aizrauj!

Paldies, Māksliniek! Un mūs aizrauj jūsu darbi.

Pēdējā atjaunošana 19-05-2011
Powered by Elxis - Open Source CMS