Izstāde

7-07-2011

Pasaules skats LZA

zv/zv420-3.jpg

A.Edžiņas foto 

Jānis Gunārs Kalnmalis, dzimis rīdzinieks, dzīvo Aizputē. LMA profesoru E. Kalniņa un I. Zariņa skolnieks. Ražīgs mākslinieks, sarīkojis vairāk nekā 35 personālizstādes. 21. jūnijā akadēmijā ienāca viņa krāsainā pasaule – tā varētu nosaukt izteiksmīgās pasaules ainas – gan tālās, gan tuvās. Te ir “Vecais un jaunais Temzas krastā”, “Tauera tilts”, “Venēcija”, “Jahtu osta”, “Ieliņa Marakešā”, ir arī “Tebras krastā” , “Pavasaris purvā”, “Ziedu virpulī” un citas.  

LZA prezidents Juris Ekmanis, izstādi atklājot, secināja, ka šeit mēs jūtam pasaules skatu. Krāsains dzīvesprieks pasaulē – Londonā, Venēcijā, Marokā, Latvijā.

Akadēmiķis Jānis Stradiņš: senā ceļojumu aprakstā teikts, ka Aizpute ir pusceļā no Lisabonas uz Kamčatku. Šodien Senātā noklausījāmies referātu par Latvijas eiropeizāciju. Te mākslinieka gleznās tā Eiropa redzama – Venēcija, Londona, Roma.

Tēlnieks un gleznotājs LZA goda loceklis Indulis Ojārs Ranka uzteica izteiksmīgo, bagāto gleznu klāstu un sarežģītos krāsu toņus. Mākslinieks māk gleznas vilkt uz gaismu – kā savu dvēseli atklājot. Krāsa kļūst arvien gaišāka, tas panākts ar dziļu, sarežģītu tehniku, – tā Indulis O. Ranka.

Gleznotājs Juris Ģērmanis, Jāņa Gunāra Kalnmaļa kursa biedrs, atzina, ka abi joprojām labi saprotas un priecājās, ka mākslinieks “turas pie dabas”.

Tēlniekam, gleznotājam un monētu māksliniekam, LZA goda loceklim Jānim Strupulim patika krāšņais kolorīts, jo agrāk gleznotāja darbos bijis daudz zemes toņu.

LZA viceprezidents Tālavs Jundzis pateicās uzņēmējai Mairitai Solimai, kura pēc Piebalgā sarīkotās izstādes iepazīstināja ar J.G. Kalnmaļa darbiem. Zinot LZA tradīcijas rīkot mākslas izstādes, šāda izstāde ir kā logs uz pasauli, sacīja viceprezidents.

Mairita Solima konstatēja, ka ir brīnišķīgi “būt par garaini, kas veicina vārīšanos” un aicināja mākslinieku braukt uz Vidzemi un gleznot.

Jānis Gunārs Kalnmalis: ja izstāde sarīkota pie gudriem cilvēkiem, zinātniekiem vai māksliniekiem, jūs saprotat, ka gleznās ir jāieliek visa dzīve. Mēs uzturam reālo glezniecību. Jāatrod jauni izteiksmes līdzekļi, lai darbs nāk pie skatītāja.

Nudien, nāk gan, godātais māksliniek! Par to liecināja ziedos izteiktā atzinība un ieinteresēto skatītāju uzmanība, pētot “skatu uz pasauli”.

I. T.

Pēdējā atjaunošana 7-07-2011
Powered by Elxis - Open Source CMS