Jāņa Streiča otrā tūre

20-10-2011
zv/zv423-1.jpg

Attēlā: J.Streičs ar kundzi Vidu A.Edžiņas foto 

Otrā tūre – tik vienkārši un nepretenciozi LZA goda loceklis Jānis Streičs nosauca savu dzimšanas dienas dāvanu LZA un sava talanta cienītājiem. Tāpēc, ka savulaik bija pirmā tūre – gleznu izstāde ar smeldzīgu moto – to vietu vairs nav, kur staigāju basām kājām. Nostalģiski liriskais atmiņu stāsts par autora bērnības zemi kopš 2004. gada ir aizkustinājis skatītājus daudzviet Latvijā un ienesis režisora vārdu glezniecības pasaulē. 

zv/zv423-2.jpg Tradicionāli pēc LZA Senāta sēdes 4. oktobrī izstāžu telpā atklāja kinorežisora, LZA goda locekļa Jāņa Streiča gleznu izstādi. LZA prezidents Juris Ekmanis konstatēja; “Gleznas ir tik latviskas, ka šaubu nav, kurš ir autors”. Latgale, Lietuva, Venēcija, mazpilsētu augšupceļošie baznīcu silueti, Saule aiz mākoņa, kam tomēr veidojas “zelta maliņa”. “Mūsu kultūrā, mūsu mākslā dižākais latgalietis, kurš simbolizē vislatviskāko talantu, saglabā vislatviskāko izjūtu”– tā akadēmiķis Jānis Stradiņš. LZA goda locekle Džemma Skulme: “Es skaidri sajutu, ka jaunāko filmu (“Rūdolfa mantojums”) radījis gleznotājs, par to stāsta kadra uzbūve, plastika. Viņš pieradinājis tautu pie sava skatījuma, ar īpašu redzējumu, kas viņu uznesis latviešu kultūras vislielākajās virsotnēs.” LZA goda loceklis Jāzeps Pīgoznis: “Īstā Streiča vieta ir glezniecība, viņš gribēja kļūt par gleznotāju! Talants! Kur pieķeras, tur sanāk!” Aleksandrs Stankevičs, kuru mākslinieks dēvēja par vienu no saviem skolotājiem, atzina, ka visā pasaulē izcili režisori ir saistīti ar mākslu.

Akadēmiķe Ilga Jansone uzteica autora līdzdalību Letonikas kongresos un viņa Latvijas (Latgales) izjūtu. RPIVA un DU rektori Dace Markus un Arvīds Barševskis vēlējās, kaut jaunatne iegūtu šādu Dzimtenes izjūtu. Piebildīsim, ka Jānis Streičs cieši sadarbojas ar DU Humanitāro fakultāti.   

Autors atzina, ka izstādes atklāšanu viņš izjūt kā savas jubilejas kulmināciju. Paldies, māksliniek! Mēs arī!

Ad multos annos!

I. T.

Pēdējā atjaunošana 20-10-2011
Powered by Elxis - Open Source CMS