Jauni Ciceroni

8-12-2011
zv/zv426-1.jpg
Egils Levits un Cicerona balvas “izpilddirektors”
Miervaldis Mozers

A.Edžiņas foto 

28. novembrī sabiedrības atzinības balvu saņēma šī gada jaunie Ciceroni. LZA 3. stāva zālē bija pulcējusie reti prominenta sabiedrība, kādu varēja sastapt tikai Pasaules zinātnieku kongresā, un tad arī ne pilnā sastāvā.

Cicerona balvas žurijas komisija, izvērtējot daudzās ārzemju un pašmāju politiķu kandidatūras, kas pretendēja uz šo prestižo balvu, bija nolikusi malā sakaitētās politiskās kaislības un nobalsojusi par pastāvīgām vērtībām – balvas saņēma tie politiķi, kuri pirms 20 gadiem, vēsturiskajā 1991. gadā, veicināja Latvijas neatkarības atgūšanu. Jurists, Eiropas tiesnesis, LZA goda doktors EGILS LEVITS bija viens no Neatkarības atjaunošanas deklarācijas autoriem, augstu tiesisko kritēriju aizstāvis.

zv/zv426-2.jpg
Juri Rubeni sveic Jānis Vanags 

zv/zv426-3.jpg

Balvu saņem Tālavs Jundzis 

zv/zv426-4.jpg

Anatolijs Gorbunovs 

Teologs, LZA goda loceklis JURIS RUBENIS, viens no Latvijas Tautas frontes radītājiem, augstu garīgo vērtību kopējs kā toreiz, tā tagad. Jurists, politologs akadēmiķis TĀLAVS JUNDZIS Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanu nevardarbīgās pretošanās ceļā kā praksē pirms 20 gadiem, tā tālākajās teorētiskajās izstrādnēs padarīja pasaulei pazīstamu un apbrīnojamu. ANATOLIJA GORBUNOVA vadītā LR Augstākā Padome nobalsoja par Latvijas valstisko neatkarību un viņš pats “no Jeļcina rokām saņēma Latvijas brīvlaišanu” (J. Stradiņš). Katrs no viņiem ir izjutis sabiedrības cieņu un atzinību. Nu tā vēlreiz apstiprinājusies oficiāla diploma veidā.  

Mecenātisms, kuram ir senas pirmskara Latvijas tradīcijas, ir apsveicams un popularizējams, it īpaši pašreizējā krīzes (pēckrīzes, starpkrīžu?) laikā. Uzņēmēji INĀRA un BORISS TETEREVI ar saviem personīgajiem līdzekļiem atbalsta Rundāles pils muzeja restaurāciju, Rīgas Stradiņa universitātes studentus, dažādas kultūras programmas. 

LR Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa tencināja Cicerona balvas laureātus par paveikto, ko sabiedrība ir tik augstu novērtējusi. Sveicēju vidū bija arī evanģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, dzejnieks un politiķis Jānis Peters, 4. Maija deklarācijas klubs, kas apvieno toreizējās AP Tautas frontes deputātus. 

Cicerona balvas neizbēgams pavadonis ir Mērfija balva, kuru piešķir tam vai tiem, kuri “gribēja kā labāk”, bet nesanāca. (Tāda savulaik bija “Šķēles treša valdība”, “Repšes valdība”.) Pēc Valsts prezidenta rīkojuma Nr. 2, Saeimas krišanas, vēlēšanām un jaunas valdības sastādīšanas Mērfija balvas kandidātu esot bijis krietns birums, bet, kā teica žūrijas komisijas priekšsēdētājs akadēmiķis Jānis Stradiņš, lai vēl vairāk neērcinātu cilvēkus, Mērfiju piešķīra Jelgavas novada Domes priekšsēdētājam par klaju puicisku melošanu plašsaziņas līdzekļiem medību būšanā. Gadījums it kā sīks, bet nesmuks un kalpo par brīdinājumu ar presi un TV nejokot. Tas gan nenozīmē, ka arī vakarējais Cicerons kādreiz nevar saņemt Merfiju. Un otrādi. 

Z.K.

Pēdējā atjaunošana 8-12-2011
Powered by Elxis - Open Source CMS