Zib mūža rats

26-01-2012


zv/zv428-2.jpg
A.Edžiņas foto 
Piektdien, 20. janvārī LZA bija iespēja noskatīties režisores un žurnālistes Vijas Beinertes veidoto portretfilmu “Zib mūža rats”. Pirmā rindiņa no populārās dziesmas atklāj būtību – tas ir veltījums Raimondam Paulam. Par viņu – par ģēniju, komponistu, pianistu runā laika – un darba biedri. Runā viņš pats, filmā redzamas fotogrāfijas no ģimenes albuma. Komponists stāsta par sevi, par ģimeni, gan sēdēdams atzveltnes krēslā, gan strādādams Baltezera mājā. Bieži uz ekrāna, Gvido Skultes filmētas, redzamas viņa rokas – darba cilvēka rokas, pianista rokas. Par tām grāmatā par Paulu Jānis Peters rakstīja, ka tās “kļuvušas gudrākas”. Tiktāl ārējie līdzekļi portreta veidojumam. Būtiskais filmā ir attieksme un atklātība. Līdz ar cieņas un apbrīnas pilno attieksmi, kas izskan intervējamo runās, skatītāju pārņem savā varā komponista neatdarināmā izteiksme, kuru akadēmiķe Dace Markus nosauca par tipisku “rīdzinieka runu”. Un atklātība, kura ar savu atbruņojošo īstumu filmas demonstrācijas pirmajos seansos esot izvilinājusi skatītāju asaras. Par vecāku ietekmi dzīves ceļa izvēlē un rakstura rūdīšanā, par ģimeni, par skatuves valdzinājuma un atbildības spēku, kurš ir uzvarošs. 

zv/zv428-2a.jpg Akadēmiķis Jānis Stradiņš apsveikuma runā, izceļot Maestro izcelsmi “no Pārdaugavas, no Iļģuciema”, saskatīja šajā apstāklī īpašu nozīmi. Tā sakot, tas ir Rīgas rajons, kurš radījis ne vienu vien talantu.

Filmas pirmizrāde Zinātņu akadēmijā un tikšanās ar LZA goda locekli Raimondu Paulu, režisori Viju Beinerti, operatoru Gvido Skulti, un LZA goda locekli Jāni Streiču kā atjautīgu komentētāju bija prieka pilna galvenā varoņa dzimšanas dienas atcere nedēļu pēc īstā notikuma. Paldies filmas veidotājiem!

Ad multos annos, Maestro!

I. T.

Pēdējā atjaunošana 26-01-2012
Powered by Elxis - Open Source CMS