Aicina pieteikties stipendijām “Sievietēm zinātnē”

18-02-2012
zv/zv429-1b.jpg
R.Ķīlis, J.Ekmanis, E.Braķe, B.Žilio
A.Edžīņas foto

Līdz 2012. gada 20. martam dzīvības zinātņu un materiālzinātņu jomā strādājošās Latvijas pētnieces var pieteikties L`ORÉAL Latvijas stipendijai “Sievietēm zinātnē” ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu.

Sadarbības protokolu par stipendiju piešķiršanu Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA), UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) un L`ORÉAL Baltic parakstīja 2012.g.3. februārī. Latvijas stipendijas “Sievietēm zinātnē” Goda patronese ir bijusī Latvijas Valsts prezidente akadēmiķe Vaira Vīķe–Freiberga

UNESCO LNK viceprezidents, LR izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis atzina: “Šī stipendija atklāj izcilības Latvijas zinātnē, atbalstot pētniecību materiālzinātnēs un dabaszinātnēs. Tomēr vienlaikus stipendijas ideja iemieso vienkāršību, jo izceļ konkrētas pētnieces un zinātnieces līdzās zinātniskajai darbībai arī kā sievietes. Ir svarīgi, ka par stipendijas ieguvējām uzzina sabiedrība, jo ikviena stipendiāte popularizē zinātni, skaidrojot savu darbu, taču vienlaikus stāstot arī par to, ko nozīmē strādāt zinātnē Latvijā. Šīs sievietes ietekmē zinātnes nākotni – gan ar saviem pētījumiem, gan ar aizrautību, ko tās spēj dot citiem”.

Stipendija “Sievietēm zinātnē” 4000 latu apmērā tiks piešķirta trim dzīvības zinātņu vai materiālzinātņu jomā strādājošām Latvijas zinātniecēm. Divas doktorantes līdz 33 gadu vecumam to saņems disertācijas izstrādei, bet viena zinātņu doktore vecumā līdz 40 gadiem – zinātnisko pētījumu veikšanai. Stipendija paredzēta, lai atbalstītu sieviešu iespējas veidot karjeru zinātnē un mudinātu jaunās zinātnieces turpināt pētniecību Latvijā.

Starptautiskā L`Oréal un UNESCO programma zinātnieču atbalstam “Sievietēm zinātnē” (For Women In Science) izveidota 1998. gadā, bet Latvijā nacionālā stipendija tās ietvaros tiks piešķirta astoto reizi. Tāpēc LZA prezidents Juris Ekmanis īpaši uzteica pazīstamās firmas ilggadējo labvēlību Latvijas zinātniecēm un atzīmēja, ka šāda izpratne iepriekšējos septiņos gados ir palīdzējusi īstenot ieceres jau 21 speciālistei.

Savukārt L`OREAL Baltic ģenerāldirektors Benuā Žilia (Benoit Julia) norādīja: “Mēs ceram, ka Latvijas stipendiātes kļūs par zinātnes aicinājuma vēstniecēm. Pateicoties šī notikuma plašajam atspoguļojumam, jaunās zinātnieces var pastāstīt par savu gājumu, veiksmēm un grūtībām, bet galvenais – dalīties aizrautībā, neticamajā apņēmībā un izturībā, virzot uz priekšu zinātni. Interneta un sociālo tīklu laikmetā, kad viens cilvēks spēj sazināties ar visu pasauli, nešaubīsimies par to, ka trīs talantīgas un drosmīgas sievietes spēj iedvesmot tūkstošiem citu.”

Kopš 2005. gada ar Latvijas stipendiju “Sievietēm zinātnē” atbalstīti pētījumi tādos virzienos kā jaunu zāļvielu un terapiju meklējumi cīņai pret audzējiem, sirds un neirodeģeneratīvajām slimībām, reimatoīdo artrītu, sāpēm, stresu un depresiju, vakcīnu izstrāde pret hepatītu B un dzemdes papilomu, smadzenēs notiekošo procesu izpēte, jaunu materiālu meklējumi elektronikas, celtniecības un citām tautsaimniecības nozarēm, kodolsintēzes iekārtās, ūdeņraža dzinējā izmantojamo materiālu un cieto šķīdumu izpēte, cilmes šūnu un citi pētījumi.

Informācija pretendentēm: UNESCO LNK, Rīgā, Pils laukumā 4–206, kā arī UNESCO LNK mājaslapā: www.unesco.lv. Tālrunis: 67325109. Papildinformācija: Estere Braķe , tālrunis: 29122790, e–pasts:

Powered by Elxis - Open Source CMS