Iznācis PLZ kongresa materiālu krājums

25-10-2012

zv/zv437-2.jpg Klajā nācis Apvienotā Pasaules latviešu zinātnieku III un Letonikas IV kongresa plenārsēžu materiālu krājums. Piecsimt lapaspušu biezajā krājumā atspoguļotas visas svarīgākās kongresa norises: plenārsēdes, sekciju darbs, valsts pētījumu programmu apspriešana, diskusijas. Krājumā publicēti kongresa plenārsēdēs izskanējušo uzrunu un Vairas Vīķes–Freibergas, Jāņa Stradiņa un Egila Levita ziņojumu teksti, kā arī Imanta Lancmaņa referāts Eiropas Zinātņu un mākslas akadēmijas izbraukuma sēdes laikā Rundālē, kas norisinājās Apvienotā kongresa ietvaros. Kongresā notikušo četrdesmit piecu sekciju darba galvenie rezultāti apkopoti vairāku lapaspušu garos pārskatos par katru sekciju. Pārstāvētas ir visdažādākās zinātnes nozares: vēsture, valodniecība, literatūrzinātne, politikas zinātne, ekonomika un tiesības, tehniskās un inženierzinātnes, pedagoģija un psiholoģija, lauksaimniecība, medicīna un citas.

Krājumā iekļauti ziņojumi par visu piecu Latvijā īstenoto valsts pētījumu programmu darba rezultātiem un sasniegumiem 2010. un 2011. gadā. Kongresa diskusiju vadītāji apkopojuši diskusijās par tādām aktuālām tēmām kā zinātnes politika, zinātnes prioritātes, jaunatnes iesaistīšana zinātnē un zinātnes popularizēšana sabiedrībā rastos ierosinājumus un secinājumus.   

Krājumā atspoguļotas arī kongresa laikā atklātās izstādes: “Valsts pētījumu programmu pirmie rezultāti”, “Četras svarīgākās latviešu trimdas politiskās akcijas” un “Bibliotheca Rigensis gadsimtu gaitā”. Krājumu papildina 140 krāsainas fotogrāfa Jāņa Brenča uzņemtas fotogrāfijas no kongresa pasākumiem. Materiālu krājuma pielikumā lasītājiem iespējams iepazīties ar Apvienotajā kongresā pieņemto rezolūciju, un uzzināt Latvijas zinātni raksturojošus skaitļus un statistiku.

Apvienotā kongresa krājumu iespējams iegādāties Latvijas Zinātņu akadēmijā, 604. kabinetā.

Pēdējā atjaunošana 25-10-2012
Powered by Elxis - Open Source CMS